Je nutná další vojenská i humanitární pomoc, řekl po návratu z Ukrajiny předseda Senátu Vystrčil

Brífink členů Senátu po návratu z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) po návratu z Ukrajiny řekl, že je nutné do země i nadále posílat vojenskou i humanitární pomoc. Čeští senátoři vyrazili na Ukrajinu spolu s jejich polskými kolegy už ve středu, a to na pozvání předsedy Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslana Stefančuka. Cílem jejich cesty bylo podpořit ukrajinskou stranu a deklarovat, že Česká republika bere Ukrajinu za suverénní a fungující zemi. Delegace senátorů kromě Kyjeva navštívila také města v okolí, kde ruští okupanti pravděpodobně zabili stovky civilistů a zničili velké množství budov.

Vystrčil na brífinku po návratu z Ukrajiny také řekl, že tamní představitelé stojí o to, aby politici ze svobodných a demokratických zemí přijeli a proměnili se v očité svědky. Reagoval tím na situaci v okolí hlavního města Kyjeva, kde viděl jasné důkazy o zločinech ruské armády. 

Šéf Senátu uvedl, že nabídka navštívit Ukrajinu přišla od ukrajinských představitelů i zástupců dalších zemí Evropské unie několikrát. Jedním z cílů tedy bylo vyhovět ukrajinské straně a přesvědčit se o tom, jak to ve válkou zničených oblastech vypadá. Že páchaná zvěrstva jsou pravdy a brutalita ruských vojáků je vysoká, konstatoval.

První místopředseda Senátu Jiří Růžička (TOP 09) potvrdil, že z ukrajinské strany zazněla i přání na dodávky více zbraní a hlavně těžkých zbraní. Podle něj jde spíše o apel na ostatní státy, protože Česko těžké zbraně na Ukrajinu dodává. Nevidí podle svých slov smysl v tom, dodávat stovky tisíc pistolí, když Ukrajinci potřebují těžké zbraňové systémy.

Česko považuje Ukrajinu podle Vystrčila za suverénní, samostatnou a fungující zemi, která má svůj parlament, který i za těchto těžkých podmínek funguje. Válkou postižená země nyní podle něj potřebuje další vojenskou a humanitární pomoc, ale i morální podporu, která by měla směřovat k členství Ukrajiny v EU.

Jeďte se tam podívat, vyzval politiky Vystrčil

Vystrčil chce také apelovat na své kolegy, aby, pokud si na to troufnou, podnikli cestu na Ukrajinu. Je to podle něj jedna z věcí, která k válce patří. „Pokud se někdo ptá, co může udělat, když neumí střílet ze samopalu nebo tam nemůže jít bojovat, protože NATO je obranné společenství, tak se tam může jet podívat. A pokud má dostatečně silný hlas, tak by potom měl ty věci vykřičet do světa tak, jak je tam viděl,“ prohlásil Vystrčil. Dodal, že šlo o jednu z ukrajinských proseb.

Vystrčil ještě v pátek ráno v 05:44 umístil na svůj twitterový účet informaci, že se nachází na polsko-ukrajinské hranici. Do Prahy dorazili senátoři před devátou hodinou na kbelské vojenské letiště a krátce před 09:00 dorazili do sídla Senátu.

Cestu senátorů zkritizoval ve čtvrtek bývalý premiér a předseda opozičního ANO Andrej Babiš. Podle něj nic nevyřeší a jde o marketingovou záležitost. Vystrčil reagoval, že by se Babiš na Ukrajinu měl jet podívat. „Kdyby potřeboval sehnat pozvání, tak se nabízím,“ poznamenal. „A pokud potom ta slova zopakuje, tak do politiky nepatří,“ dodal. Místopředseda Senátu Růžička označil toto zlehčování cesty za hanebné. 

Předseda zahraničního výboru Pavel Fischer (nestr.) řekl mimo jiné, že je povinností senátorů, aby společně s vládou informovali podnikatele, že podnikání v Rusku se už nemůže vrátit k tomu, co bylo dřív. „Proto cítíme nejen jako naši povinnost o tom s podnikateli mluvit, ale je také naší povinností našim podnikatelům otevírat dveře na nové trhy, protože ta válka zanechá stopy na generace v Evropě,“ dodal.

Ukrajinská politická reprezentace je podle Fischera odhodlaná pracovat na tom, aby Ukrajina byla opět svobodnou ve všech svých územích v rámci mezinárodně uznaných hranic. Fischer stejně jako Vystrčil vnímá jako svou povinnost informovat partnery v NATO, a proto se chce ještě v pátek spojit s předsedy parlamentních výborů a domluvit s nimi společný postup.

Podpora od premiéra i ministra zahraničí

Senátoři Česka a Polska navštívili i město Borodjanka u Kyjeva, které utrpělo během ruského bombardování a okupace značné škody. Osudy Putinovými vojáky vyvražděných měst Buča, Irpiň nebo Borodjanka jsou „velmi podobné osudu Hitlerovými vojáky vyvražděných českých obcí Lidice a Ležáky“, uvedl Vystrčil už ve čtvrtečním projevu k ukrajinským zákonodárcům.

Misi senátorů podpořil premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je třeba pokračovat v projevech podpory vůči Ukrajině. Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je návštěva potvrzením, že Česko za Ukrajinou stojí. „Pro Ukrajinu je velice důležitý každý symbolický akt podpory, oni dnes doslova bojují na život a na smrt,“ řekl šéf diplomacie.

Cestu senátorů podpořil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis. „Mockrát děkuji Miloši Vystrčilovi za jeho důležitou návštěvu Ukrajiny v této složité bezpečnostní situací. Velice si vážíme Vaší, pane předsedo, podpory. Připojuji se k potlesku, který zazněl včera v ukrajinském parlamentu na Vaši počest a počest České republiky,“ uvedl velvyslanec na sociálních sítích.

Český Senát minulý týden schválil stanovisko, podle kterého Rusko musí nést následky rozpoutání války proti Ukrajině včetně platby reparací. Horní parlamentní komora také konstatovala, že vraždění civilistů v ukrajinských městech nese všechny znaky válečného zločinu podle mezinárodního práva a že únosy obyvatel Ukrajiny do Ruska jsou neospravedlnitelné.