Praktici se chystají na očkování proti chřipce, všichni by také měli antigenně testovat

Události: Praktici se chystají na očkování proti chřipce (zdroj: ČT24)

Ordinace praktických lékařů se chystají kromě očkování proti covidu i na očkování proti chřipce. V těchto dnech dostávají vakcíny a začali už objednávat i první zájemce. Loni toto onemocnění prakticky nebylo. Letos vakcinologická společnost varuje před souběhem chřipkové a covidové epidemie. Navíc by podle ministerstva měly všechny ordinace i testovat na covid.

„Máme část z 550 vakcín, jsou to tři krabice a doufáme, že je do konce října nejpozději vyočkujeme,“ avizuje praktický lékař Norbert Král. Prvních osmdesát vakcín mají už i v jihomoravské ordinaci Iva Prcházky. „Firma nám zatím dodala dvě třetiny všech dávek, které předpokládáme, že budeme potřebovat v letošním roce,“ rekapituluje lékař.

Celkem má do Česka přijít přes milion chřipkových vakcín od dvou výrobců. A to do poloviny října, kdy se zpravidla s očkováním proti chřipce začíná. Vloni kvůli covidu téměř nebyla.„Poslední záchyty chřipky evidujeme z předjaří 2020 u navrátilců z Itálie,“ vysvětluje vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu Helena Jiřincová.

„Jsou matematické modely, které počítají s tím, že letošní sezóna bude historicky první, kdy budou současně cirkulovat jak chřipkové, tak koronaviry a že by dokonce ta epidemie mohla být o to závažnější,“ říká předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Čím více očkovaných, tím lépe

I proto vakcinologové doporučují očkování proti chřipce nejen seniorům a rizikovým skupinám, ale i padesátníkům, lidem v blízkém kontaktu s chronicky nemocnými, dětem do pěti let a těm po horším průběhu covidu.

„Mohou být současně u praktického lékaře očkování jak proti chřipce, tak proti covidu, samozřejmě do každého jiného ramene,“ upozorňuje Chlíbek.

„Musíme v tuto chvilku respektovat i časový interval pro třetí dávku proti covidu, což je osm měsíců a více. Musím říct, že třeba v našem regionu do konce roku očkování až tak moc nebude,“ říká praktik Procházka.

Češi o očkování proti chřipce zájem příliš nemají. Proočkovanost je zhruba na pěti procentech.

Testování na covid u praktiků

Antigenní testy by nově měly být v ordinacích všech praktiků. Doteď je lidem nabízeli jen někde. Lékaři budou odběry provádět pacientům s příznaky koronaviru. Podle výsledku by u těch rizikových pak mohli rychleji rozhodnout o případném podání protilátkové léčby. Čím dřív se s ní začne, tím větší má účinky. Na test bude třeba se objednat, lidé s podezřením na nákazu by se s ostatními neměli v čekárnách potkat.

Ministerstvo zdravotnictví se na testech dohodlo se Sdružením praktických lékařů. Podle nich to má signalizovat změnu přístupu k onemocnění covidem-19. Postupně se totiž přesouvá do kategorie onemocnění, se kterými se lidé potýkají běžně.

„Nejlepší je, když pacient zavolá a já ho nejprve pošlu na PCR test a nebo případně, když to spěchá, tak si ho pozvu odpoledne po ambulantní době, ale většinou to skončí tím, že je rád za PCR test,“ přibližuje praktický lékař z Plzně David Härtel.

Naopak v ordinaci praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové v Praze dělají antigenní testy pacientům s příznaky už teď v podstatě denně. Jen během úterního rána na ně přišlo pět lidí.

„Příznaky infekce covid-19 nejsou nikterak specifické, může jimi být i třeba jenom rýma, škrábání v krku. Chceme se snažit ještě více o to, aby všichni ti rizikoví pacienti do ordinace přišli hned časně s jakýmikoliv příznaky,“ říká Bezdíčková.

Specifický režim

Pro pacienty s podezřením na covid-19 má platit zvláštní režim, objednávat se mají na konkrétní čas.

„Ordinace praktických lékařů na podzim budou extrémně zatížené, máme naočkovat během krátké doby milion lidí proti chřipce. Proto je důležité, aby ti lidé volali, aby telefonovali napřed a domlouvali si s lékařem termín, kdy je vyšetří,“ upozorňuje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

„Praktik si ho pozve, tak aby případně neohrožoval ostatní pacienty, podívá se na něj, vyšetří si ho, zhodnotí zdali covid má nebo nemá antigenním testem a pak se rozhodne, jestli ho pošle třeba na aplikaci protilátky nebo jestli může být symptomaticky léčen doma,“ popisuje proces náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková.

I dál platí, že když bude antigenní test pozitivní, dělá se i potvrzující PCR. Samotná léčba ale může začít prakticky okamžitě.

65 tisíc testů denně

Během pondělí zdravotníci na odběrových místech provedli 65 tisíc testů. Dvě třetiny připadaly na ty antigenní. Dělají se zejména preventivně. V ordinacích lékařů by se tato metoda měla používat pro lidi s příznaky, tedy s takzvanou diagnostickou indikací. Ti jsou teď většinou posíláni automaticky na PCR test.

„Antigenní test je zcela legitimní použít v případě, má-li pacient symptomy. Kdyby byl poslán pacient na PCR, tak jednak s tou infekcí chodí a může ji roznášet klidně ještě jinam. A může to oddálit třeba i aplikaci monoklonální protilátky, kterou by pacient potřeboval, až o dva dny,“ vysvětluje náměstkyně Koziar Vašáková.

Podle typu provedených testů připadá za pondělí 77 procent na ty prováděné preventivně. Lékaři v rámci diagnostických indikací poslali osoby s příznaky na skoro sedm procent testů. Na kontakty nakažených v rámci epidemiologických indikací, kdy test nařizují zpravidla hygienické stanice, připadlo 14 procent vyšetření.