Vondráček, Mynář a další lidé, kteří navštívili prezidenta v nemocnici bez respirátoru, dostali desetitisícovou pokutu

Pokutu deset tisíc korun udělilo ministerstvo obrany bývalému předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), vedoucímu prezidentské kanceláře Vratislavu Mynářovi a dalším aktérům říjnového videa z návštěvy u hospitalizovaného prezidenta republiky, kteří neměli zakryté dýchací cesty respirátorem.

O pokutách pro lidi, kteří při návštěvě v nemocničním pokoji u prezidenta Miloše Zemana neměli respirátory, rozhodla hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová, protože byla hlava státu hospitalizována v Ústřední vojenské nemocnici a ta spadá do gesce ministerstva obrany.

Udělení pokuty potvrdil ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Vladimír Kruliš. „Ano, mohu potvrdit, že mi dnes do datové schránky bylo rozhodnutí o pokutě deset tisíc korun doručeno,“ uvedl.

Prezidenta, který byl v té době hospitalizován, navštívil tehdejší předseda sněmovny Radek Vondráček krátce po říjnových volbách do této parlamentní komory. Z nemocnice přinesl podepsané rozhodnutí o svolání nově zvolené sněmovny.

Hradní kancelář později zveřejnila videozáznam z nemocničního pokoje, kde Zeman dokument podepsal. Na videu jsou kromě hospitalizovaného prezidenta napojeného na přístroje vidět další čtyři lidé – Vondráček, vedoucí hradní kanceláře Vratislav Mynář, prezidentův tajemník Jaroslav Hlinovský a žena, která je podle médií pracovnicí Správy Pražského hradu.

Nikdo z nich neměl zakrytý obličej. Ústřední vojenská nemocnice přitom s odvoláním na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví uvádí, že je nošení respirátorů ve vnitřních prostorách povinné.

Kruliš uvedl, že pokutu dostal i on, přestože na videu není vidět. Respirátor však neměl. „Sundali jsme si ho jen na samostatném pokoji u pana prezidenta, protože nám v něm špatně rozuměl, ve všech ostatních prostorech nemocnice jsme ho vždy měli. Pravidla ale platí pro všechny,“ dodal.

Vondráček, který po volbách neobhájil post předsedy sněmovny, zůstal však poslancem a nově předsedá ústavně právnímu výboru, není prvním politikem, který byl potrestán za porušení epidemických pravidel. V minulosti dostali pokuty někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, bývalý místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek i exprezident Václav Klaus. Potrestáni byli pokutami od tří do osmi tisíc korun.