Zájem o letní dovolené je obrovský. Češi se chystají do tuzemských destinací i za hranice

Události: Zájem o letní dovolené (zdroj: ČT24)

S koncem školního roku příští týden začne hlavní sezona dovolených. Po slabších covidových letech ji vyhlížejí hoteliéři i cestovní kanceláře. Zájem klientů je proti loňsku enormní. I když stále nižší než v roce 2019. Už tento víkend se zaplnila letiště a hlavní silniční tahy k moři. Zájem o cestování překvapil hlavně evropská letiště a aerolinky. V minulých dvou letech propustily desítky tisíc zaměstnanců a teď jich mají málo.

Na letištích čekají cestující fronty a mnohem častěji zpožděné a rušené spoje. „Průměrné zpoždění ještě do konce května bylo pouze čtyři minuty na jeden let. Vývoj v posledních dvou týdnech je poměrně dramatický, zpoždění se navýšilo přes deset minut na jeden let,“ uvedl generální ředitel Letiště Praha Jiří Pos.

Podobně je na tom i letiště v Pardubicích, kde se průměrné zpoždění na spoj pohybuje kolem deset minut. Každým dnem tu odbaví asi tisícovku lidí a stroje tu vesměs startují zcela zaplněné.  „Zájem je přímo obrovský, takže pokud někdo chce letět z Pardubic, myslím si, že má poslední šanci, protože celé prázdninové období je už prakticky vyprodáno,“ řekl předseda představensta East Bohemian Airport Petr Juchelka. 

I jinde v Evropě je situace podobná. „Rušení letů je bohužel v současnosti častým jevem. V případě zrušeného letu informujeme naše zákazníky a nabízíme jim alternativní spojení,“ potvrdil ředitel prodeje letenek jednoho z vyhledávačů Josef Trejbal.

Mluvčí letecké společnosti Vladimíra Dufková sdělila, že dopravce žádné lety neruší. „Pokud se ale bavíme obecně a klientovi je například let zrušen, tak se může obrátit na zákaznické centrum letecké společnosti a v našem případě by si mohl vybrat mezi změnou rezervace, nebo vrácením peněz,“ vysvětlila.

Některá letiště v Evropě kvůli nedostatku personálu dokonce stanovují aerolinkám počet spojů, které jim zvládnou za den odbavit. Jako první stanovilo tyto limity letiště Schiphol v Amsterodamu. Cílem je omezit zpoždění letů.

Dovolená v Česku

Vloni Češi vyrazili na víc než dva a půl milionu delších dovolených do ciziny, na minimálně čtyři noci. Vede Chorvatsko – přes 600 tisíc cest – následované Řeckem, Slovenskem, Itálií a Egyptem. Loňská čísla ale ovlivňoval covid, letošní můžou být vyšší.

Násobně víc tuzemských občanů tráví volný čas v Česku. S pěti miliony vykázanými pobyty delšími i kratšími vedl vloni Středočeský kraj. Na druhém místě skončily jižní Čechy, na třetím jižní Morava.

Podobné to bude i letos. Dovolenou v tuzemsku plánuje podle agentury CzechTourism až sedmdesát procent Čechů. Trávit ji chtějí spíš aktivně, třeba na kolech. Chybět u nás bude hlavně ruská a asijská klientela.