Takový blábol jsem dlouho neslyšel, hodnotí Randák Hamáčkův „krycí manévr“

Interview ČT24: Karel Randák o kauze Vrbětice (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) hodnotil řešení vrbětické krize jako jednu z největších bezpečnostních operací. Podle někdejšího ředitele civilní rozvědky Karla Randáka se povedlaze strany tajných služeb, následné řešení v politické rovině ale není dobré. Verze ministra vnitra o zastírací cestě do Moskvy podle něj ze zpravodajského pohledu nedává smysl, řekl v Interview ČT24.

„České tajné služby odvedly poměrně dobrou práci. Jak se s celou tou záležitostí nakládá, je už věc jiná, to si nemyslím, že je úplně šťastné,“ hodnotí bývalý rozvědčík Randák. Pokud se podle něj informace Seznam Zpráv o údajném tutlání informací jako politickém obchodě s Ruskem zakládají na pravdě, byl by to bezprecedentní případ.

„Jestliže se celá ta věc vyšetřovala tak dlouho, tak policejní složky musely odvést obrovské množství práce, a pokud se tady najdou lidé, kteří by to byli ochotni zobchodovat, tak je to věc, která by se neměla stát za žádnou cenu,“ myslí si Randák. Z reakce redakce Seznam Zpráv, která si za zjištěními stojí a je ochotna jít k soudu, usuzuje, že celá událost není tak nereálná, jak by si dosud myslel.

Cesta Jana Hamáčka do Moskvy
Zdroj: ČT24

„Pokud by s takovým návrhem přišel můj nadřízený, kterým pan Hamáček je, tak pro ředitele služby existují jen dvě možnosti. Buďto podá okamžitě rezignaci, nebo se pokusí přemluvit pana ministra, aby od takového šíleného plánu ustoupil,“ argumentuje Randák.

S překotným děním posledních dnů nepovažuje už téměř žádnou verzi za nemožnou. Dovede si představit, že vidina politických bodů za přivezení vakcíny Sputnik mohla Hamáčka přinutit, aby ignoroval signály, že informace o Vrběticích je ve veřejném prostoru. Připouští, že je možné, že se obě události potkaly náhodou.

V pozici šéfa informační služby by Hamáčkovi podobnou cestu nedoporučil. „Ředitel tajné služby není od toho, aby cokoliv politikům radil, má je varovat a podávat relevantní informace a je na politicích, jak se zařídí,“ přibližuje Randák práci ředitele tajné služby.

Nedoporučil by ani ministrovi hrát zpravodajské hry s případnou cestou do Moskvy jako zástěrkou. „Takový blábol jsem už dlouho neslyšel,“ reaguje na verzi, že chtěl Hamáček do Ruska odcestovat jako krytí. Je to podle něj ministrova zoufalá obrana.

„Důvodů, proč stáhnout velvyslance ke konzultacím, je samozřejmě spousta, zatahovat do takové zpravodajské hry ministra a velvyslance je nesmysl,“ hodnotí Randák. Sám nezažil ani zatahování vysokých funkcionářů jiného státu do podobné operace. Do Moskvy měl s Hamáčkem letět slovenský politik Andrej Danko.

Odvolání Martina Netolického

Hamáček odvolal v pátek pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) z dozorčí rady České pošty. Netolický ve středu Seznam Zprávám řekl, že mu ministr řekl o plánu na získání milionu vakcín Sputnik z Ruska. O Vrběticích podle něj na jednání žádná zmínka nepadla.

Jeho odvolání Randák hodnotí jako dětinské. „Z mého pohledu pan hejtman Netolický neřekl nic špatného, dokresluje to tu atmosféru, která vládne uvnitř ČSSD,“ myslí si. V českém politickém prostoru se podle něj pravidelně jedna kauza překrývá druhou a vše je rozmělňováno a to může být i taktika ministra Hamáčka.

Zásadní je teď podle Randáka samotné vyšetřování výbuchů, okolo kterého stále vyvstává řada otazníků. „Ti lidé se tam nemohli dostat jen tak, kdo jim dal informaci, že tam nástražná munice je, to museli být Češi,“ upozorňuje Randák.

„Jan Hamáček sehrál kvalitní roli pouze v té rovině, že přistoupil na návrh tajných služeb, že budou pracovníci ruské ambasády vypovězeni, tam ale v zásadě jiná reakce nebyla možná,“ hodnotí Randák.

Ruská zpravodajská práce podle něj u nás pokračuje, vyhoštění 18 lidí ji nezastaví. Ne všichni agenti také pracují pod diplomatickým krytím, říká Randák. Připouští, že české tajné služby mohou vědět o dalších lidech a využívat je. „Každá tajná služba touží po tom, mít někoho uvnitř služby protivníka,“ přibližuje Randák. Vypovězení je podle něj až krajní možnost.