Ukrajinou to neskončí, obává se většina lidí. Podle průzkumu považují za ohroženou východní Evropu i Česko

Podle většiny lidí hrozí, že Rusko po Ukrajině napadne i další státy. Obávají se, že nynější konflikt ohrožuje bezpečnost východoevropských států, Visegrádské skupiny, ale i Česka, vyplývá z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Vážnější obavy z možného rozšíření konfliktu mimo Ukrajinu mají ženy a starší lidé.

Rusko by mohlo podle 64 procent respondentů průzkumu pro ČT napadnout i jinou zemi než Ukrajinu. Téměř třetina dotázaných (32 procent) je o tom přesvědčena. Pouze sedm procent účastníků průzkumu je si zcela jisto, že Rusko jinou zemi než Ukrajinu nenapadne a 17 procent si myslí, že to spíše neudělá. Dvě procenta respondentů nevědí.

Mezi lidmi, kteří mají obavy, že Rusko napadne i jiné země než Ukrajinu, převažují ženy a také lidé ve věku nad 44 let, upřesnili výzkumníci.

Napadne Rusko i jiné země než Ukrajinu?
Zdroj: STEM/MARK pro ČT

Jasná většina dotázaných pak soudí, že konflikt na Ukrajině představuje bezpečnostní hrozbu pro východní Evropu i země Visegrádské skupiny. Jistě je o tom přesvědčeno 37 procent dotázaných a spíše si to myslí 43 procent z nich, v součtu tedy rovné čtyři pětiny.

Většina lidí si také myslí, že válka na Ukrajině ohrožuje i konkrétně bezpečnost České republiky, podle 22 procent to tak jistě je, podle 39 procent dotázaných ji spíše ohrožuje. Že konflikt představuje nebezpečí pro celý svět, si myslí 71 procent respondentů.

Koho a jak moc ohrožuje současný konflikt na Ukrajině?
Zdroj: STEM/MARK pro ČT

Z průzkumu také vyplynulo, že drtivá většina lidí v Česku ruskou invazi na Ukrajinu odsuzuje. Rozhodně s ní nesouhlasí 89 procent dotázaných a šest procent s ní spíše nesouhlasí, zatímco tři procenta ji podporují, přičemž jedno procento rozhodně.

Důsledkem konfliktu bude podle 89 procent respondentů migrační vlna, přičemž podle 97 procent by Česko mělo válečné uprchlíky z Ukrajiny přijmout. Bez jakýchkoli výhrad je pro přijetí běženců z Ukrajiny 67 procent dotázaných, dalších 30 procent je pro to, aby Česko přijalo část z nich.

Průzkum provedla agentura STEM/MARK metodou CATI (asistovaného telefonického rozhovoru) na reprezentativním vzorku 808 lidí starších 18 let. Data výzkumníci sbírali v prvních dvou dnech invaze, tedy ve čtvrtek 24. února a v pátek 25. února.