Čeká se spor o místopředsedu sněmovny. ANO chce Vondráčka, koalice ho odmítají

Události: Spor o místopředsedu sněmovny (zdroj: ČT24)

Na ustavující schůzi poslanci zvolí nové vedení sněmovny. S tím má ostatně svou zkušenost třeba šéf ODS a adept na premiéra Petr Fiala, minule uspěl ve volbě místopředsedy až na třetí pokus. A i tentokrát to vypadá, že některá jména dost hlasů nezískají. Například dosavadní předseda komory Radek Vondráček (ANO).

Vondráček byl čtyři roky jako šéf sněmovny třetím nejvyšším ústavním činitelem. Teď to ale vypadá, že už nebude ani místopředsedou dolní komory. Odmítají ho totiž strany nastupující pětikoalice. „Hnutí ANO má se 72 poslanci nejsilnější klub. Myslíme si, že bychom si takhle neměli kádrovat kandidáty a měli bychom respektovat, co ten druhý navrhne,“ říká Vondráček.

Koaliční strany Vondráčkovi vytýkají nedávnou návštěvu u prezidenta, na které Miloš Zeman podepsal svolání ustavující schůze sněmovny. „Vůbec nic takového nebylo potřeba, bez konzultace, s porušením vnitřních principů Ústřední vojenské nemocnice,“ kritizuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Koalicím se nelíbí ani fakt, že Vondráček v březnu 2019 v jednacím sále hrál na kytaru a stál při tom na stolku určeném pro předsedajícího. „Těch problémů, které nahromadil, od tančení v Poslanecké sněmovně přímo na stole až po jeho poslední zkazky a pohádky kolem návštěvy pana prezidenta,“ deklaruje předseda poslanců STAN Jan Farský s tím, že jejich důvěru nemá.

ANO na Vondráčkovi trvá

„Mám naštěstí i opačnou zpětnou vazbu, zvláště ze sociálních sítí, kde jsou lidé rádi, že jsem to dělal lidským způsobem. Nejsem si vědom, že bych tuto instituci jakkoliv poškodil,“ brání se kritice sám Vondráček. Například bývalý předseda ústavně-právního výboru sněmovny a současný poslanec Marek Benda (ODS) by Vondráčka raději než jako místopředsedu sněmovny uvítal ve vedení právě ústavního výboru.

„Je to tajná volba, jednáme,“ uvedl ohledně Vondráčkovy šance dosavadní předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, jehož roli v novém období převzala právě Alena Schillerová (ANO). „My ho dáme do všech kol,“ tvrdí.

„Já nechci podezírat koalice z toho, že nechtějí zkušeného politika z řízení Poslanecké sněmovny do vedení, to znamená, že my si za ním stojíme,“ deklaruje Schillerová. Radek Vondráček ještě v pondělí řídil ustavující schůzi sněmovny. A bude ji řídit i ve středu až do doby, kdy poslanci zvolí jeho nástupce nebo nástupkyni.