Soud uložil dalšímu Čechovi dvacetileté vězení za účast na ukrajinských bojích po ruském boku

Pražský městský soud uložil dvacetiletý trest vězení jedenačtyřicetiletému Pavlu Botkovi, který se podle obžaloby zapojil do bojů na východě Ukrajiny v jednotkách Ruskem koordinovaných sil. Uznal ho vinným z trestného činu účasti na teroristické skupině a z teroristického útoku. Rozhodnutí není pravomocné, mužův právní zástupce se na místě odvolal. Botka je souzen jako uprchlý.

„Soud považuje vinu obžalovaného za prokázanou,“ konstatoval předseda senátu Jan Šott. Většinu důkazů podle něj poskytl Botka svými příspěvky na Facebooku a rozhovory v médiích. Dvacetiletý trest odůvodnil soudce mimo jiné tím, že přestože muž útočil primárně na armádní cíle, jeho jednání mělo dopady i na civilní obyvatelstvo.

„Není odsuzován za svoje názory na Ukrajinu,“ prohlásil Šott. Soud podle něj uznal muže vinným proto, že svoje názory prosazoval násilným způsobem. Trestní senát zcela vyhověl návrhu státního zástupce. Naopak odmítl argumenty Botkova advokáta, podle kterého byla obžaloba příliš obecná. Soud podle něj dostatečně neobjasnil, co konkrétně Botka na Ukrajině dělal.

Soud: Ukrajina je stát demokratický

Právník u soudu také zpochybnil to, zda Ukrajina striktně dodržuje veškeré demokratické principy a lidská práva tak, aby mohla být chráněna českým trestním zákoníkem. Uvedl zároveň, že země není schopná za pomocí svých vojáků zajistit bezpečnost svých občanů a využívá domobranu. Není proto podle něj zcela jasné, „zda se nejedná o oprávněný národně osvobozenecký boj.“

Tyto argumenty však trestní senát zásadně odmítl. „My se zcela ztotožňujeme s obžalobou, že Ukrajina je stát demokratický,“ řekl v odůvodnění verdiktu Šott. Tvrzení, že si země nezaslouží právní ochranu, protože nemá dostatečnou armádu, jsou podle něj nesmyslná. „Argumentace je nejen zcela nemorální, ale i mimo,“ uvedl soudce.

Šlápl na minu a přišel o nohu

Botka podle obžaloby v roce 2015 odjel přes Rusko na Ukrajinu, aby se tam zapojil do konfliktu na straně ruských a místních bojovníků. Na území samozvané Doněcké lidové republiky se podle obžaloby nechal vyzbrojit a zařadil se do jejích jednotek.

„Podílel se na plnění různých vojenských úkolů, jako je strážní služba, hlídkování v určených oblastech, budování zákopů a podobně, a rovněž se aktivně zapojil za použití střelných zbraní do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám bránícím územní celistvost a státní svrchovanost Ukrajiny,“ jmenuje státní zástupce Marek Bodlák.

Botka působil podle obžaloby ve vojenské struktuře Ruskem koordinovaných jednotek na různých pozicích. V srpnu 2019 při konání pravidelné ozbrojené hlídky v jižní části fronty směrem na Mariupol šlápl na protipěchotní minu a přišel o nohu.