V pondělí přibylo 8586 případů covidu. Vzrůstá počet opakovaných infekcí

Laboratoře v Česku během pondělí potvrdily dalších 8586 případů covidu-19, to je nejméně za pracovní den od 4. listopadu a zhruba o 3300 méně než před týdnem. Denní přírůstky nakažených v mezitýdenním srovnání klesají skoro tři týdny. Za uplynulý týden ubylo i hospitalizovaných, v nemocnicích bylo po tomto víkendu 4801 pacientů s koronavirem, zatímco minulé pondělí jich vyžadovalo nemocniční péči přes 6300. V Česku v poslední době vzrůstá počet opakovaných infekcí covidem.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Setrvale se snižuje incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 608 případů covidu, předchozí den to bylo 639. Nejvyšší zůstává na Vysočině, kde za týden přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 763 nakažených, následuje Liberecký kraj, který vykazuje 758 případů. Nejnižší je týdenní incidence nadále v Karlovarském kraji, momentálně 342. Naopak rychlý pokles nakažených je vidět třeba ve Vyškově, Znojmě, Brně nebo Českých Budějovicích.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nakažený, je druhý den na hodnotě 0,81. Pod klíčovou hodnotou jedna znamenající zpomalování nákazy je od začátku prosince. Z těch, u nichž testy v pondělí odhalily koronavirus, byla necelá desetina, konkrétně 837 případů, zjištěna u lidí nad 65 let. Právě senioři patří k nejzranitelnější skupině.

Nákaza covidem-19 v Česku zpomaluje (zdroj: ČT24)

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 401 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.  Oproti minulému měsíci jsou ale zatím prosincové statistiky úmrtí horší, od začátku prosince zemřelo zatím 2093 lidí s covidem, zatímco za první dvě listopadové dekády bylo zemřelých 1339.

Riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace snižuje očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali už skoro 15 milionů dávek vakcín a plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí. V pondělí bylo naočkováno téměř 80 500 lidí, tedy podobně jako před týdnem. Většina si přichází pro posilující dávku vakcíny.

Vzrůstá počet opakovaných infekcí

V Česku v poslední době vzrůstá počet případů, kdy se lidé opakovaně nakazili covidem a měli příznaky nemoci. Od začátku epidemie Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje 8156 případů, přičemž 3465, tedy zhruba 42 procent, připadá na letošní listopad. Kromě toho ústav zaznamenal 8358 případů možných reinfekcí, kdy měli lidé minimálně jedno onemocnění bez příznaků.

Výskyt opakovaných infekcí zůstává podle SZÚ relativně nízký, ale vzhledem k významnému nárůstu v posledních dvou měsících je podle ústavu zřejmé, že ani prodělání nemoci neposkytuje plnou ochranu před další nákazou. Za reinfekci odborníci považují opakované, potvrzené, symptomatické onemocnění covidem-19, kde mezi první a druhou epizodou onemocnění uplynulo minimálně 60 dnů. Většinou se ale lidé znovu nakazili s větším odstupem, medián intervalu byl 260 dní.

„Z dat zřetelně vyplývá, že k takzvanému vyvanutí imunity dochází nejen po očkování, ale i po onemocnění,“ doplnil vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl. Proto je podle odborníků ze SZÚ vhodné očkování i pro ty, kteří covid prodělali.

Další opatření ve středu

Klíčovým ukazatelem pro vývoj epidemie je i pozitivita provedených testů, která se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů se u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, pohybuje kolem 25 procent, ještě na začátku prosince se nákaza prokázala u každého třetího testovaného.

V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, je pozitivita pod 12 procenty. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže zhruba u pěti procent vzorků.

Přestože v Česku epidemie v posledních týdnech zpomaluje, obavy panují ze šíření varianty omikron, která může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla Poslaneckou sněmovnu nežádat o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí 25. prosince.

Podle premiéra to ale neznamená rozvolňování. Kabinet chce v boji proti šíření nákazy využívat jiné nástroje a je připraven reagovat, pokud se situace zhorší. O protiepidemických opatřeních platných do konce roku bude vláda jednat ve středu.

Omikron v Pardubickém kraji

V Pardubickém kraji zachytily PCR testy koronavirovou variantu omikron, na podrobnější analýzu jdou tři vzorky. Výsledky budou asi za týden, oznámila krajská epidemioložka Olga Hégrová.

Na testy podle ní šli tři cizinci, kteří byli v Pardubicích na služební cestě. Determinační metoda PCR testu u nich potvrdila omikron. Aby byla stoprocentní jistota, poslaly se vzorky ještě na sekvenaci. Laboratoř je vyhodnotí zhruba do týdne, odhadla Hégrová.

„Virologové očekávají, že výskyt omikronu bude stoupat a bude u nás dominantní variantou,“ řekla Hégrová. Další podezřelé vzorky ohlásili zlínští nebo moravskoslezští hygienici.

Podle odborníků může být omikron nakažlivější než dosud dominantní delta. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.