Vodáci budou moci plout s půl promile alkoholu, schválila to sněmovna

Vodáci budou zřejmě moci plout po vybraných úsecích řek s půl promile alkoholu bez hrozby pokuty. Návrh podpořila sněmovna, projedná ho Senát. Ve třetím čtení měli poslanci rovněž schvalovat koaliční novelu služebního zákona, která zejména ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech, schůzi ale přerušili.  Na úvod uctili minutou ticha památku zesnulé britské panovnice Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let.

Návrh počítá s tolerancí půl promile alkoholu pro vůdce malých plavidel. Půl promile alkoholu odpovídá přibližně dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům. Tolerance by podle novely platila pouze pro vymezené úseky vodních cest, kde nehrozí velký provoz. Poslanci se podobným návrhem zabývali už před třemi lety, tehdy nakonec schválen nebyl. 

Spoluautor návrhu Vojtěch Munzar (ODS) zopakoval, že návrh nezbavuje vodáky odpovědnosti za případné škody a za jejich jednání. „Tolerancí půl promile z nikoho nesnímáme žádnou odpovědnost,“ argumentoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pokud zákon víc odpovídá realitě a životu, pak může mít nějaký respekt, míní. „Návrh není generálním pardonem pro opilce,“ řekl poslanec Munzar. Jde podle něj o ochranu těch, kteří to s pitím nepřehánějí.

Proti toleranci alkoholu se vyslovil například poslanec STAN Martin Exner. Popisoval svoje letošní zážitky ze sjíždění Vltavy, kde podle něj vodáci požívali alkohol nezřízeně. Uvedl, že neviděl žádné kontroly na alkohol. „Pokud napíšeme takový zákon a nebudeme ho vymáhat, tak jenom zaplevelíme náš právní řád,“ dodal. Také Vladimír Zlínský (SPD) varoval, že již nyní jezdí někteří vodáci značně opilí a ohrožují ostatní.

Za zachování nulové tolerance se vyslovila i Zuzana Ožanová (ANO). „Z hlediska bezpečnosti je vhodné udržet si naši nulu na vodě, na silnici i ve vzduchu,“ argumentovala. Varovala, že za chvíli by mohli požadovat prolomení nulové tolerance třeba piloti rekreačních letadel. Rovněž její stranický kolega Milan Feranec varoval, že jde o prolomení nulové tolerance. „Tím otevřeme Pandořinu skříňku, přijdou další,“ upozorňoval.  

Opoziční hnutí ANO během pátku také požádalo o svolání mimořádné schůze sněmovny, na které chce projednat zvýšení rodičovského příspěvku z 300 tisíc na 400 tisíc korun, zavedení jednorázového příspěvku důchodcům ve výši šest tisíc korun a růstu příspěvku na mobilitu z 550 na dva tisíce korun měsíčně. Pro svolání schůze už hnutí sehnalo mezi poslanci podpisy. 

ANO se staví proti novele služebního zákona

Poslanci měli v pátek jednat také o novele služebního zákona, schůze ale byla přerušena. Čekala je přitom řada opozičních pozměňovacích návrhů, které se týkají mimo jiné ponechání zákonného omezení počtu náměstků členů vlády.

Koaliční předloha předpokládá také další změny ve státní službě. Týkají se třeba zavedení funkčního období pro vedoucí úředníky a zrychlení výběrových řízení na obsazení míst ve státní správě.

Používání části zdravotnických prostředků podle práva EU

Sněmovna ve třetím čtení schválila úpravu používání zdravotnických prostředků in vitro podle evropského nařízení. Předloha se týká prostředků in vitro, tedy vybavení a přístrojů, které se používají například pro vyšetřování a stanovení diagnózy ze vzorků krve, moči či materiálu z lidského těla. Pojednává o jejich vstupu na trh nebo o požadavcích na bezpečnost.

Dolní komora schválila také související novelu, jež upravuje například reklamu na tyto prostředky. U obou předloh upravila původní květnovou účinnost na pozdější. Oba návrhy dostanou k projednání senátoři. Nový zákon reaguje na evropské nařízení, které začalo platit koncem května. 

Babiš: Soud o Čapí hnízdo je první politický proces od Listopadu

Před jednáním vystoupil s projevem předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který navrhoval, aby sněmovna projednala bod s názvem „Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud“. Ve své promluvě uvedl, že soud v dotačním případu Čapí hnízdo je první politický proces od listopadu 1989. 

Expremiér zopakoval, že proces je podle něj vyústěním dlouhodobé snahy o jeho diskreditaci a odstranění z politiky. „Polistopadový kartel tradičních stran“ charakterizoval jako neformální mocenský kolos tradičních politiků, aktivistů, lobbistů, úředníků, podnikatelů a dalších lidí, kteří sdílejí stejný zájem.

Obžaloba tvrdí, že Babiš zajistil svým vlivem a činností vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo zdánlivě navenek splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu. Podle trestního zákoníku hrozí jemu i jeho někdejší poradkyni Janě Nagyové až desetileté vězení. Státní zástupce pro ně ale navrhuje podmínky a peněžité tresty.