Bez dotací i kanceláří. Obrana končí s Vodičkovým svazem bojovníků za svobodu

Nejenže Český svaz bojovníků za svobodu letos nedostane ani korunu od státu na svůj provoz, ale některé oblastní výbory svazu, který vede kontroverzní Jaroslav Vodička, musí vyklidit své kanceláře v budovách patřících ministerstvu obrany. Zjištění Reportérů ČT potvrdila mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) musel podle mluvčí opustit prostory v Opavě, Českých Budějovicích a Jihlavě. Resortní úředníci prý svazu ukončují pronájem na základě rozhodnutí ministryně Jany Černochové (ODS). „Ukládá ukončit veškerou podporu a součinnost ze strany ministerstva obrany při organizaci akcí, jejichž organizátorem je Český svaz bojovníků za svobodu,“ upřesňuje Zechmeisterová.

Jde o další krok, jímž se současná vláda vymezuje proti svazu vedenému Jaroslavem Vodičkou. Bývalý člen KSČ, pohraniční stráže a konfident Veřejné bezpečnosti dostal v roce 2013 od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.

Řada členů Českého svazu bojovníků za svobodu, který sdružuje členy druhého odboje, jejich příbuzné a sympatizanty, měla vůči Vodičkovi výhrady a v minulých letech ukončili své členství v organizaci. Kritizovali například netransparentní hospodaření. Svaz Vodičkovi mimo jiné platil služební auto i s řidičem.

Konec financování svazu

V posledních letech dával stát Českému svazu bojovníků za svobodu roční příspěvek kolem šesti milionů korun. Proti tomu dlouhodobě vystupoval i poslanec Jakub Janda (ODS). V prosinci 2019, když vláda Andreje Babiše schválila dotaci pro ČSBS, na Twitter napsal: „Tento pofidérní spolek velebí relikty komunismu, zpochybňuje naše západní ukotvení a zpronevěřuje již svěřené prostředky.“

Letos došlo k tomu, že stát financování ČSBS zcela ukončil. „Dobrá věc se podařila! Vodičkův svaz bojovníků už ze státního rozpočtu nedostane ani korunu. Zaslouží si to jak všichni, kdo za komunistického režimu trpěli, tak každý, komu nejsou hodnoty svobody a demokracie cizí, “ uvedl Janda po březnovém rozhodnutí sněmovny.

Zástupci ČSBS věc projednávali na nedávném mimořádném zasedání svého výkonného výboru. Tam poukázali na to, že s rozhodnutím ministerstva obrany nesouhlasí. „Je třeba poukázat na to, že od roku 1993 byla (…) Ministerstvem obrany ČR a Armádou ČR na jedné straně a Českým svazem bojovníků za svobodu na straně druhé realizována úspěšná a nenahraditelná spolupráce.“

„Proti ČSBS ani proti jeho členům není vedeno žádné trestní řízení pro porušování zákonů České republiky. Český svaz bojovníků za svobodu se nezpronevěřil duchu a liteře podepsaného memoranda o spolupráci Ministerstva obrany ČR s ČSBS. Pacta sunt servanda neboli Smlouvy se mají dodržovat!“ stojí v tiskovém prohlášení Vodičkova svazu.