TÉMA

1991

30 let zpět: „Stop bolševismu a kapitalismu,“ hlásaly transparenty anarchistů

V Praze se na Svátek práce konalo povolené setkání anarchistů. Jejich průvod městem vedl ze Střeleckého ostrova na Letnou, kde se anarchisté střetli s přívrženci hnutí Skinheads v ozbrojené bitce. Po zásahu policie byla mezi zabavenými osobními zbraněmi nalezena mimo jiné i nabitá pistole.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
1. 5. 2022|

30 let zpět: Tepelná izolace ze starého papíru

I tepelná izolace může být z ekologického a zdravotnického hlediska absolutně nezávadná. Firma Azteco začala vyrábět široce použitelné výrobky ze starého papíru, což přineslo několik výhod v podobě úspory energie a ekologie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 4. 2022|

30 let zpět: Obnovený židovský hřbitov v Lipníku nad Bečvou

Před 30 lety byl v Lipníku nad Bečvou slavnostně otevřen a vysvěcen obnovený židovský hřbitov. Zdejší hřbitov byl založen v roce 1567 a za nacistické okupace zcela zničen. Ceremonie obnovy se zúčastnil kancléř prezidenta republiky Karel Schwarzenberg, zástupci ortodoxních Židů z celého světa a představitelé velvyslanectví USA.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 4. 2022|

30 let zpět: Teletextová novinka pro zdravotníky a zdravotnická zařízení

Teletextové vysílání České televize začalo nově sloužit také soukromým lékařům a zdravotnickým zařízením. Díky nové službě se aktuálně a rychle dozvěděli, jaké byly zrovna platné zákony nebo také nabídky firem zaměřených na farmakologii a přístrojovou techniku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 4. 2022|

30 let zpět: Kulaté výročí pivovaru Zubr

Přerovský pivovar Zubr si před třiceti lety připomínal 120 let od položení základního kamene tehdejšího prvního moravského pivovaru se sladovnou. Zubr byl tehdy dodáván kromě tuzemska také zákazníkům na Slovensko, do Polska, Maďarska a Německa. A proč je ve znaku pivovaru zrovna zubří hlava?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 4. 2022|

30 let zpět: Zájem zubařů o soukromé praxe

V Praze se konala valná hromada zubních lékařů, kteří měli zájem o provozování soukromé praxe. Navzdory nepřipravenosti vzniku privátního sektoru o tom uvažovalo šedesát až osmdesát procent stomatologů. Jelikož ministerstvo zdravotnictví uplatňovalo zdržovací taktiku a neumělo se dohodnout na postupech, Česká stomatologická komora žádala o jmenování zmocněnce, který by převzal zodpovědnost za postup započaté transformace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 4. 2022|

30 let zpět: Stávková pohotovost na železnici

Vedení odborů Československých drah vyhlásilo stávkovou pohotovost. Odborářům se například nelíbilo, že vedení drah stále neuzavřelo kolektivní smlouvu. Požadovali také změnu struktury vedení podniku. Následná anketa mezi zaměstnanci pak ukázala velkou nespokojenost železničářů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 4. 2022|

30 let zpět: Muzea potřebují peníze na rekonstrukci

Reportáž z 20. dubna 1992 se věnuje dvěma muzeím v dezolátním stavu. Redaktorka navštívila Muzeum Chodska v Domažlicích, které shodou okolností na den přesně tři roky po odvysílání tohoto příspěvku vyhořelo. Po požáru muselo být zrestaurováno na 130 sbírkových předmětů. Reportáž se ale věnuje i nedostatečné problematice ochrany památkových sbírek. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 4. 2022|

30 let zpět: Problémy s prostitutkami

Takzvaná divoká 90. léta měla mnoho podob. Jednou z nich byla i severočeská část mezinárodní silnice E55, známá pro velké množství postávajících prostitutek. Ale na rozdíl od jejich zákazníků obyvatelé města Dubí už tak nadšení nebyli. Reportáž ukazuje nejen policejní zátah a rozhovory s příslušnicemi tohoto řemesla, ale také důvody, proč dubská radnice s nimi nemohla nic dělat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 4. 2022|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

30 let zpět: Konec tuzexových bonů

Takzvaní veksláci, postávající před obchodem Tuzex a nabízející bony, i to byl obrázek konce socialismu. Ale takzvané bony, peněžní poukázky, za něž si člověk mohl koupit nedostatkové západní zboží, s listopadovou revolucí nezmizely. Začátek jejich konce nastal až na jaře 1992, kdy vláda rozhodla o jejich likvidaci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 4. 2022|

30 let zpět: Daň z přidané hodnoty

Federální shromáždění schválilo čtyři z pěti vládních návrhů, které se týkaly daňové reformy. Schválen byl i základ plánované reformy – daň z přidané hodnoty. Ta zaváděla dvojí daňovou sazbu, 5 procent na zboží základní spotřeby a 23 procent na ostatní zboží a služby. A od 1. 1. 1993 nahradila doposud platné daně obratové.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 4. 2022|

30 let zpět: Vylosování čísel pro volební subjekty

Na zasedání Ústřední volební komise bylo vylosováno 41 čísel pro politické strany, hnutí a koalice, pod nimiž vstoupí do voleb. Po předchozím posouzení kandidátních listin bylo 36 shledáno bez závad. Registrace dalších pěti kandidátek byla podmíněna odstraněním závad do 24 hodin. Z losování bylo vyloučeno Hnutí angažovaných Romů a Odpůrci komunismu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 4. 2022|

30 let zpět: V Praze otevřeli British Council

Za účasti prezidenta Václava Havla bylo v Praze otevřeno nové sídlo British Council. Během předchozích třiceti let pracovala organizace v nevyhovujících prostorách a její činnost jako kulturního oddělení britského velvyslanectví byla pod kontrolou komunistického režimu. Mezi činnosti Britské rady po sametové revoluci patřily například výměnné návštěvy mezi oběma státy, podpora učitelů angličtiny a pořádání kulturních akcí. Podstatnou měrou se také podílela na uskutečňování britského vládního programu technické pomoci v oblasti know-how.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
14. 4. 2022|

30 let zpět: Začala debata o zavedení zemského zřízení

Nefunkčnost státní správy měla podle některých politických stran řešit její decentralizace a zavedení zemského řízení. Návrhy zákonů o zemské samosprávě a o zemském zřízení byly v České národní radě podány poslanci za Hnutí pro samosprávnou demokracii – Společnost pro Moravu a Slezsko, a lidovci. Vlastní návrh zákonů předložila i česká vláda. Ta poslanecké návrhy označila za nepropracované a některé pasáže dokonce za protiústavní. Jasno o případném zavedení samosprávy neměla ani česká veřejnost.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 4. 2022|

30 let zpět: Věznice řeší sebepoškozování

Minimálně třetina chirurgických zákroků vězeňské nemocnice na Pankráci se týkala takzvaných sebepoškozovačů. Vězňů, kteří si poškozováním vlastního těla snažili vymoci dosažení svých požadavků. Metody poškozování byly široké od pozření jedovatých látek přes pálení až k polykání nůžek či dalších ostrých předmětů. Od roku 1989 do dubna 1992 se žádnému z nich na Pankráci nepodařilo zabít se.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 4. 2022|

30 let zpět: Odjezd praporu mírových sil

První železniční spoj s vojáky československé mírové jednotky OSN pro Jugoslávii odjel z nádraží Velešín do Mariboru. Zbytek československých vojáků se pak do Jugoslávie dopravil dalšími dvěma transporty. Jednotka měla na starost dohled nad dodržováním příměří v šedesátikilometrovém úseku severně od Plitvických jezer.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
10. 4. 2022|

30 let zpět: Spory o privatizaci Plzeňských pivovarů

Národní podnik Plzeňské pivovary, pod který spadaly pivovary Prazdroj a Gambrinus, byl stejně jako další státní podniky určen k privatizaci. Od července 1991 bylo na Plzeňské pivovary předloženo pět privatizačních projektů. Ty ovšem už od října provázely spory o jejich realizaci. Do nich nakonec vstoupily i odbory, které v podniku v dubnu 1992 vyhlásily stávkovou pohotovost.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 4. 2022|

30 let zpět: Obecná škola zlatou sošku nezískala

Zdeněk a Jan Svěrákovi po návratu z Hollywoodu hovoří o tom, co pro ně účast na udílení cen americké filmové akademie znamenala. Jejich první spolupráce k zisku Oscara nevedla, cenu obdrželi až za třetí společný film Kolja z roku 1996.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 4. 2022|

30 let zpět: Ohlédnutí za volbami 1990

V Praze měl premiéru dokumentární film Karla Vachka zachycující Československo před prvními polistopadovými svobodnými volbami v roce 1990. Dokument Nový Hyperion Vachek nazval volební komedií a v rozhovoru vysvětluje, jak podle něho smích souvisí se svobodou.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
7. 4. 2022|

30 let zpět: Transformace hospodářství v postsovětském prostoru očima mezinárodního společenství

Sekretariát evropské hospodářské komise OSN uveřejnil zprávu hodnotící přechod na tržní ekonomiku ve východní Evropě. Konstatuje, že hospodářská recese v tomto prostoru je rozsáhlejší, než se zpočátku odhadovalo. Pozitivně hodnotí restriktivní rozpočtovou politiku Československa, díky níž se v zemi podařilo omezit inflaci.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 4. 2022|

30 let zpět: Píseň, která pomohla vyhrát válku

Píseň, která pomohla vyhrát válku – těmito slovy údajně označil generál a pozdější americký prezident Dwight Eisenhower skladbu Škoda lásky českého autora Jaromíra Vejvody. Na povzbuzení, které píseň vojákům za druhé světové války skýtala, vzpomínal na křtu desky, vydané u příležitosti nedožitých 90. narozenin skladatele, také veterán a pilot RAF generálporučík František Fajtl.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 4. 2022|

30 let zpět: Jak to bylo s takzvaným zvacím dopisem ze srpna 1968?

Představitel vládní komise pro analýzu událostí let 1967-70 potvrzuje existenci dopisu z roku 1968, ve kterém několik tehdejších členů ÚV KSČ vyzývalo sovětskou stranu k zásahu proti údajné hrozící kontrarevoluci v Československu. Dopis byl uložen v ruském státním archivu a předán československé straně v červenci 1992.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 4. 2022|

30 let zpět: Nové informace o invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Během své návštěvy v Moskvě převzal prezident Václav Havel od prezidenta Ruské federace Borise Jelcina dva svazky ruských archivních materiálů týkajících se okupace Československa v srpnu 1968. Naděje, že by mohly obsahovat takzvaný zvací dopis, se však nenaplnily.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 4. 2022|