V Česku se otevírají restaurace, kluby i aquaparky

Události: Další zmírňování opatření (zdroj: ČT24)

Češi mohou od pondělí navštívit restauraci uvnitř, zaplavat si v umělém bazénu nebo si zajít do sauny. Otevírají se i další provozovny a služby. Kapacita stravovacích zařízení a barů je omezená, otevírací doba už ne. Další vlna rozvolnění přichází po verdiktu Nejvyššího správního soudu, podle kterého nejde služby uzavírat plošně. Při zlepšení situace by podle ministra zdravotnictví mohl padnout třeba zákaz tance v klubech. Ve hře by mohlo být i navýšení maximálního počtu lidí na kulturních akcích nebo třeba otevření dětských koutků v obchodních centrech.

„Máme samozřejmě jistou obavu, nejistotu, jak se projeví to rozvolnění na epidemické situaci, pokud se situace nezhorší, nebude to mít negativní efekt, tak pak se můžeme bavit o nějakém dalším rozvolnění,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle něj sice nové podmínky platí od pondělí, připustil ale, že lidem, kteří otevřeli dříve, postih patrně nehrozí. „V takovém případě by asi v případě nějaké správního řízení tito porušovatelé v zásadě uspěli, protože rozsudek Nejvyššího správního soudu hovoří poměrně jasně,“ dodal Vojtěch.

Například v restauraci v centru Prahy připravovali už o víkendu jídelní menu. Největším problémem je pro ně teď sehnat dostatek personálu. „Potřebovali bychom, aby se k nám vrátilo víc zaměstnanců, samozřejmě ti zaměstnanci přistupují k tomu, že zatím nechtějí opouštět ta místa, která si pracně našli,“ popsal Pavel Štěpánek, ředitel restaurací Zatiší Group.

Pro ty hosty, kteří by u sebe neměli potřebné dokumenty, tedy potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu, tu budou mít k dispozici samotest. Podmínky budou jako doteď na zahrádkách. V podnicích bude moci být maximálně tolik hostů, kolik je míst k sezení. Maximálně čtyři lidé u stolu a odstupy mezi stoly 1,5 metru. Nutná bude ochrana úst a nosu mimo konzumaci.

Od pátku si restaurace také ve velkém objednávaly zboží. Zvýšený zájem tak vidí i v jednom z velkoobchodů. „Jenom v sobotu jsme zavezli o 55 procent víc zboží ve srovnání s loňským rokem,“ uvedla Romana Nýdrle, mluvčí společnosti Makro.

Do bazénu jen s testem od zdravotníka

Své brány otevírají také bazény, sauny nebo aquaparky. Pustit do svých prostor ale můžou jen omezený počet lidí, tak aby na každého návštěvníka vycházelo 15 metrů čtverečních. To platí pro všechna umělá koupaliště.  „To pro nás není příliš velký problém, protože díky rozloze areálu my v jeden okamžik můžeme přivítat nějakých 600 návštěvníků jenom ve vodním světě, což je celkem normální číslo,“ upřesnila Vladana Horáková, generální ředitelka Aquapalace Praha.

Na rozdíl od restaurací se při vstupu do bazénů, wellness nebo saun nebude možné prokázat samotestem. Lidé musí mít test z oficiálních odběrových míst.

Platný bude i certifikát o očkování nebo doklad o prodělané nemoci. Epidemiologové ale varují před riziky předčasného konce restrikcí. „Teď to masivní rozvolnění představuje určité epidemické riziko, ale do jaké míry, to nikdo úplně přesně neví,“ upozornil epidemiolog Rastislav Maďar. Přesto doufá, že pondělní rozvolnění Česko zvládne. A další vlny by se mohly tvořit už jen v bazénu.