Počet zemřelých s covidem překročil hranici 30 500. V sobotu přibylo o pětinu víc nakažených než před týdnem

Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku přesáhl 30 500. Zemřelých přibývá rychleji než dřív, za poslední týden o třiadvacet, o týden dřív s nákazou zemřelo jedenáct lidí. Testy v sobotu potvrdily 665 případů koronaviru, o pětinu víc než před týdnem a nejvíc ve víkendovém dni od osmého května. Počet lidí s covidem v nemocnicích se mezi pátkem a sobotou snížil o patnáct na 306, stále je ale o třetinu vyšší než před týdnem. Nadále roste i incidenční číslo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Podobné množství lidí umíralo v Česku s koronavirem za týden naposledy v polovině června, v dalším období se situace zlepšila. Týdenní počty byly nižší než deset a v řadě dnů s covidem nezemřel nikdo. Takový den byl naposledy 27. září.

Podle představitelů vlády by se ale díky očkování neměla opakovat situace z jara, kdy byly nemocnice zahlcené pacienty s koronavirem a umíralo jich i víc než dvě stě každý den.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března zemřelo 30 501 nakažených. Případů nákazy hygienici zaznamenali téměř 1,7 milionu. Naprostá většina z nakažených se vyléčila. Pacientů s covidem v nemocnicích nyní zůstává nejvíce od čtvrtého června. Nemocných ve vážném stavu mezi pátkem a sobotou ubylo o pět na 58, za poslední týden se ale jejich počet zvýšil o dvě třetiny.

Incidence dál roste

Denní přírůstky nakažených rostou, i když se méně testuje. Za sobotu laboratoře provedly zhruba 38 300 testů PCR a antigenní metodou, zhruba o pět tisíc méně než o týden dřív. Ubylo hlavně antigenních testů, počet testovaných metodou PCR se mírně zvýšil. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, mírně klesl z pátečních 5,63 procenta na 5,45 procenta v sobotu.

Pojedenácté za sebou vzrostla sedmidenní incidence nákazy. K sobotě připadalo šestapadesát potvrzených případů koronaviru za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, v pátek to bylo čtyřiapadesát. Vyšší incidenční číslo bylo naposledy devatenáctého května.

Reprodukční číslo udávající, kolik lidí nakazí v průměru jeden pozitivně testovaný, se víc než týden pohybuje kolem hodnoty 1,3. K neděli kleslo na 1,29 ze sobotních 1,30. Nad hodnotou jedna se drží od konce srpna.

Plně očkovaných je už šest milionů

Počet plně očkovaných proti covidu už přesáhl šest milionů. Dávek dosud zdravotníci rozdali skoro 11,9 milionu, za sobotu ji dostalo 2508 lidí. Tempo očkování je tak proti letním měsícům výrazně pomalejší.

Za sobotu má dokončené očkování 1335 lidí, celkem od začátku vakcinace koncem loňska 6 000 477 obyvatel. Zdravotníci nyní lidem nabízejí také posilující třetí dávku, kterou v sobotu dostalo 433 lidí a celkem ji má 20 497 lidí. Interval mezi druhou a třetí dávkou se může od osmnáctého října zkrátit z nynějších osmi na šest měsíců, uvedl už v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Zatímco ještě na přelomu června a července bylo ve víkendových dnech očkováno i víc než 50 tisíc lidí, začátkem srpna byly počty poloviční a za poslední měsíc jen dvakrát počet dávek ve víkendovém dni přesáhl tři tisíce a jednou byl i nižší než tisíc.