Vystrčil v Senátu ocenil tchajwanského ministra. Čínská ambasáda protestuje

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) jednal s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem o hospodářské spolupráci či kybernetické bezpečnosti. Předal mu také Stříbrnou medaili předsedy Senátu za přispění k rozvoji česko-tchajwanských vztahů a za obhajobu demokracie a svobody. Wu ocenil za demokratické hodnoty Václava Havla a bývalého šéfa horní komory Jaroslava Kuberu. Čína Wuovu návštěvu Česka odsoudila a avizovala, že učiní nezbytné kroky.

„Jednali jsme jednak o dalších možnostech vzájemné hospodářské spolupráce, rovněž jsme se dotkli poměrně výrazně kyberbezpečnosti. Dostali jsme i nabídku z tchajwanské strany, abychom případně v těchto věcech docela úzce spolupracovali,“ zrekapituloval jednání obou politiků Vystrčil.

Wu řekl, že si ocenění od předsedy horní komory velmi váží. Jde pro něj o první návštěvu České republiky. Uvedl, že medaile není pouze pro něj, ale pro tchajwanský lid, který je odvážný a chrání svobodu, demokracii a lidská práva. „Medaile patří také mé zemi, která se snaží účastnit práce mezinárodních organizací,“ dodal Wu.

V Praze Wu také ocenil přístup Česka k Tchaj-wanu, kterým podle něj vytvořila příklad pro další země. „Možná nás dělí tisíce mil, ale pojí nás sdílené vize a hodnoty,“ nechal se slyšet tchajwanský ministr a doplnil, že Česko i Tchaj-wan mají zkušenosti s autoritářskými režimy.

„Havlův odkaz trvá nejenom v jeho rodné zemi, ale celosvětově díky lidem, které inspiroval k snahám o dosažení svobody a demokracie. Jedním z těchto lidí je předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, který vedl delegaci na Tchaj-wan i přes silnou opozici,“ poznamenal Wu.

Vystrčil navštívil Tchaj-wan loni na přelomu srpna a září i přes nesouhlas Pekingu, prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše (ANO). Čínský ministr zahraničí Wang I tehdy prohlásil, že Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny za návštěvu ostrovního státu, který Čína považuje za svou součást.

Čínská nevole

I aktuální Wuovu návštěvu v Česku Peking odsoudil. Čínské velvyslanectví v Praze v prohlášení zmínilo, že český Senát poskytuje platformu pro separatistické aktivity související s nezávislostí Tchaj-wanu. „Čínská strana to silně odsuzuje a vyjadřuje rozhodný nesouhlas a učiní legitimní a nezbytné kroky,“ předesílá velvyslanectví.

„Opovrženíhodná manipulace několika málo osob z České republiky a provokativní pokusy o ,nezávislost‘ autorit Tchaj-wanu jsou odsouzeny k neúspěchu. Naléhavě vyzýváme těchto pár osob z České republiky k tomu, aby co nejdříve změnily postoj a pozici, vrátily se k dodržování politického závazku pro jednu Čínu a odpovědným postojem a jednáním udržovaly a rozvíjely čínsko-české vztahy,“ dodala ambasáda.

„Nemůžeme podléhat tomu, že musíme žít tak, jak si přejí jiní. Je naší povinností prosazovat svoje názory, svoje pojetí svobody, svoji vůli, svoje pojetí demokracie a vlády práva,“ poznamenal ve středu Vystrčil. Setkání s Wuem je podle něj dokladem toho, že Česko je suverénní a svébytný stát.