Sněmovní volby by v srpnu vyhrálo ANO, nejvíc posílila SPD

V srpnu by volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo ANO s 29 procenty hlasů před ODS se 16 procenty a SPD se 14 procenty. Podle průzkumu společnosti Median by se do sněmovny dostali ještě Piráti s 11,5 procenta a ČSSD, která by měla pět procent. Průzkum také ukázal, že roste ochota zúčastnit se voleb.

Podle zveřejněného volebního modelu by další strany nepřekročily pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, a to včetně nyní sněmovních uskupení STAN, TOP 09 a KDU-ČSL. Median se v průzkumu mezi 1. a 31. srpnem dotazoval 1005 lidí ve věku osmnáct a více let.

Nejvýrazněji proti červencovému volebnímu modelu Medianu vzrostla podpora SPD o 1,5 procentního bodu. O procentní bod vzhůru se posunul zisk Pirátů, o půl procentního bodu se zvýšil pro ODS. Hnutí ANO naopak proti červenci ztratilo procentní bod. Podpora ČSSD zůstala stejná jako v červenci, pro STAN se snížila z 5,5 na čtyři procenta.

Pokles podpory některých sněmovních stran

Podobně jako STAN o 1,5 procentního bodu klesl zisk TOP 09, v srpnu by dostala 3,5 procenta. Podpora lidovců klesla proti červenci o procentní bod na 3,5 procenta. Komunistům naopak o procentní bod vzrostla na 3,5 procenta, stejně by získala Přísaha s nárůstem o půl procentního bodu. O půl procentního bodu na dvě procenta si pohoršila Trikolora, stejný procentní zisk by měli také Zelení. 

Statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u potenciálu malých stran a až +/- 3 procentní body u potenciálu největších stran.

Případných sněmovních voleb v srpnu se chtělo zúčastnit 57,5 procenta účastníků průzkumu, dalších osmnáct procent účast zvažovalo. Určitě by hlas neodevzdalo 17,5 procenta dotázaných, spíše by k volbám nešlo sedm procent. „Pozorujeme nárůst ochoty zúčastnit se voleb, nicméně deklarovaná volební účast bývá obvykle vyšší než skutečná účast,“ uvedl Median.