Odvolací soud potvrdil 20 let vězení pro Čecha, který bojoval po boku Rusů proti Ukrajině

Odvolací soud ve středu potvrdil jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se v jednotkách Ruskem ovládaných bojovníků zapojil do bojů na východě Ukrajiny, dvacetiletý trest vězení. Zamítl jeho odvolání a uznal ho vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Muž byl souzen jako uprchlý.

Právník obviněného tvrdil, že proti jeho klientovi nebyl vznesen žádný přímý důkaz, pouze příspěvky na Facebooku a v médiích. 

„Není žádných pochyb, že by obžalovaný nebyl na východní Ukrajině a že by se do bojů nezapojil,“ prohlásil předseda odvolacího senátu pražského vrchního soudu Miroslav Pavrovský. Soud se podle něj opíral například i o zprávu generálního prokurátora Ukrajiny či výpovědi svědků.

Dvacetileté vězení uložené Botkovi nepovažuje soudce za nepřiměřeně přísný trest. „Byť se jedná o velmi vysoký trest, je na samé spodní hranici trestní sazby,“ uvedl předseda senátu. Muž měl podle Pavrovského sklony k porušování zákona již v minulosti. Při rozhodování vzal soud v úvahu také to, že Botka bojuje v řadách Rusů dlouhou dobu a jeho „zarputilost“.

Botka podle obžaloby v roce 2015 odjel přes Rusko na Ukrajinu. Na okupovaném území Donbasu se podle obžaloby nechal vyzbrojit a zařadil se do jejích jednotek. Budoval zákopy, hlídkoval i bojoval proti vládním ukrajinským jednotkám.

Muž působil podle obžaloby ve vojenské struktuře Ruskem koordinovaných bojovníků na různých pozicích. V srpnu 2019 při konání pravidelné ozbrojené hlídky v jižní části fronty směrem na Mariupol šlápl na protipěchotní minu. Přišel kvůli tomu o nohu.