Lídři za Středočeský kraj v debatě řešili, co dělat v situaci, kdy se počty případů covidu zvyšují

Volební lídři ze Středočeského kraje o koronaviru a očkování (zdroj: ČT24)

O covidu, možných opatřeních a krocích vlády mluvili v předvolební debatě lídrů ve  Středočeském kraji Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.

Epidemická situace v Česku se výrazně zhoršila, podle ministerstva zdravotnictví se ale takový vývoj dal očekávat. Testy ve čtvrtek odhalily 917 případů covidu-19, v nemocnicích je většina pacientů neočkovaných. V nemocnicích je 219 lidí, 35 z nich v těžkém stavu.

Podle krajského lídra KSČM Stanislava Grospiče jsou tato čísla varováním, že jsme pandemii zcela nepřekonali - měli bychom být opatrní a dodržovat hygienické návyky. „Měla by sehrávat velkou úlohu vláda, v té osvětě, v přesvědčování lidí, že očkování má význam,“ sdělil s tím, že určitou roli sehrává letní období a návrat z dovolených, odkud si lidé nákazu přivezli. Grospič nevěří vládě, ale doufá, že lockdown už nebude, a že nebudou zavřené školy.

Krajský lídr ČSSD Jan Hamáček připomněl, že od začátku říkal, že jediným lékem na covid je očkování. „Pokud se ještě někdo nenechal očkovat, tak bych ho chtěl vyzvat, požádat, poprosit, aby to ještě jednou zvážil a očkovat se nechal,“ řekl s tím, že argument pro očkování je v tom, že většinou v nemocnicích končí neočkovaní. Podle něj je také z dlouhodobého hlediska nutné udržet bezplatný, veřejný, dostupný a robustní systém zdravotnictví. Hamáček by byl rád, kdyby ministerstvo zdravotnictví trochu přidalo s kampaní na očkování. Podle něj by vláda musela reagovat na to, kdyby rapidně rostly počty lidí na jednotkách intenzivní péče (JIP). Rozhodně se ale nemají čekat lockdowny nebo plošná opatření, hovořil ale o plošném testování.

Podle krajského lídra ANO Karla Havlíčka je důležité říct, že situace není stejná jako minulý rok. „Musíme se dívat na počty těch, kteří jsou nejenom infikovaní, ale kteří jsou v nemocnici,“ sdělil s tím, že je to zásadně jiné číslo - protože jich přibývá řádově 15 denně a v tuto chvíli je kapacita JIP na úrovni 1,5 procenta. To však podle něj neznamená, že by se situace měla podceňovat. Také zmínil, že Česko je v těchto týdnech zemí, která má třetí nejmenší dopad pandemie. Teď je podle něj ve věkové kategorii lidí od 18 let proočkovaných 66 procent, cílem je podle něj 75 procent. Kampaň na očkování podle něj probíhala několik měsíců a stála 100 milionů korun. Havlíček potvrdil, že žádný plošný lockdown nebude. Je třeba se maximálně připravit na režimová opatření.

I podle lídra koalice PirátiSTAN Víta Rakušana je situace stále nesrovnatelně lepší než minulé září. „Je potřeba maximální individuální odpovědnost a vyslat vzkaz veřejnosti, že pandemie za námi ještě není,“ prohlásil. Podle něj čísla proočkovaných v posledních týdnech stoupají velmi pomalu a vláda by měla vydat maximum, aby čísla stoupala. Relativní bezpečnost populace nastane podle něj ve chvíli, kdy se dosáhne proočkovanosti minimálně 70, spíše 75 procent. Rakušan nevěří vládě, ale doufá, že žádný další lockdown nebude.

Krajský lídr SPD Radek Rozvoral konstatoval, že počet nakažených není počet nemocných. Je podle něj potřeba hlídat počet hospitalizovaných, ten podle něj ve čtvrtek klesl o 18. „Myslím, že není důvod k obavám. Dokonce hlavní hygienička, paní Svrčinová, pro Radiožurnál řekla, že někteří lidé byli hospitalizováni v nemocnicích pro jinou nemoc, ale když je přijmuli, tak jim udělali test na covid a zjistili, že byli covid pozitivní. Takže byli úplně bez příznaků,“ uvedl s tím, že spousty lidí jsou sice nakažení, ale určitě jsou i bezpříznakoví. Rozvoral doufá, že další lockdown nebude, vládě ale moc nevěří.

Lídr ODS Jan Skopeček řekl, že opatrnost je na místě, ale nesmí to přerůst v hysterii, která by způsobila nedobrá očekávání u lidí, což by mohlo způsobit i ekonomické škody. „Myslím, že se musíme zaměřit na specifickou ohroženou skupinu, což jsou zejména senioři. A v té skupině máme velký počet nenaočkovaných,“ prohlásil s tím, že by v tomto ohledu stát mohl pomoci kampaní. Podle něj je třeba vyslat signál, že se čísla sice zhoršují, ale nejsou ani zdaleka tak špatná jako před rokem, a že nehrozí lockdown a plošné restrikce. Ani Skopeček nevěří vládě, ale doufá, že lockdown nikdo nedopustí.

Zástupce PŘÍSAHY Libor Žofka uvedl, že mu připadá, že si vláda dala trochu prázdniny s osvětou a s kampaní. Dodal, že nebyla masivní kampaň v médiích. „Kde máme mobilní týmy, které by nám měly objíždět pohraničí?“ zeptal se. S ohledem na to, že třetí dávku očkování zvládnou aplikovat obvodní lékaři se ptal, proč se neaktivovali obvodní lékaři na první dávku. Žofka nevěří vládě, že nebude další lockdown. Podle něj to, co vláda slibovala, nevycházelo. 

Výběr zastoupených uskupení vychází z průzkumu volebního potenciálu od společností Kantar CZ a Data Collect pro ČT, dále z váhy kandidujících subjektů a jejich dlouhodobé podpory zjištěné ve výzkumech volebních preferencí.

Volební potenciál ukazuje, jaký by mohl být maximální možný zisk politického subjektu, pokud by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří ho zvažují. Respondenti mohou uvést více stran, mezi nimiž se teprve rozhodnou. 

V průzkumu, který se konal mezi 19. srpnem a 3. zářím, se tazatelé ptali tří tisíc lidí. Statistická chyba je maximálně plus minus 1,9 procenta. Výsledky je třeba vždy vztahovat k termínu sběru dat a chápat je jako aktuální volební potenciál ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledků voleb.

Pozvánku do debaty dostali zástupci sedmi stran, hnutí a koalic, které se v průzkumu umístily nejvýše. Zástupci ostatních kandidujících subjektů dostali pozvání do Politického spektra a se všemi lídry kandidátek přináší ČT24 rozhovory v Událostech, komentářích

Předvolební debata ČT24: Lídři ze Středočeského kraje (zdroj: ČT24)