Platnost testů se zřejmě zkrátí. PCR budou podle Babiše platit 72 hodin, antigenní jeden den

Premiér k vývoji epidemie covidu-19 a očkování (zdroj: ČT24)

Ve středu přibylo v Česku 1497 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných v úterý překročil hranici čtyř set lidí. Kvůli šíření koronaviru jednala i rada vlády pro zdravotní rizika.  Platnost PCR testů jako potvrzení bezinfekčnosti se podle premiéra zkrátí ze sedmi dní na 72 hodin a antigenních testů ze tří dnů na jeden den. Kratší by mohla být i karanténa, pokud bude ukončena PCR testem. Návrh představí ministerstvo zdravotnictví v pátek, v pondělí pak úpravy projedná vláda. Nová karanténní pravidla budou účinná podle hlavní hygieničky od 25. října.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Reprodukční číslo uvádějící, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se zvýšilo na hodnotu 1,26. Počet nakažených na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní, tedy takzvané incidenční číslo, vzrostl na 69. 

Epidemie opět zrychluje už několik týdnů. Přibývá také nemocných, kteří s koronavirem zemřeli. Za posledních sedm dní je obětí osmadvacet. V první polovině září se přitom ještě počty úmrtí za týden pohybovaly v řádu jednotek. Celkem dosud zemřelo s covidem v Česku 30 524 nakažených.

Roste i počet hospitalizovaných. Ve středu bylo v nemocnicích s covidem 407 pacientů, z toho osmdesát v těžkém stavu. Více než čtyři sta lidí s covidem leželo v nemocnicích naposledy v květnu. Na začátku října bylo hospitalizovaných 240, na začátku září méně než sto.

Testy a kratší karanténa

Premiér Andrej Babiš (ANO) po poradě s týmem na řízení epidemie svolal kvůli šíření koronaviru vládní radu pro zdravotní rizika. Ministerstvo zdravotnictví na ni navrhlo úpravy ohledně zkrácení platnosti testů a karantény.

V současné době platí antigenní test pro prokázání bezinfekčnosti 72 hodin a PCR test týden. „Zkrácení platnosti testů je podle mě motivační i pro to, aby se lidé nechali naočkovat,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V okolních státech je podle ní platnost testů podstatně kratší.

Studio ČT24: Pavla Svrčinová po jednání rady pro zdravotní rizika (zdroj: ČT24)

Lidé mají z veřejného zdravotního pojištění nárok na jeden antigenní test za týden a navíc dva PCR testy do měsíce. Celkem testování, preventivní, lidí po kontaktu s nakaženým i s příznaky, stojí systém veřejného zdravotního pojištění asi miliardu korun měsíčně.

Karanténa, kterou hygienici nařizují lidem po rizikovém kontaktu s nakaženým, trvá čtrnáct dní. Kritizovali to například rodiče, jejichž děti musely být dva týdny v karanténě po zjištění pozitivního případu ve školní třídě. Nově by podle mluvčího resortu mohla být karanténa ukončena dříve negativním PCR testem. O kolik dní dříve, zatím uvést nechtěl. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) na Twitteru uvedl, že prosazuje její zkrácení ze dvou týdnů na jeden.

Žádná nová plošná opatření

Svrčinová také potvrdila, že se nechystají žádná nová plošná protiepidemická opatření. Pokud by se situace zhoršovala, bude se podle ní zvažovat například také uznávání antigenních testů, které už některé země pro prokázání bezinfekčnosti nepoužívají. Výrazné zhoršení by podle ní mohlo vést i k tomu, že nebudou uznávány žádné testy, jen očkování nebo prodělaná nemoc.

Navzdory zrychlování epidemie vláda v uplynulých týdnech opatření spíše uvolňovala. „Co je stále nejdůležitější, je očkování,“ uvedl premiér poté, co dostal třetí dávku vakcíny. Znovu vyzval lidi, aby se šli očkovat. Podle Babiše je třeba očkovat ještě asi 341 tisíc seniorů, vyzval k tomu praktiky.

UDÁLOSTI: Ministerstvo zdravotnictví vládě předloží návrh, podle kterého by výsledek antigenního testu platil jeden den (zdroj: ČT24)

Praktici budou mít na konci října vakcínu od Pfizeru

Přeočkování třetí dávkou mohou lidé podstoupit na očkovacích místech v nemocnicích nebo u svého praktického lékaře. Ti by podle Babiše měli mít nejpozději 25. října v ordinacích i vakcínu Pfizer/BioNTech, kterou bylo očkováno přes osmdesát procent lidí. Druhou možností pro přeočkování je vakcína Moderna.

Ministerstvo podle premiéra také zvažuje, že bude hrazeno méně testů na covid. Současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to projedná s možnou budoucí vládní koalicí.

Zdravotníci ve středu aplikovali v Česku přibližně 9600 dávek vakcíny proti covidu, asi o sedm set více než před týdnem. Od začátku očkování podali celkem 11,9 milionu dávek. Ukončené očkování má v Česku více než šest milionů lidí. 

Počty nově odhalených případů covidu již rostou po celém Česku, incidence se ale v jednotlivých regionech výrazně liší. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde v posledních sedmi dnech připadá na sto tisíc obyvatel 117 nakažených. V jižních Čechách je incidenční číslo 111, v Praze 87. Naopak relativně nejlépe jsou na tom Liberecký a Královéhradecký kraj, kde za uplynulý týden připadá na sto tisíc lidí shodně 23 případů koronaviru.

Laboratoře ve středu provedly zhruba 66 tisíc testů, asi o čtyři tisíce více než před týdnem. U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu, vzrostl podíl pozitivních proti minulé středě z 0,78 procenta na 0,94 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl z 3,71 na 4,41 procenta. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 5,4 na 7,38 procenta.

Od začátku epidemie loni v březnu odhalily laboratoře v Česku celkem 1 704 436 případů koronaviru. Více než 1,66 milionu lidí se z nákazy již vyléčilo.