Opatření v kultuře se rozvolní za týden. Očkovací certifikát bude elektronický, skončí část Antiviru

Pravidla rozvolnění protiepidemických opatření v kultuře by se měla s ostatními oblastmi sjednotit od začátku příštího týdne, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po pondělním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Návrhem se na odpoledním jednání zabýval kabinet. Vláda také rozhodla o otevření dětských koutků nad jejich poloviční kapacitu a na podnět ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) podpořila konec proplácení mezd v rámci programu Antivirus. Prodlouženo bude naopak prominutí DPH na respirátory, a to do konce června.

Zaorálek v pondělí jednal s Vojtěchem a dohodli se, že záležitost odpoledne projedná vláda. Vojtěchovi by měla uložit, aby změny v kultuře zpracoval do příštího týdne. „Výsledek je ten, že od 7. června budeme moci rozšířit počet lidí venku na dva tisíce a uvnitř na tisíc,“ uvedl Zaorálek. Naplnit by se podle něj měla i předchozí dohoda, že například v kinech bude možné prodávat občerstvení, protože jsou otevřené interiéry restaurací.

Ministr v pátek po jednání vlády kritizoval, že hlavní hygienička Pavla Svrčinová podle něj porušila dohody o rozvolňování. Vadilo mu například to, že v restauracích bez omezení jejich kapacity se „bude do rána popíjet s jakkoliv provedeným testem“, zatímco do divadel a na koncerty budou muset lidé v té samé době chodit jen s respirátorem, testem provedeným profesionálním zdravotníkem nebo se složitě testovat na místě před akcí.

Brífink po jednání vlády 31. května (zdroj: ČT24)

Opatření se rozvolnila v pondělí, ale bez kultury

Restaurace mohou otevřít své vnitřní prostory od pondělka. Hostů může být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři hosté, nutné je dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Povinné jsou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.

Zaorálek řekl, že Vojtěch uznal jeho argumenty, že je nutný jednotný systém. „Dohodli jsme se, že bude zjednána náprava a budu moci říci, že podmínky v kultuře jsou stejné jako jinde,“ konstatoval.

Žáci by ve třídách mohli odložit roušky a respirátory

Žáci by možná od příštího úterý nemuseli nosit roušky při výuce ve třídě, nadále by však měly zůstat na chodbách či v šatnách škol. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) o tom jednal s resortem zdravotnictví, rozhodnutí má padnout nejpozději příští pondělí.

„Já pevně věřím (…), že aspoň při frontální výuce žáci roušky ještě do konce školního roku nebudou muset mít. S tím, že chápu, že ve společných prostorách je ten požadavek ministerstva zdravotnictví pochopitelný. Ale myslím si a mám takový příslib pana ministra Vojtěcha, že nejpozději příští pondělí na základě konkrétních dat si opět sedneme a v ideálním případě od příštího týdne, od příštího úterka, by ta povinnost nosit roušky při frontální výuce ve třídě být nemusela,“ uvedl ministr školství. Vyhodnocení chce nechat na ministerstvu zdravotnictví.

Jak to s nimi bude od září, teď jasné není. Ministři se ale shodli, že školáci by se po prázdninách měli testovat jen spolehlivějšími PCR testy. Teď je podle odhadů používá jen necelá desetina škol. Strategii testování od nového školního roku chce mít ministerstvo zdravotnictví hotovou do konce června, aby měly školy dost času na přípravu.

Rozvolňovat se bude i v dalších oblastech. Ve školách uměleckého směru vláda povolila společnou výuku až 30 studentů zpěvu. Upravila i podmínky pro tradiční fotografování tříd. Na pondělním jednání kabinet také schválil, že od úterý mohou otevřít dětské koutky, například v obchodních centrech. Naplnit budou moci 50 procent kapacity, oznámil ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Vláda ukončí proplácení mezd skrz Antivirus

Kabinet se zabýval i proplácením mezd z programu Antivirus, který s květnem končí. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhla program už dál neprodlužovat, vláda návrh schválila. Pokračovat bude jen poskytování části náhrady lidem v karanténě či izolaci. Odbory a zaměstnavatelé požadovali prodloužení Antiviru do konce června. 

„Nenavrhujeme další prodloužení, jak bylo požadováno, ale chceme v podstatě prodloužit tu nejmenší možnou část. Antivirus v karanténě stojí stát zhruba 30 milionů korun měsíčně… Antivirus navrhuji ukončit s výjimkou karantén, tak abychom byli případně připraveni na podzim. Pevně doufám, že to nebude potřeba,“ uvedla Maláčová. Už dřív řekla, že při rozvolnění by byla pro vypnutí Antiviru.

Pokračovat nebudou ani COVID 2021 a COVID – nepokryté náklady

Podle Havlíčka nebudou kvůli otevření provozoven pokračovat ani další plošné kompenzační programy COVID 2021 a COVID – nepokryté náklady. Přímo jimi se ale v pondělí vláda nezabývala, uvedl ministr.

Vláda jen upraví a prodlouží některé dříve zavedené specifické dotační tituly. Pokračovat by tak měl program COVID – kultura. „Budeme ho vždy upřesňovat i v těch následujících týdnech,“ řekl Havlíček. I nadále budou podle něj podnikatelé moci čerpat podporu z programu Agricovid Potravinářství. Dodal, že se ještě dodělá COVID bus, který navazuje na program vytvořený v loňském roce pro zájezdové dopravce.

Vláda také prodloužila prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory o jeden měsíc, tedy do konce června, informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Spolu s tím vláda také prodloužila do konce června odpuštění DPH při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo Česko a využívaly pro neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům. 

Potvrzení o očkování bude dostupné elektronicky

Od úterý 1. června si lidé budou moci z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělané nákaze nebo očkování včetně první dávky, řekl ministr zdravotnictví Vojtěch.

„Certifikáty budou od zítřka (od úterka) vydávané v rámci adresy ocko.uzis.cz a budou bilaterálně uznávány v sedmi zemích tak, jak jsme to schválili v pátek na vládě,“ řekl Vojtěch. Prokazovat se tak s nimi mohou lidé pro cestu do okolních států Německa, Rakouska, Polska a Slovenska a také Maďarska, Slovinska a Chorvatska. S každou zemí Česko vyjednalo bilaterální dohodu.

Vláda podle Vojtěcha také schválila nový návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která má umožnit vydávání evropských covid pasů. Minulou verzi poslanci odmítli projednat v legislativní nouzi, měli k ní výhrady. „Zadal jsem, aby byl návrh zúžen pouze na technické otázky a vydávání certifikátů tak, abychom byli v souladu s nařízením EU, které má platit od 1. července,“ dodal ministr.