Zástupkyně ombudsmana Šimůnková rezignuje. Nesouhlasí s přístupem Křečka

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková o své rezignaci (zdroj: ČT24)

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat na svou funkci. Nesouhlasí s názory a profesním i lidským přístupem veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, nechce ho už dál zastupovat a spolupracovat s ním. Křeček podle svých slov dál s Šimůnkovou ve funkci počítal.

„Nechci a nemohu nadále zastupovat ombudsmana Stanislava Křečka ani s ním jakkoli spolupracovat, neboť s jeho názory, lidským i profesním přístupem zásadně nesouhlasím,“ řekla Šimůnková.

„Rezignaci beru na vědomí. Lituji, že naše spolupráce nebude pokračovat, počítal jsem s ní. Podle mého názoru převážily emoce nad reálným profesionálním přístupem k práci,“ reagoval ombudsman.  

Křeček a Šimůnková měli dlouhodobě rozdílné názory. Střetli se v minulosti kvůli výrokům na adresu Romů, kvůli přítomnosti otců u porodu v době epidemie či kvůli právům dětí.

Ombudsman už dřív stáhl svou zástupkyni z vládních rad, v nichž za jeho kancelář zasedala. Od července jí pak odebral veškerou její agendu. Dodatečně to zdůvodnil prodlevami při řešení kauz. Šimůnková to odmítla. „Zvažuji kroky na svoji právní obranu,“ zopakovala končící zástupkyně. Dodala, že práci vykonávala intenzivně a svědomitě a po odebrání úkolů se jí nemohla už věnovat ve prospěch lidí tak, jak to dělali její předchůdci.

Šimůnková zároveň vyzvala k úpravě zákona o ochránci práv. Poukázala na podobné postavení ombudsmana i jeho zástupce. Podle ní je tak proti smyslu normy, aby měl celou agendu jen ochránce a pracovní náplň zástupce se vyprázdnila. Může to mít vliv na dobu a kvalitu vyřizování podnětů.

Události: Rezignace Moniky Šimůnkové (zdroj: ČT24)

Premiér chce, aby zástupkyně pracovala i dál pro stát

Předsedu vlády Petra Fialu (ODS) mrzí ohlášená rezignace Šimůnkové. Uvedl, že jde o uznávanou expertku na lidská práva s řadou zkušeností. Bude přemýšlet, jak její zkušenosti pro český stát dál využívat. V souvislosti s jejím sporem s Křečkem zmínil možnost změny legislativy.

Podle Fialy by měl stát garantovat, že spolupráce mezi ombudsmanem a jeho zástupcem bude fungovat.

Odchod Šimůnkové je podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) selháním veřejného ochránce práv. Křeček by měl vyvodit odpovědnost a odstoupit.

„Stanislav Křeček jako veřejný ochránce práv ze své funkce nese odpovědnost za fungování celého úřadu. Vyústění situace rezignací jeho zástupkyně je tak jeho selháním ve funkci,“ napsala Pekarová Adamová. Připomněla, že sněmovna nemá pravomoc ombudsmana odvolat.

„Je to velká škoda. Monika Šimůnková rozhodně nebyla špatnou zástupkyní veřejného ochránce práv, alespoň já to takhle hodnotím,“ sdělila bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO).

Předseda sněmovního petičního výboru Tomio Okamura (SPD) naopak uvedl, že úřad veřejného ochránce práv funguje pod Křečkovým vedením podle zákona. Zdůraznil, že Šimůnková má právo kdykoli na svou funkci rezignovat.

Petiční výbor se zabýval situací v kanceláři ombudsmana opakovaně potom, co Křeček odebral Šimůnkové agendu. Ve sporu se nepřiklonil k žádné ze stran. Okamura zopakoval, že výbor žádné zákonné pochybení v Křečkově práci neshledal.

Ochránce by měl podle Šimůnkové pomáhat

Za Šimůnkovou se postavila řada organizací. Některé vyzvaly ombudsmana k rezignaci. Křečkovy výroky na adresu menšin a uprchlíků odsoudil přednedávnem i Senát. Věnovala se jim už dřív také Evropská komise, žádala vysvětlení. Situací v úřadu veřejného ochránce práv se v polovině července zabýval sněmovní petiční výbor, nepřiklonil se k žádné ze stran sporu.  

Podle Šimůnkové je řada Křečkových výroků „v rozporu s posláním“ ombudsmanovy kanceláře. Ochránce by měl pomáhat bez rozdílu a předsudků, uvedla jeho končící zástupkyně. Je přesvědčena, že se za jejího působení podařilo posílit ochranu práv dětí. Zmínila třeba přítomnost rodičů s potomky v nemocnicích. 

Zástupkyně prosazovala také odškodnění protiprávně sterilizovaných, které se vyplácí od letoška. Zaměřovala se i na vzdělávání postižených dětí, zaměstnávání handicapovaných či nezákonnost omezování klientů domovů seniorů v době covidu.

Šimůnkovou do funkce ombudsmanovy zástupkyně zvolila sněmovna v listopadu 2019 a Křečka na post ochránce práv pak v únoru 2020. Nelze je odvolat. Mandáty jsou šestileté. Šimůnková musí svou rezignaci oznámit předsedkyni sněmovny. Písemně jí oficiální oznámení doručí den před koncem srpna.