Prezident Zeman se sešel s dalšími kandidáty na ministry. Jednal s Blažkem a Černochovou

Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přijal další dva kandidáty na ministry: Pavla Blažka (ODS), na spravedlnost a Janu Černochovou (ODS) na obranu. Blažek na brífinku po schůzce odmítl, že by se podílel na korupci, jak psaly server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny. Černochová prezidenta seznámila s plánem na systematické navyšování rozpočtu resortu.

Blažek po setkání s prezidentem Zemanem v Lánech uvedl, že prioritami ministerstva spravedlnosti by mělo být řešení situace znalců či novela zákona o státním zastupitelství.

„Bavili jsme se o stavu české justice, názor prezidenta je kritičtější než můj, ale to je myslím dlouhodobě známá věc,“ uvedl. Nutno je podle něj řešit situaci kolem soudních znalců. „Odmítají tu práci vykonávat v podmínkách, které jsou dnes,“ vysvětlil. Potřebná je podle něj i novela předpisu o státním zastupitelství, byť nemusí být složitá a dlouhá. Zavést by se měla funkční období vedoucích státních zástupců a výraznější by měla být odpovědnost státních zástupců za pochybení.

Vyjádření Pavla Blažka po setkání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Blažek zkritizoval novináře za články o údajné korupci

Blažek zároveň odmítl své údajné zapojení do korupce. Server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny (HN) ve středu na základě anonymních zdrojů uvedly, že Blažka podezřívá policie z podílu na korupci a manipulaci s městským majetkem v Brně. Už loni v létě tato média uvedla, že o zapojení Blažka a dalších politiků ODS do korupce vypovídal stíhaný bývalý starosta Rojetína na Brněnsku Pavel Hubálek.

„Já s panem Hubálkem nikdy nic nepáchal a téměř ho neznám. Je mi v podstatě jedno, co jako obviněný lže do protokolu, protože může legálně lhát,“ uvedl Blažek. Hubálek podle něj navíc netvrdí, že by něco s Blažkem páchal, ale jen to, že možná existovala určitá organizované skupina, kterou Blažek možná vedl. Opakovaně kritizoval autory textů s tím, že nemá žádnou kauzu, ale jen „dva novináře na hrbu“.

Protikorupční organizace Transparency International sdělila, že Blažek by neměl být ministrem, protože by to budilo pochybnosti o ovlivňování vyšetřování zmíněných kauz. Blažek už v pondělí popřel, že by byl někdy vyšetřován pro kupčení s byty v městské části Brno-střed nebo v brněnské korupční kauze Stoka.

Se Zemanem záležitost krátce probrali. „Pan prezident je informován. Zemanovsky mi poradil, ať se nenechám v žádném případě udolat českými novináři. Já mu slíbil, že nenechám,“ uvedl. Prezident se podle něj nezmínil o tom, že by kvůli mediálním informacím měl problém s Blažkovou ministerskou nominací. Blažka opakovaně podpořil předseda ODS a designovaný premiér Petr Fiala.

S panem prezidentem jsme zajedno, řekla Černochová

Odpoledne do Lán přijela i poslankyně a starostka Prahy 2 Černochová. Zemana seznámila se svou vizí pro resort obrany, která spočívá v systematickém navyšování rozpočtu podle ní dlouhodobě podfinancované armády, její modernizaci, zefektivnění akvizičních procesů a rozvoji využití moderních technologií, jako jsou třeba drony, robotické systémy nebo umělá inteligence. Na tiskové konferenci řekla, že s prezidentem jsou v zásadních otázkách zajedno. 

Brífink Jany Černochové po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Zeman se podle ní zajímal o její názory, kam by měla armáda směřovat, zda by mělo Česko dávat přednost expediční nebo teritoriální armádě. Podle obou politiků je potřeba diskutovat o tom, že do debat o rozhodnutích typu odchodu spojenců z Afghánistánu by mělo být zapojeno více lidí. Zeman opakovaně stažení z Afghánistánu kritizoval, o odchodu rozhodli především zástupci USA.

Škrty v obraně? Zřejmě ne

Na schůzce Černochová se Zemanem diskutovali také o výdajích dvou procent HDP na obranu. Podle Černochové by se mělo na dodržení tohoto závazku daného v NATO trvat, i když Česko čekají „hubené roky“. Peníze, které směřují na modernizační projekty podle ní dají práci lidem a podpoří českou ekonomiku. Velký prostor na možné škrty v obraně nevidí.

Jako možnou cestu označila Černochová vytvoření investičního fondu, ve kterém by se shromažďovaly peníze na modernizaci armády. „To by znamenalo, že budeme k těm dvěma procentům HDP směřovat, ale že ty finanční prostředky třeba pro toto krizové období budou k dispozici pro jiné resorty, ale obrana o ně nepřijde,“ řekla. Tématem pak byla i podpora českého zbrojního průmyslu.

Potvrdila, že podporuje vznik základny NATO v Česku. Nejprve musí ale taková poptávka ze strany spojenců zaznít, podotkla. O tématu chce, stejně jako o zahraničních misích, mluvit s českým velvyslancem u NATO Jakubem Landovským.

Události: Ministerští kandidáti se setkali s Milošem Zemanem (zdroj: ČT24)

Metnar by měl podle Černochové vést výbor pro obranu

Černochová řekla, že končící ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) se armádu snažil posunout dál a že by chtěla na některé jeho kroky navázat. Doufá ve vzájemnou spolupráci, v příštích měsících by s ním chtěla intenzivně komunikovat. Poznamenala, že se vyslovila pro to, aby byl Metnar zvolen do čela sněmovního výboru pro obranu. Ten v minulém volebním období vedla ona. Řekla, že se souhlasem Metnara již vedla rozhovory s lidmi, kteří se zabývají řízením boje proti pandemii.

Černochová na brífinku hovořila i o dezinformacích, které označila za velký problém v souvislosti s koronavirem. Sdělila, že by měla vzniknout strategie pro boj proti konspiračním teoriím. Je podle ní také potřeba zklidnit současnou situaci, kdy je společnost kvůli hoaxům rozdělená. Problém je podle kandidátky na ministryni obrany i to, že se podle ní proti dezinformacím dlouho nic nepodnikalo. V roce 2017 začalo při ministerstvu vnitra fungovat Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které se dezinformacím věnuje.

Protože je Zeman kvůli onemocnění covid-19 v izolaci, jedná s kandidáty na ministry přes mikrofony. Při schůzce je odděluje zábrana z plexiskla.

Prezident se má s posledním nominantem sejít příští týden v pátek. Možné budoucí ministry si zve v abecedním pořadí, dosud u něj byl právě Bartoš a v úterý také kandidát na šéfa resortu kultury Martin Baxa (ODS) a uchazeč o funkci ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).