Ruský režim roky vybičovává nacionalismus, je to manipulace s celou populací, míní bezpečnostní analytik Foltýn

Interview ČT24: Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn (zdroj: ČT24)

Rusům se nepodařilo uspět ani v jednom z vojenských cílů, které si stanovili, opakovaně mění strategii, jejich postup je minimální a vykoupený velkými ztrátami, řekl v Interview ČT24 bezpečnostní analytik Armády ČR Otakar Foltýn. Podle něj je jedno, že Rusko Ukrajině formálně válku nevyhlásilo, protože reálně dávno probíhá.

„Vzhledem k tomu, že sociální dynamika společností, které jsou dlouhodobě vystaveny propagandě, má své zákonitosti, tak zjednodušeně řečeno to, na co se aktuálně díváme v Rusku, je třetí říše v barvě,“ má jasno Foltýn. Dle jeho názoru je jedno, zda by teď Moskva vyhlásila Kyjevu válku, protože válka je „objektivní stav“ a už dávno probíhá. Současný konflikt na Ukrajině popsal jako nejintenzivnější v Evropě od konce druhé světové války.

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina u příležitosti Dne vítězství byl dle Foltýna pro většinu bezpečnostní komunity „mírným překvapením“. Analytici totiž očekávali například právě formální vyhlášení války, což by Moskvě umožnilo využít mobilizaci.

„Opravdu se očekával nějaký konkrétní krok - nějaká deklarace nebo například mobilizace. Ten projev nic takového neobsahoval,“ řekl Foltýn, podle kterého je evidentní, že Rusové dosud vojensky neuspěli ani v jednom z cílů, které si stanovili. A to ani poté, co své ambice zredukovali.

Válka ve třech fázích

Agrese Ruska vůči Ukrajině se dle českého armádního analytika dá rozdělit na tři fáze. Na samém počátku invaze se Rusové pokusili způsobit nepříteli takzvaný strategický šok, snažili se neúspěšně rychle proniknout ke strategickým centrům a Ukrajinu paralyzovat.

„V druhé fázi přešli ke konvenčnějšímu způsobu (boje), který umožňuje využít převahu ruské armády v palebné síle. Ani tam se jim nedaří. A ve třetí fázi redukovali původní cíle na Donbas a jižní Ukrajinu,“ nastínil Foltýn. Podle něj se od vypuknutí konfliktu několikrát pokusili změnit strategii.

Ruský režim podle Foltýna posledních patnáct až dvacet let vybičovává nacionalismus, nejde o vlastenectví. „Jestli je v tento okamžik nějaká země fašistická nebo nacionalistická, tak je to Rusko,“ tvrdí analytik, podle nějž v zemi dochází k manipulaci s celou populací.

Aby se Ukrajina mohla nadále bránit ruské agresi, potřebuje podle Foltýna zbraně. A to především moderní - zmínil dělostřelectvo či drony. Konflikt podle něj také ukazuje velkou roli operací v kyberprostoru a elektronického boje. I když to podle něj působilo, že má Moskva v této oblasti „našlápnuto“, ukazuje se, že Ukrajinci obstojí i na tomto novém poli válčení.

Foltýna osobně šokuje neschopnost ruských velitelů zabránit útokům na civilní obyvatelstvo či nemocnice. „Přičemž tato neschopnost je v tak širokém rozsahu, že už to nepůsobí jako neschopnost,“ zamýšlí se vojenský analytik. Ruští velitelé tak podle něj rezignovali minimálně na takzvanou velitelskou odpovědnost. Připomněl, že v první fázi invaze k masovým „porušením válečného práva nedocházelo“.

Masakry podle Foltýna začaly až později - ve chvíli, kdy Rusové zjistili, že prohrávají. Zmínil, že válečné zločiny nemají promlčecí lhůtu. Ale to, aby se údajná zvěrstva začala v Rusku ve velkém stíhat, je podle něj možné až poté, co se v zemi změní vládnoucí režim.