Slíbené odměny za pomoc při covidu policisté ani hasiči stále neobdrželi. Kdy je dostanou, není jasné

Slíbené odměny za pomoc při covidu policisté ani hasiči stále neobdrželi (zdroj: ČT24)

Policisté a hasiči dosud nedostali mimořádné odměny za nasazení v době pandemie. Ministerstva financí a vnitra se ani po čtvrt roce totiž nedohodla, kdo příspěvek pošle. Dvacet tisíc korun měli podle plánu vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat už v květnové výplatě. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se dalšímu jednání nebrání, i kvůli výdajům po tornádu na jižní Moravě by se však podle ní měly peníze hledat v resortu vnitra.

„Na platy jsem navýšila, na odměny, meziročně jsem tam přidala sedm set milionů, takže peníze tam byly. A tam musí primárně hledat tyto rezervy. V tuto chvíli to bude na úkor někoho,“ zdůvodňuje ministryně financí.

„Jenom u policie a hasičů je to kolem jedné miliardy. Pokud byly ze státního rozpočtu vyplaceny odměny zdravotníkům, a ti si je samozřejmě zaslouží, tak by státní rozpočet měl vyplatit odměny i těmto profesím, které byly v první linii,“ zdůrazňuje vicepremiér a ministr vnitra.

Kdy bezpečnostní složky odměny dostanou, teď ale jasné není. Ministr vnitra chce věc vyřešit do dvou týdnů. Podle části sněmovní opozice by vláda měla slíbené peníze vyplatit co nejdříve.

Teď hasiči pomáhají v tornádem zasažených obcích, ale předtím byli mimořádně nasazeni kvůli epidemii koronaviru a právě za něj mají odměnu získat. „My jsme spíš připraveni na živelní katastrofy. Nicméně naše činnost v distribuci ochranných prostředků, dezinfekcí, administrativní činnost ve vakcinačních centrech, to byly pro nás nové činnosti,“ přiblížil rozsah prací velitel odřadu Hasičského záchranného sboru (HZS) Jihočeského kraje Štěpán Kavan.

„Prakticky na tom makali všichni výjezdoví hasiči, ať už byli nasazeni v nemocnicích, v důchoďácích, v sociálních službách, v odběrových týmech, nebo pomáhali v krematoriích,“ doplnil předseda Odborového svazu hasičů Jiří Jílek.

Podobně jako policisté. Třeba na hranicích okresů jich v mrazech kontrolovalo dodržování opatření téměř dvacet tisíc. „Služba byla velmi náročná. Byla řekněme nadstandardní v tom smyslu, že se v době nouzového stavu dalo využít 150 hodin, které vlastně byly zelené hodiny, neplacené,“ připomněl předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler.

S odměnami se počítá i pro vojáky a celníky

Odměnu dvacet tisíc korun by mělo dostat zhruba 26 tisíc policistů a sedm tisíc hasičů. Návrh ministertva vnitra počítá také s vojáky a celníky. Záležet ale bude na dohodě s resortem financí. „Pokud by se to nepodařilo, tak samozřejmě já ty peníze v rozpočtu nemám. To znamená, že já bych se snažil vyplatit odměny ve výši, kterou v rozpočtu najít můžeme, ale ta by rozhodně nebyla ve výši těch dvaceti tisíc,“ říká Hamáček.

Ministryně financí uvedla, že celní správu si vyřeší v rámci resortu. „Já určitě žádné nároky vznášet nebudu,“ zdůraznila.

Postup kritizuje část opozice. Třeba podle lidovců měl být příspěvek vyplacen nejpozději v dubnu. „Teď ještě se budou mezi sebou přetahovat ministr vnitra s paní ministryní Schillerovou, kdo to vlastně má vyplatit, je to skutečně naprosto nedůstojné,“ uvedl poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Odměnu si policisté a hasiči zaslouží i podle SPD. „Sliby by se měly plnit a vláda jim teď plivla do tváře,“ podotkl předseda SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

Podobný názor zastává i poslanec Lukáš Kolařík (Piráti). „V době, kdy opravdu vyhazujeme miliardy oknem, nenajít takovouto částku na výplatu pro IZS je opravdu špatně. A myslím si, že tyhle žabomyší války nikam nevedou a ty peníze na to prostě jsou,“ zdůraznil.

Zatím tak ani hasič Štěpán Kavan neví, jestli mu odměna dorazí. V tom, jak by peníze využil, má ale jasno. „Kdyby odměna skutečně dorazila, určitě bychom chtěli trošku vynahradit čas, který nejsme doma, našim rodinám. A odměnit i je formou nějaké dovolené,“ přiblížil.