Fiala se opět sešel se Zemanem, schůzku v Lánech absolvovali Stanjura a Šalomoun

Události: Stanjura u prezidenta (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se sešel s prezidentem Milošem Zemanem na neformální schůzce. Na Twitteru oznámil, že s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády. Podle Frekvence 1 setkání proběhlo v úterý. Ve středu Fiala prohlásil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud prezident nejmenuje všechny ministry. Mezi ně patří i kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) a na ministra pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty), kteří debatovali se Zemanem ve čtvrtek.

Na dotaz ohledně obsahu schůzky zatím Fiala neodpověděl. V úterý dopoledne za Zemanem dorazil kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti), k němuž má podle spekulací prezident výhrady. Odpoledne byla zrušena schůzka s nominantem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) kvůli jeho pozitivnímu testu na koronavirus.

Dopoledne už naopak schůzku v Lánech absolvoval kandidát na ministra financí Stanjura. S prezidentem probíral zejména státní rozpočet na příští rok, který končící vláda navrhla se schodkem 377 miliard korun. Nastupující kabinet chce ovšem deficit snížit pod 300 miliard. Stanjura kvůli tomu předpokládá, že země bude do konce března příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu. 

Brífink Zbyňka Stanjury po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

V historii samostatného Česka fungovalo provizorium dvakrát, na začátku Zemanovy menšinové vlády. „Budeme mít první rozpočtové provozorium podle zákona o rozpočtových pravidlech,“ upozornil Stanjura.

Dřívější rozpočtová provizoria, která byla za vlády Miloše Zemana jako premiéra, podle něj fungovala tak, že i přes neschválení rozpočtu Poslaneckou sněmovnou hospodařila vláda podle předloženého neschváleného návrhu.

Stanjura dále oznámil, že chce změnit způsob projednávání rozpočtu a komunikaci kolem příprav. Na návrhu se podle něj musí nejprve domluvit vláda jako celek. „Nebudeme dělat PR akce, kdy ministři přicházeli s čepicí a následně říkali, kolik dostali peněz,“ zdůraznil a krátce nato zopakoval závazek nově vznikající vlády uvedený v koaliční smlouvě, že nebude zvyšovat daně.

Čas pro legislativu

Šalomoun, který do Lán přijel odpoledne, se stal kandidátem na ministra pro legislativu poté, co se nominace v listopadu vzdal pirátský poslanec Jakub Michálek. Nestraník Šalomoun v minulých letech za Piráty neúspěšně kandidoval do Senátu a do Evropského parlamentu, jako právník se specializuje na autorské právo.

Na tiskovém brífinku po debatě s prezidentem prohlásil, že by rád zlepšil kvalitu právního řádu a zrušil normy, které podle něj přestaly dávat smysl - začít chce u povinností drobných a středních podnikatelů. 

Brífink M. Šalomouna po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Legislativní radu vlády, které bude předsedat, považuje za oponentní orgán pro ministerstva, jež návrhy zákonů a vyhlášek tvoří. Chtěl by radu využít také k tomu, aby se zlepšilo odůvodňování protiepidemických opatření, „aby v eventuálním soudním přezkumu obstály“. Podotkl, že na rozdíl od návrhů vyhlášek a zákonů rada neposuzuje mimořádná opatření.

Šalomoun dále uvedl, že si s prezidentem „posteskli“ nad úrovní českého právního řádu a měli k ní každý své připomínky. „Celková atmosféra byla milá a pozitivní,“ dodal kandidát na ministra pro legislativu.

Cyklus domluvených schůzek Zemana s kandidáty na ministry by měl skončit v pátek 10. prosince. Čeká se ještě na případný náhradní termín setkání s kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), původní schůzku totiž zhatil jeho pozitivní test na covid-19. Poté by se měl prezident opět setkat s Fialou.

Babiš doufá, že na kompetenční žalobu nedojde

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) věří v to, že na výše zmíněnou kompetenční žalobu nedojde a že Zeman s Fialou naleznou řešení. „V pondělí, myslím, mají klíčovou schůzku,“ poznamenal.

Doufá také, že by mohla být nová vláda jmenována na konci příštího týdne. Připomněl, že pokud se tak nestane do příští středy, bude se muset ještě zúčastnit summitu Evropské unie s lídry zemí Východního partnerství.

Prezident tuto pravomoc nemá, myslí si Sokol

Bývalý ministr spravedlnost a současný advokát a člen Člen prezídia Unie obhájců Tomáš Sokol by se čistě jako právník těšíl na zajímavý spor v případě podání kompetenční žaloby. V pořadu Události, komentáře řekl, že by už jednou tento stav (spor o kompetence) měl být rozetnut. Domnívá se, že prezident tyto pravomoce (nejmenovat některého ministra) nemá.

Jako občan by si však tento spor nepřál, protože by se dnešní situace ještě víc zkomplikovala. Myslí si, že by prezident měl vládu na návrh premiéra jmenovat a nedělat obstrukce. Výsledkem žaloby - pokud by Ústavní soud dal za pravdu premiérovi - by podle něj byl pokyn prezidentovi, aby jmenoval ministra. Pokud by tomu pak prezident vzdoroval, bylo by to na jinou žalobu, ve které by šlo o jeho prezidentské bytí a nebytí. 

Šalomoun to vidí podobně jako Sokol. Blíže se však nechtěl vyjadřovat k tomu, zda bude, či nebude kompetenční žaloba podána. Vidí to jako jednu z možností, jak konflikt s prezidentem řešit. 

Události, komentáře: Šalomoun a Sokol ke kompetenční žalobě (zdroj: ČT24)