ANO navrhne na místopředsedu sněmovny opět Vondráčka. Volit budou poslanci v úterý

Poslanecký klub ANO navrhne ve volbě místopředsedy Poslanecké sněmovny znovu jejího bývalého předsedu Radka Vondráčka. Po ustavující schůzi zůstává neobsazené poslední místo pro místopředsedu. Volba se uskuteční v úterý. V prvním hlasování neuspěli Vondráček ani předseda SPD Tomio Okamura, který dolní komoře místopředsedal minulém volebním období.

Volné místo v předsednictvu má podle plánů sněmovní většiny reprezentované ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN nyní připadnout opozičnímu hnutí ANO, které je v nové sněmovně nejsilnější opoziční stranou. S nominací Radka Vondráčka ale představitelé pětikoalice nesouhlasili.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová uvedla, že Vondráček má jednoznačnou podporu. „Jsme přesvědčeni, že to je velmi dobrý kandidát a že byl čtyři roky dobrým předsedou, což ostatně ocenila i nová předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedkyně paní Věra Kovářová (STAN), ale i celé plénum, které mu poděkovalo potleskem vstoje,“ konstatovala současná ministryně financí v demisi.  

Ve vedení dolní komory podle Schillerové navíc nyní chybí právník. „Já věřím, že tentokrát bude zvolen, a pokud by přetrvávaly výhrady kolegů z koalic, tak jistě na plénu zazní a pan Vondráček na ně bude moci reagovat,“ dodala.

Nová koaliční většina v Poslanecké sněmovně má k Vondráčkovi výhrady hlavně kvůli zveřejněným snímkům, které Vondráčka zachycovaly při večírku v jednacím sále, jak na předsednickém pultu hraje na kytaru a zpívá. Bývalý předseda se také omlouval za vulgární gesto, když bezprostředně před zahájením jedné ze schůzí namířil vztyčený prostředníček z předsednického místa směrem do jednacího sálu.

Na ustavující schůzi bylo ke zvolení potřeba získat nejméně 98 poslaneckých hlasů. Vondráček obdržel v obou kolech 92 hlasů. Okamuru volilo v prvním kole 80 poslanců, ve druhém o sedm víc.

Volba místopředsedy sněmovny bude prvním bodem druhé schůze, která začne v úterý.