Slovenská prezidentka Čaputová se v úterý setká v nemocnici s Milošem Zemanem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v úterý při návštěvě České republiky setká s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzku potvrdil jak slovenský, tak český Hrad. Zeman se přes měsíc léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kde se schůzka uskuteční. Lékaři ho plánují v pondělí přesunout z akutního lůžka na běžné na standardním oddělení, což znamená i možnost omezeně přijímat návštěvy.

„Na úterý se plánuje setkání pana prezidenta s prezidentkou Slovenské republiky paní Zuzanou Čaputovou,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Prezident po přeložení na standardní oddělení chystá na příští týden i schůzku s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ODS Petrem Fialou, kterého tento týden pověřil vyjednáváním o sestavení nové vlády.

Čaputová do Česka přijede na krátkou návštěvu na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). V předvečer státního svátku 17. listopadu převezme v Senátu stříbrnou pamětní medaili horní komory. Na Národní třídě pak položí kytici u památníku sametové revoluce.

Při návštěvě zavítá i do ÚVN za Zemanem. „Prezidentka se v uplynulých týdnech zajímala o zdravotní stav Miloše Zemana. V říjnu mu v osobním dopise přála mnoho zdraví, sil a rychlé zotavení. Zároveň vyjádřila naději, že se budou moci brzy setkat,“ uvedla kancelář slovenské prezidentky.

Posouzení prezidentova zdravotního stavu

„Návštěva by neměla trvat déle než 30 minut, návštěvě by mohly být přítomny pouze dvě osoby a platí tam samozřejmě i další pravidla, která už běžně dodržujeme - to znamená respirátory, hygiena rukou a podobně,“ vyjmenovává podmínky návštěvy mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Další informace ohledně Zemanova stavu přijdou nejspíše začátkem prosince, tehdy se podle vedoucího multioborového lékařského konzilia, které jeho zdraví posuzuje, Tomáše Zimy nejspíš znovu setká. Zdraví se dle něj nadále zlepšuje, stále není ale tak dobré, aby se prezident mohl brzy vrátit do Lán. Prezidentská kancelář už ale tuto variantu s vedením nemocnice začala řešit.

„Diskutujeme s Ústřední vojenskou nemocnicí, tak aby bylo samozřejmě postaráno o pana prezidenta, tak jak si pan prezident zaslouží, tedy maximální možná péče,“ řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář.  „V Lánech ta lékařská asi nepřetržitá péče není nutná, ale určitě by tam měly být zdravotní sestry, ošetřovatelky a supervize lékaře v určité frekvenci,“ myslí si Zima.