Povinné respirátory zavádějí jen některé nemocnice na vybraných odděleních. Většina zařízení jejich nošení doporučuje

Některá oddělení nemocnic už zavedla povinné nošení respirátorů ve svých vnitřních prostorách. Týká se to vybraných oddělení Fakultní nemocnice v Ostravě, nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo oblastní nemocnice v Mladé Boleslavi. Ochranu úst tam musí návštěvy nebo personál povinně nosit na vybraných klinikách. Další zařízení ochranu dýchacích cest doporučují. Omezení návštěv většina velkých nemocnic zatím nezavádí, potvrdila ČT oslovená zdravotnická zařízení.

Ochranu úst si musí personál, pacienti mimo pokoj nebo návštěvníci zatím nasadit na třech odděleních Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO). Pro všechny návštěvy a ambulantní pacienty mělo být původně od pátku nošení respirátoru v celém areálu povinné, FNO nakonec opatření zmírnila na důrazné doporučení.

Nemocnice také až do odvolání zakázala návštěvy na jednom pracovišti Léčebny dlouhodobě nemocných Klokočov. I zde si lidé musí nasadit respirátor. V samotném areálu nemocnice v Ostravě se mohou návštěvníci pohybovat volně.

Povinně musí návštěvy nosit respirátory i na dvou odděleních v Nemocnici Havlíčkův Brod. Zařízení také požádalo, aby blízcí hospitalizovaných omezili na těchto pracovištích návštěvy pouze na ty nezbytně nutné. „Na ostatních stanicích žádáme návštěvy, aby v případě respiračních obtíží či nachlazení, teploty a kašle pacienty vůbec nenavštěvovaly. Na odděleních infekčním, plicním, ARO, interním a chirurgické JIP jsou návštěvy možné pouze po domluvě s ošetřujícím lékařem,“ píše nemocnice ve svém doporučení.

Pouze s ochranou úst se smí setkat s hospitalizovanými na lůžkových odděleních také lidé v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav. Všechny osoby v uzavřených prostorech nemocnice musí nosit respirátory také v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Ostatní větší nemocniční zařízení povinné nošení respirátorů či podobné ochrany většinou nezavádějí. Důrazně to ale doporučují. Žádají také návštěvníky, aby dodržovali základní hygienická opatření a v případě příznaků respiračních potíží cestu za hospitalizovaným odložili. Návštěvy zatím plošně neomezují. To se ale podle zařízení může změnit v závislosti na covidové situaci.