Koalice Spolu začne sbírat podpisy pro hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. STAN a Piráti se nepřidají

Tisková konference koalice Spolu k dalším krokům vůči Babišově vládě (zdroj: ČT24)

Koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, oznámila, že začne sbírat podpisy pro hlasování o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Jde o reakci na to, že premiér nevyhověl výzvě, aby vláda sama o vyslovení důvěry sněmovnu požádala. Koalice Spolu to avizovala už zhruba před dvěma týdny. Koalice Pirátů a STAN preferuje rozpuštění sněmovny.

Podle Spolu, která ve sněmovně disponuje čtyřiceti hlasy, je nutné ukázat, zda má vláda v dolní komoře důvěru potom, co ji přestali oficiálně podporovat komunisté. Ke svolání schůze k vyslovení nedůvěry je třeba 50 podpisů. Koalice znovu osloví Piráty a hnutí STAN.

Poté, co komunisté vypověděli smlouvu s hnutím ANO o toleranci vlády, nemá menšinový kabinet ANO a ČSSD zaručenou podporu ani pro klíčová hlasování. Babiš na výzvu reagoval slovy, že k žádosti o vyslovení důvěry není důvod. Varoval před destabilizací situace, vládnout chce až do voleb.

Předseda ODS Petr Fiala při oznámení kritizoval postup vlády při řešení korovinavirové epidemie, její rozpočtové problémy i střet zájmů premiéra, který konstatoval audit Evropské komise. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala jako další argument potřebu silné vlády v situaci bezprecedentního diplomatického konfliktu s Ruskem. Je podle ní nutné, aby byla jasně vyjádřena spojenecká pozice vůči Rusku.

Zeman by nechal dovládnout Babišovu vládu

„Jsme přesvědčeni, že v politice není možné taktizovat, nepokusit se něco udělat,“ uvedl Fiala v odkazu na postoj prezidenta Miloše Zemana. Ten avizoval, že při vyslovení nedůvěry vládě by nechal dosavadní kabinet dovládnout do řádného termínu voleb v říjnu. V rozporu s výkladem ústavních právníků prezident současně tvrdí, že nemusí sněmovnu rozpustit poté, co se na tom shodne 120 poslanců.

Spekuluje se i o tom, že by se prezident mohl pokusit o složení úřednické vlády. „Nedělat nic, protože to může být horší, je cesta do pekel,“ míní Fiala. Dodal, že není třeba se strašit „nějakou vládou Miloše Zemana“. „Toto je vláda Miloše Zemana. Ta vláda dělá, co chce prezident,“ prohlásil. Upozornil, že v kabinetu už nejsou ministři, s nimiž Zeman nesouhlasil.

Koalice Spolu bude hlasy pro svolání schůze hledat mezi demokratickou opozicí. „Mrzí nás, že ještě minulý čtvrtek jsme měli jasné společné stanovisko s koalicí Pirátů a STAN, ale během pár dní se to změnilo,“ uvedla Pekarová. Koalice Pirátů a STAN preferuje rozpuštění sněmovny. Pouhé vyslovení nedůvěry by podle ní předalo moc prezidentovi.

Pozice konkurenční koalice se ale podle Pekarové Adamové znovu může změnit. V případě svolání schůze pro vyslovení nedůvěry odmítl Fiala, že by Spolu hledala hlasy například u hnutí SPD, které sbírá podpisy také. Ke svolání schůze budou podle Fialy stačit podpisy z demokratického spektra, na schůzi se pak každý bude moct k trvání vlády vyslovit. 

„Je absurdní rozpouštět sněmovnu, když máme vládu s důvěrou,“ uvedl Fiala k návrhu Pirátů a STAN, aby se poslanci rozpustili sami. K tomu by bylo třeba 120 podpisů členů dolní komory.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky je pokus o svolání schůze principiální záležitostí. „Při vědomí všech rizik, která tady jsou, máme jít postupnými logickými kroky,“ uvedl. Nejprve je podle něho třeba zjistit, zda má vláda důvěru, jako další krok pak hlasovat pro rozpuštění sněmovny a postupovat k demokratickým volbám.

STAN a Piráti podepsat nechtějí

Hnutí STAN a Piráti se podle předsedy Starostů Víta Rakušana nechtějí nechat zatahovat do her koalice Spolu a hnutí SPD o to, kdo je víc proti vládě Andreje Babiše. Nedůvěra nic neřeší, pouze posílí proruského prezidenta a oslabí naši mezinárodní pozici v době konfliktu s Ruskem, reagoval na výzvu koalice Spolu. 

Rakušan míní, že v Poslanecké sněmovně je nyní 60 podpisů pro svolání takové schůze i bez Pirátů a STAN. Odkázal tak na podobnou iniciativu SPD. Koalice Spolu chce ale jednat pouze s demokratickou opozicí a právě doufá ve změnu postoje Starostů a Pirátů. Další jednání mezi Spolu a druhou opoziční koalicí se chystá na čtvrtek. 

„Podpisy nepřipojíme. Nemyslíme si, že to je správná cesta. Vedla by ještě k větší destabilizaci i zejména z pohledu budoucnosti České republiky v tom mezinárodním kontextu. Budeme dál jednat,“ vysvětlil předseda Pirátů Ivan Bartoš.

V Česku podle Bartoše existují tři krize – koronavirová, diplomatická a ústavní. Považoval by za špatné znamení spojencům a nepochopitelné, aby vláda v době, kdy rozhodla o zastropování počtu diplomatů na ruské ambasádě v Praze kvůli kauze Vrbětice, dostala od sněmovny „červenou kartu“. Fakticky by to podle Bartoše znamenalo přesun veškerých pravomocí do rukou prezidenta.

Události: Rozdílné plány opozice (zdroj: ČT24)

Bez hlasů komunistů a SPD

Pokud by na hlasování došlo, projednal by věc poslanecký klub Pirátů. Bartoš se domnívá, že koalice Spolu může najít podpisy u SPD a KSČM. Předseda komunistů Vojtěch Filip ale řekl, že ke svolání schůze se komunisté nepřipojí. Jak by případně hlasovali o nedůvěře, by rozhodli v klubu. „Nevidím důvody pro podpis pro hlasování o nedůvěře. O tom, jestli budeme hlasovat pro vyslovení nedůvěry, očekávám, že navrhovatelé budou jednat i s klubem KSČM,“ podotkl Filip.

Podpisy nakonec nedodají ani poslanci za SPD. Podle šéfa hnutí Tomia Okamury je svolávání schůze pro vyslovení nedůvěry Babišově vládě ze strany Spolu předvolební hrou a kopírováním iniciativy SPD.

Okamura ale řekl, že pokud by na hlasování o nedůvěře došlo, své hlasy by připojili. Představou SPD prý je utvoření vlády odborníků. „Je na každém, koho si osloví, je to na rozhodnutí každého,“ reagoval na to, že Spolu bude chtít získat hlasy mezi demokratickou opozicí. „Za nás platí, že bychom velmi neradi byli v těchto situacích na stejném podpisovém archu s extremistickými Piráty nebo zprofanovanou TOP 09,“ konstatoval.

Piráti a hnutí Starostové a nezávislí podle Rakušana nadále považují za nejlepší cestu ze současné politické situace rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby. K vyvolání hlasování o nedůvěře je potřeba nejméně 50 podpisů.

Pro vyslovení nedůvěry je nutné, aby jej podpořila nadpoloviční většina všech poslanců, tedy minimálně 101 zákonodárců. Pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců.

Hamáček nepředpokládá, že by pomohli poslanci ČSSD

Předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček neočekává, že by některý poslanec sociální demokracie mohl podpisem pomoci opoziční koalici Spolu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Postup Spolu označil za legitimní, voliči podle něj později zhodnotí, zda je vhodná destabilizace státu půl roku před volbami. „Počkáme, kdo se jim na ten seznam podepíše a zda budou úspěšní v té misi zahájit odchod této vlády,“ řekl.

Ani vládní poslanci ANO podpisy nepřipojí. „V tomto případě by to mělo směřovat k předčasným volbám, protože jinou logiku v tom nevidím, a vyvolávat předčasné volby několik týdnů před řádnými volbami, mně přijde jako čiré bláznovství,“ dodal poslanec Patrik Nacher (za ANO).