Karel Řehka bude silným náčelníkem generálního štábu, myslí si Černochová

Jana Černochová byla hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Do čela generálního štábu se už za pár dní postaví současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka. Šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) je přesvědčená, že je kvalitním kandidátem, který bude mít autoritu, ale také přivede do armády další zájemce. Černochová byla hostem Interview ČT24.

„Karel Řehka je vynikající kandidát, ale mě třeba osobně jeho jméno napadlo okamžitě, když jsem se stala ministryní obrany, ale vzhledem k tomu, jakého je věku, tak jsem si říkala, jestli si zaslouží, abych mu zkrátila vojenskou kariéru o nějaké roky,“ prozradila Černochová.

Současná bezpečnostní situace je podle ní vážná, a proto generální štáb potřebuje silného náčelníka s jeho zkušenostmi a schopnostmi. Sedmačtyřicetiletý Řehka bude podle ministryně náčelníkem, který přivede do armády další rekruty, a to právě také díky svému věku. „Možná v něm budou mít obrovskou naději, že armádu posune do 21. století,“ dodala. 

Černochová si zároveň nemyslí, že by neměl v čele generálního štábu autoritu kvůli své jednohvězdičkové hodnosti generála. „Má bohaté zkušenosti z velení bojových misí, pracoval na generálním štábu, prošel si v armádě prakticky vším, nebojím se toho, že by tu autoritu neměl,“ konstatovala.

Zruší obrana tendr na BVP?

Modernizaci armády považuje Černochová za hlavní úkol, který před Řehkou stojí – ale také před ní coby ministryní obrany. Současně také řeší další složitý úkol, a to zakázku na nákup bojových vozidel pěchoty, která podle ministryně nebyla vypsaná dobře. 

„V tuto chvíli je to tak závažná věc. Je to zakázka v řádech šedesáti miliard korun a já prostě nechci udělat chybu a nechci dopředu říkat veřejně, že tady je nějaký problém se zákonem o veřejných zakázkách, že třeba můj předchůdce měl postupovat jinak,“ vysvětlila Černochová.

Upozornila současně, že pokud by se zakázkou zásadní problém nebyl, resort obrany by v ní pokračoval. „Samozřejmě, že tam problém je, jinak by ta zakázka byla uzavřena. Způsobil ho můj předchůdce, který vyřadil nabídky, ale nevyřadil uchazeče,“ podotkla.

Ministryně na závěr upřesnila, že její úřad nyní čeká na konkrétní doporučení externích právníků, jak postupovat v případě této zakázky dál.