Pandemická pohotovost rozhodne o podobě voleb. Jen díky ní by se dalo volit z auta

Události: V Česku stále platí pandemická pohotovost (zdroj: ČT24)

V Česku stále platí pandemická pohotovost, která umožňuje udržovat restrikce. Podle některých politiků už ale není nutná. Pohotovost rozhoduje nejenom o opatřeních, ale i o podobě říjnových voleb do sněmovny. Pokud bude platit aspoň do 15. září, budou moci speciálním způsobem hlasovat i lidé v izolaci nebo karanténě.

Pandemickou pohotovost může ukončit i obnovit poslanecká sněmovna. Podle zákona ale jen na návrh vlády nebo alespoň čtyřiceti poslanců. Členové kabinetu nyní varují před šířením nákazy během podzimu. Podle ministra zdravotnictví má proto platit dál.

S koncem pohotovosti počítá i samotný zákon. Příslušné části jsou totiž omezené na jeden rok, tedy do února 2022. Někteří by byli pro dřívější zrušení režimu, další chtějí počkat na vývoj situace.

Podle Vojtěcha Filipa (KSČM) není důvod pro to, aby pohotovost platila. Je dle něj evidentní, že Česká republika současnou vlnu zvládla. Petr Fiala (ODS) si myslí, že mluvit o zrušení je legitimní, je nicméně potřeba mít odborná stanoviska.

„Vláda už by měla přestat strašit, protože současná čísla vůbec žádné pandemické pohotovosti neodpovídají, měli bychom se vrátit do normálního života,“ myslí si zase Tomio Okamura (SPD).

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by bylo nezodpovědné pandemický stav zrušit. Vít Rakušan (STAN) si zase myslí, že pohotovost v této chvíli už nutná není. Kdyby se situace zhoršila, tak může sněmovna rychle rozhodnout.

Volba z auta je stále ve hře

Některé strany budou chtít téma pandemické pohotovosti otevřít na schůzi sněmovny. Ta začíná v úterý 14. září. Zákon počítá s tím, že pouze pokud bude o den později, tedy patnáctého, platit pandemická pohotovost nebo nouzový stav, budou moci lidé v karanténě nebo izolaci využít zvláštní způsoby hlasování. Mohli by volit například z auta, jako před rokem.

Další variantou jsou přenosné schránky, se kterými komisaři chodili přímo za voliči. Loni při krajských volbách a prvním kole voleb do Senátu využilo některý ze zvláštních způsobů hlasování přes pět a půl tisíce lidí.