V sobotu přibylo 21 tisíc nakažených covidem-19. Na Václavském náměstí se protestovalo

V sobotu ukázaly testy na 18 268 lidí nově nakažených koronavirem. Bylo jich o několik desítek méně než před týdnem, ale k tomu je potřeba připočítat ještě 3156 pozitivních testů, u nichž je podezření na reinfekci. Těch bylo o necelých tisíc více než před týdnem. Zmenšuje se rozdíl mezi mírou rozšíření nákazy v Praze a v některých jiných regionech. V nemocnicích se začátkem víkendu ubylo pacientů oproti konci pracovního týdne, je jich však více než minulou sobotu. V hlavním městě se protestovalo proti opatřením a novele pandemického zákona.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Pozitivní test na koronavirus mělo v sobotu 21 424 lidí. Je to o málo více než minulou sobotu. Vzrostl počet případů, u nichž je podezření na reinfekci. Je jich 3156 oproti 2199 z minulého týdne. Naopak lidí, u nichž se nákaza potvrdila zcela nově, bylo o 77 méně. Vzhledem k tomu, že do oficiálních statistik započítává ministerstvo zdravotnictví pouze je, snížila se oproti pátku týdenní incidence, a to o jeden případ na 2223 případů na sto tisíc obyvatel. Počet nově nakažených poklesl oproti předchozímu týdnu poprvé od 10. ledna.

V nemocnicích je 1989 lidí. Po sobotě se počet pacientů snížil oproti předchozímu dnu, kdy jich bylo 2190, ale vzrostl oproti minulému týdnu, kdy jich po sobotě leželo v nemocnicích 1541. Nic se nemění na tom, že trvale ubývá covidových pacientů v těžkém stavu. Je jich 177.

V nemocnicích převažují neočkovaní, mezi pozitivně testovanými očkovaní

Nově bylo na jednotky intenzivní péče přijato osm lidí nakažených covidem-19, z nich osm bylo neočkovaných. Ze zbylých šesti tři měli základní očkování a tři i posilující dávku. Shodně činí jejich věkový průměr 77 let oproti 61 letům u neočkovaných pacientů vyžadujících intenzivní péči.

Z celkového počtu 136 nově hospitalizovaných v sobotu bylo 53 procent neočkovaných a jedno procento nemělo vakcinaci dokončenou. Naopak mezi pozitivně testovanými lidmi převažovali ti očkovaní, a to 56 procenty, přičemž 16 procent lidí s nově potvrzenou nákazou mělo i posilující dávku.

Očkovat se v sobotu přišlo 11 533 lidí, o šest stovek více než před týdnem. V pracovním týdnu naopak zájem o očkování výrazně slábl. Nezměnilo se však to, že mezi lidmi, kteří přišli na očkovací místa, výrazně převažovali ti, kdo chtěli posilující dávku, bylo jich 9400. Celkem má dokončené očkování téměř 6,8 milionu lidí v Česku, z nich 3,7 milionu má i posilující dávku.

Podíl plně očkovaných v populaci činí 63,3 procenta. Nejvyšší proočkovanost je ve věkové skupině 75 až 79 let, a to 90 procent plně očkovaných a 79 procent i s posilující dávkou. Zdaleka nejmenší podíl očkovaných je u malých dětí pod 12 let, z nichž dostala obě dávky pouze necelá dvě procenta. Děti do pěti let se ovšem nemohou očkovat vůbec, vakcíny jsou schválené až od pěti let, tyto děti se však očkují až od Vánoc. Ve všech ostatních věkových skupinách dostala alespoň jednu dávku většina populace, nad padesát procent rozočkovaných se již dostala i věková skupina 12 až 15 let.

Nežádoucích účinků po očkování zatím 11 tisíc

Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová řekla v rozhovoru pro ČTK, že po očkování proti covidu-19 bylo zatím hlášeno zhruba 11 tisíc nežádoucích účinků. „Pokud je vedlejší účinek jenom mírný nebo očekávaný a rychle vymizí, tak zdravotnická veřejnost má povědomí, že takové hlášení nemusí učinit. (…) Kdežto laik to vnímá daleko subjektivněji. Každý má jiný práh bolesti a jinak snáší takové situace, takže hlášení od laické veřejnosti je ve větším počtu než od zdravotníků,“ srovnala.

SÚKL eviduje také podezření na úmrtí, ke kterým došlo v časové souvislosti po očkování proti covidu-19, často je hlásí rodinní příslušníci. „Je to přesně to hlášení, ke kterému potřebujeme další informace, aby se mohlo po předání do evropské databáze validně vyhodnotit,“ uvedla Storová. Lékový ústav pak kontaktuje ošetřujícího lékaře, zkoumá se zdravotní anamnéza nebo další užívané léky.

V Česku je v současné době takových případů 148. „Hodnocení se uskutečňuje na evropské úrovni a určitě v tuto chvíli neumím říct, že nějaká konkrétní situace byla stoprocentně potvrzena,“ podotkla ředitelka ústavu. 

Lidé protestovali proti opatřením

Odpůrci protipandemických opatření se odpoledne sešli na Václavském náměstí v Praze, aby protestovali proti přijetí novely pandemického zákona. Žádali zrušení všech nařízených omezení. Policie počet účastníků neupřesnila, uvedla, že žádné narušení pořádku nezaznamenala. Akci pořádal spolek Úl Svobody. 

Po tříhodinovém shromáždění se účastníci vydali na pochod Prahou. Od sochy svatého Václava vyrazili kolem 18:00. Pořadatelé nahlásili trasu přes ulici Na příkopě, náměstí Republiky a Revoluční po Dvořákově nábřeží k Mánesovu mostu, odtud pak přes Vltavu po nábřeží k sídlu vlády, poté na Hradčanské náměstí.

Protest na Václavském náměstí
Zdroj: ČTK/Svoboda Jaroslav