Stát chce urychlit očkování dětí, aby usnadnil jejich návrat do škol

Události: Stát chce urychlit očkování dětí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chce navyšovat kapacity pro vakcinaci dětí před onemocněním covidem-19. Podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) jde v současnosti o základní úkol pro ředitele nemocnic. Prázdniny jsou totiž v tomto týdnu v půli a teprve plně očkovaní žáci se budou moct v září vrátit do škol bez testů.

Děti od dvanácti do patnácti let se zatím očkují preparátem společnosti Pfizer a do procesu vakcinace dosud vstoupila zhruba pětina z nich. Z toho polovina (v celkovém počtu 11,6 procenta školáků ve věku 12-15 let) už dostala první dávku, ostatní se aspoň registrovali nebo už mají rezervovaný termín.

Na výběr data k očkování čeká zhruba 4700 dětí. Nejvíc v Praze, kde je jich ale zároveň nejvíc registrovaných, na čekací listině zde bylo v sobotu bezmála tisíc dětí. Nejkratší fronta se stojí v Karlovarském kraji, kde je počet registrovaných nejnižší – pouhých třiapadesát dětí.

Protože se ale na příznivém vývoji epidemie v Česku spolupodepisuje právě rostoucí naočkovanost populace, chce se ministerstvo zdravotnictví na nejmladší ročníky zaměřit – a zvýšit počty vakcinovaných dřív, než se za měsíc vrátí do lavic. Stále totiž platí, že preventivnímu testování se vyhnou jen plně naočkovaní žáci s minimálně čtrnáctidenním odstupem od druhé dávky.

To akcentuje i šéf zdravotnického resortu. „Základní úkol pro ředitele nemocnic je, aby byly očkovací kapacity dostatečné, aby se nečekalo. Není akceptovatelné, aby se na první termín čekalo několik týdnů. To možné není, prázdniny za chvíli skončí a my potřebujeme v této lhůtě děti naočkovat,“ prohlásil Vojtěch.

Některá místa dosud očkovala děti jen vybrané dny v týdnu, jiná každý den včetně víkendů. Například v pražské motolské nemocnici naočkují zhruba stovku dětí, a pokud se teď registrují k vakcinaci, termín dostanou na začátku srpna. „Otevřeli jsme závoru,“ konstatuje ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. „V podstatě všichni, kdo byli registrovaní, už mají termín.“

Bez registrace, s motivací, u pediatrů

Zvýšit zájem a zrychlit vakcinaci mají i očkovací místa bez registrace. Takové už funguje třeba v Brně v prostorách bývalé restaurace v Janáčkově divadle a stejný přístup k vakcíně nově bude i na místním výstavišti. „Nemáme žádné čekací lhůty, do druhého dne jsou registrováni a v příštím týdnu máme kapacitu kolem osmi set dětí denně, které mohou přijít i bez registrace,“ sdělil ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

Podle opozice je třeba hledat i jiné způsoby. „Velmi bych uvítal – a ministerstvo by na tom mělo v tuto chvíli začít pracovat – aby roli očkování školních dětí zásadním způsobem převzali pediatři,“ říká občanský demokrat Bohuslav Svoboda. Přesunout by se podle něj mělo do ordinací, na které jsou rodiny zvyklé. Teď musí být dětští lékaři na očkovacích místech k dispozici.

„Vzhledem k nízkému zájmu se kapacity jeví dostatečné, pokud nepřijde vlna zvýšeného zájmu s blížícím se koncem prázdnin,“ dodává místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Petr Třešňák (Piráti). „V souvislosti i s očkováním dětí by například měla probíhat osvěta rodin, ve kterých je někdo v rizikové skupině.“