Rozpuštění sněmovny je podle Bartoše jedinou cestou z politické krize. Zeman mu potvrdil, že vládu do voleb nevymění

Ivan Bartoš v Interview ČT24: „Pan prezident potvrdil, že by nechal dovládnout vládu Andreje Babiše.“ (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se nechystá v případě vyslovení nedůvěry nynější vládě nahradit ji prozatímní úřednickou vládou. V Interview ČT24 to řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ve středu odpoledne s hlavou státu jednal. Prezident ho také ujistil, že jakmile dostane ze Senátu novelu volebního zákona, podepíše ji. Piráti spolu se STAN se po schválení volebního zákona chtějí pokusit vyvolat předčasné volby. Vyslovení nedůvěry vládě, které nově prosazuje i koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nejsou nakloněni – i kvůli nynější diplomatické krizi.

KSČM vypověděla v půli dubna toleranční smlouvu, kterou měla uzavřenou s ANO, a její představitelé dali najevo, že by hlasovali pro vyslovení nedůvěry menšinovému Babišovu kabinetu, kdyby to ovšem někdo navrhl. Původně se k tomu klonila pouze SPD, ale nově začíná hlasy pro vyvolání hlasování o nedůvěře shánět i koalice Spolu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš je tím překvapen, protože Spolu původně – stejně jako Piráti a STAN – bylo pro hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny, což by vyvolalo předčasné volby. 

„Já jsem tuto myšlenku poprvé zaznamenal od pana (místopředsedy ODS) Stanjury v nedělní debatě na komerční televizi, kde s ním byl i předseda STAN Vítek Rakušan. Říkal, byla by to nejférovější cesta, kdy by rozhodli občané ve volbách. Nebylo by to předávání moci prezidentovi,“ upozornil Bartoš.

Úřednickou vládu Zeman tentokrát nechystá

Situace vlády a možný postup Poslanecké sněmovny, kde má nyní opozice většinu, byla jedním z témat, o kterých předseda Pirátů hovořil ve středu s prezidentem Milošem Zemanem. Rozpuštění sněmovny považuje Ivan Bartoš za lepší i proto, že hlava státu dala v nedělním rozhovoru pro televizi Prima najevo, že i v případě vyslovení nedůvěry by nechala nynější kabinet vládnout v demisi až do řádných voleb v říjnu.

To Zeman Bartošovi potvrdil. Nechystá se podle něj zopakovat ani svůj tah z roku 2013, kdy po demisi vlády Petra Nečase jmenoval proti vůli sněmovny vládu Jiřího Rusnoka. „Což dělá toto hlasování bez výsledku, protože i kdyby vláda nedůvěru získala, tak pokračuje dál premiér Babiš. Prezident mě ujistil, že konstrukci úřednické vlády by rozhodně nedělal,“ shrnul Bartoš.

Studio ČT24: Ivan Bartoš (Piráti) po jednání s prezidentem Zemanem (zdroj: ČT24)

Prezident ovšem v neděli naznačil, že i kdyby sněmovna třípětinovou většinou schválila své rozpuštění, pokusil by se i tak zabránit zkrácení volebního období. V rozhovoru pro Primu řekl, „že prezident v takovém případě může, ale nemusí sněmovnu rozpustit“ – přestože ústava jednoznačně stanoví, že „prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna“.

Opoziční politici i ústavní právníci kvůli tomuto prohlášení prezidenta kritizovali. Podle nich má prezident povinnost tak učinit, a to bez zbytečného odkladu. Ivan Bartoš uvedl, že o tom ve středu s hlavou státu hovořil. „Neodpověděl tak rázně jako v jiných věcech. Hovořil o tom, že je to návrh na rozpuštění sněmovny,“ poznamenal opoziční politik. 

Připomněl ovšem, že v roce 2013, kdy se sněmovna po pádu Nečasovy vlády a jmenování Rusnokova kabinetu také rozpustila, Zeman s rozpuštěním nijak neotálel. „Pan prezident myslím osm dní poté vyhlásil předčasné volby,“ podotkl Bartoš. 

Pro to, aby se nehlasovalo o nedůvěře vládě nýbrž o rozpuštění sněmovny, má předseda Pirátů ještě jeden argument. Domnívá se, že by se vyslovením nedůvěry ztížila i mezinárodní pozice Česka. „ČR se rozhodla k rázným krokům, vyhoštění ruských diplomatů. Působilo by přinejmenším divně, kdyby reagovala na tento krok tím, že vysloví vládě nedůvěru,“ míní.

Čeká se na volební zákon

Piráti by chtěli, aby sněmovna o rozpuštění hlasovala, jakmile bude znovu hotový volební zákon, z nějž Ústavní soud v únoru odstranil některé části, které se týkaly zejména přepočtu hlasů na mandáty. Senát by měl novelu volebního zákona projednat ve středu. S podpisem prezidenta by potom podle Bartoše neměl být problém, Miloš Zeman jej přislíbil.

Kromě postoje opozice k vládě hovořili Bartoš se Zemanem také o uvolňování restrikcí proti šíření covidu-19. Prezident podle Bartoše podpořil plošné otevření maloobchodu při zachování hygienických opatření. Souhlasí také s tím, že by ve školách měly být rychle zavedeny PCR testy.

Ivan Bartoš nebyl jediným politikem, kterého prezident ve středu přijal. Po něm přišla na Hrad také ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), aby s Milošem Zemanem probrala ekonomické otázky.