Obavy o budoucnost společného státu. Před třiceti lety se 28. říjen slavil s napětím

Události: 28. říjen před třiceti lety (zdroj: ČT24)

Nejen oslavy založení Československa, ale i velké obavy o budoucnost společného státu – tak vypadal 28. říjen před 30 lety. Prezident Václav Havel v rámci oslav navštívil ten den i Bratislavu. Na náměstí Slovenského národního povstání na něj ale létala vejce. Večer ve Vladislavském sále pak poprvé předával nově ustavený Řád Tomáše Garrigue Masaryka.

28. října 1991 měl Václav Havel napilno – ráno se vrátil z USA, odkud jako dar přivezl koncept Masarykovy deklarace nezávislosti Československa. Pak si prohlédl novou prezidentskou pracovnu, která vznikla v podkroví Bratislavského hradu.

Chtěl ukázat, že je prezidentem obou národů, na odpoledním shromáždění na náměstí Slovenského národního povstání ho ale kromě těch, kteří si chtěli připomenout vznik Československa, čekali i slovenští nacionalisté. Na aktéry shromáždění začali někteří házet vejce.

Místo projevu Václav Havel požádal o dvě minuty ticha za ty, kteří padli v boji za svobodu obou národů. Místo ticha ale poslouchal volání Slovensko je naše. Tribunu pak beze slova opustil.

Ocenění pro Horákovou i Palacha

Obavy z rozpadu státu v něm sílily a zazněly i večer, ve Vladislavském sále na Pražském hradě, na slavnostním shromáždění k 73. výročí vniku republiky. „Zdá se, že právě v této době se rozhoduje o tom, zda i nadále budeme žít společně či nikoliv,“ sdělil tehdy.

28. října 1991 pak Václav Havel poprvé v historii předával nové nejvyšší československé vyznamenání – Řád Tomáš Garrigue Masaryka. Mimořádně tehdy ocenil víc než sto osobností – in memoriam třeba Miladu Horákovou nebo Jana Palacha.