Pořád tajíte, jak ušetříte, kritizuje Schillerová. Říkáme to léta, brání se Skopeček

UK: Diskuze místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS), ekonoma Jakuba Seidlera a ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (ANO) (zdroj: ČT24)

Po setkání s prezidentem představil kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) úsporný plán, který zahrnuje snížení schodku státního rozpočtu na příští rok o osmdesát miliard korun, zároveň ale nepočítá se zvyšováním daní. V jakých oblastech konkrétně chce nový ministr škrtat, však neuvedl. „Kde ušetříme, jsme avizovali v minulých letech,“ odkázal místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Jsme v extrémní krizi a nedozvěděli jsme se od nové vlády nic. Dosud nepadla jediná konkrétní položka,“ reagovala ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) během diskuze v pořadu Události, komentáře.

Podle místopředsedy sněmovny Skopečka by měly schvalování státního rozpočtu v nové vládě předcházet takzvané porady ekonomických ministrů. „Rozpočet nemá vznikat tak, jak chodí ministři a kdo vyhádá víc a míň. Je třeba, aby vznikal s logikou, jakou dopadne na hospodářství.“

Končící ministryně financí uvedla, že schodek státního rozpočtu přesáhne čtyři sta miliard korun, nedosáhne ale na pět set. „Záleží na tom, jak se podaří splnit investice, což vypadá, že bude splněno,“ dodala. 

Podle Skopečka byl ale letošní státní rozpočet nadhodnocený. „Každý poslanec má schvalovat takové zákony, které odráží realitu a nejsou mediálním balonkem,“ reagoval. 

Podle Skopečka nebude potřeba zvyšovat daně

Budoucí vláda dříve avizovala, že v příštím rozpočtu chce ušetřit zhruba osmdesát miliard korun, dosud ale nespecifikovala plánované škrty. Podle Skopečka jsou vyjádření kandidátů na ministry hlavně signálem k odpovědnějšímu rozpočtu. Kde by pětikoalice škrtala, je podle něj jasné z pozměňovacích návrhů k rozpočtu v minulých letech. 

„Je hloupé vést takovou diskuzi, když vláda ještě ani nezasedla. Hlavně nechceme fiskální politikou přispívat k rostoucí inflaci,“ zmínil. „Za celé dva měsíce nepadla konkrétní položka, která takovou částku ušetří. Až plán uvidím, tak to budu samozřejmě kvalifikovaně komentovat,“ oponovala Schillerová. 

Národní rozpočtová rada vládě v prosinci ke konsolidaci veřejných financí doporučila zvednout daně. Podle Skopečka to ale vláda Petra Fialy (ODS) neplánuje.

„Doporučení budeme brát vážně. Rada ale apelovala hlavně na řešení příjmové strany rozpočtu, to není jen otázka daní. Je zřejmé, že pokud bude ekonomický růst, který generuje ročně navíc příjmy státního rozpočtu, tak i příjmy pomůžou konsolidaci,“ dodal. 

Provizorium bude trvat jen nezbytně nutnou dobu, řekl Skopeček

Pokud parlament neschválí rozpočet do konce roku, stát začíná hospodařit v takzvaném rozpočtovém provizoriu. To se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

S provizoriem počítá i kandidát na ministra financí Stanjura, současná ministryně si ale myslí, že by taková situace ohrozila podnikatele. „Plán by byl v pořádku v jiné době, ale nyní nejsme v normální době,“ řekla.

Dodala také, že by pro ni bylo řešením rozpočet schválit a poté ho upravit pomocí pozměňovacích návrhů a novelizací. „Budeme muset vyplácet covidové programy, které se v provizoriu vyplácet nedají,“ apelovala. 

Místopředseda sněmovny uvedl, že provizorium by mělo trvat maximálně tři měsíce, během kterých nová vláda představí návrh státního rozpočtu. „V provizoriu rozhodně nechceme přetrvávat déle,“ uzavřel.