Problém není v legislativě ani Evropské unii, ale v premiéru Babišovi, říká Bartoš

Ivan Bartoš v Interview ČT24: „Je ostuda, když premiér žádá o solidaritu evropské partnery, a na druhé straně hovoří o tom, že jsou to nějací úředníčci z EU.“ (zdroj: ČT24)

Na světě je konečná verze auditu Evropské komise, který se zabýval vztahy premiéra Andreje Babiše (ANO) a skupiny Agrofert. Babiš je podle něj ve střetu zájmů, protože ovládá svěřenské fondy, do nichž Agrofert vložil. Premiér závěry auditorů odmítl, podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je ale audit nezpochybnitelný. Odmítl premiérova slova, že si Brusel nemůže dovolovat vykládat české zákony. Problém podle něj není v české ani evropské legislativě, ale jedině v premiéru Babišovi. Rozhovor s Ivanem Bartošem v Interview ČT24 vedla Světlana Witowská.

Jak do všech krizí zapadá střet zájmů Andreje Babiše, který teď potvrdil audit Evropské unie?

My jsme byli na počátku toho, kdy jsme se snažili ochránit české peníze. Už jsou to tři roky, kdy vstoupilo v platnost finanční nařízení Evropské unie. My jsme se obrátili na ministerstva pod Andrejem Babišem a ta se nám vysmála, že to řešit nebudou.

Skončilo to tak, že jsme se museli bavit s komisaři – panem Oettingerem, paní Cretu – a řešit to na Evropské unii, abychom ochránili peníze českých občanů i Evropské unie. Aby neutrpěla pověst České republiky kvůli hamižnosti premiéra, který si to nedokáže vyřešit. Dostalo se to do stadia, kdy tady máme finální audit – naprosto nezpochybnitelný.

Kdybyste byl premiér, tak se budete snažit vymoci peníze z Agrofertu zpátky?

Určitě. Kdybych byl premiér, tak v případě, že finanční nařízení jasně pojmenovává problém střetu zájmů, bych požadoval od ministerstev, ať toto implementují do svých rozvah. Ať pod tímto drobnohledem auditují jednotlivé žádosti.

My jsme v roce 2019 k tomu byli jako politická strana donuceni, protože odezva ministerstev byla nulová – podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele. (…) Od roku 2019 ho má paní Bradáčová, zabývá se jím NCOZ – lidově se mu říká antimafiánský úřad. Je to dva roky, takže doufám, že to pokračuje.

Řekněte mi, kde je problém. Andrej Babiš tvrdí, že ve střetu zájmů není. Řekl pro Reportéry ČT: „Považuji za skandální, že si nějaký bruselský úředník dovoluje vykládat české zákony.“ Je problém v českých zákonech, evropských zákonech nebo v tom, jak kdo chápe pojetí evropského a českého práva?

Problém je v premiérovi Babišovi, že se naprosto zjevný fakt snaží zakrýt mediálními výroky – stále ostřejšími. Já to unesu, když nádává Pirátům do udavačů, i když oznámit trestnou činnost, která je takto závažná vůči občanům ČR, není udávání, to je moje povinnost. Proto jsem byl zvolen do sněmovny, abych tyto věci řešil jak v politické rovině, tak v trestním oznámení na neznámého pachatele.

Já to unesu, ale co mě nejvíc mrzí, je, že premiér Babiš vystupuje neuctivě k Evropské komisi, orgánům Evropské unie. Tam jsou špičkoví právníci. O tom se týmu Agrofertu ani nezdálo, jak dobří lidé dělají v právní sekci, která audity provádí. Dnes jsem se bavil s místopředsedkyní Evropské komise, řešili jsme i jiné otázky, tady na to došlo.

Je samozřejmě ostuda pro Českou republiku, když premiér žádá o solidaritu naše evropské partnery, a na druhé straně hovoří o tom, že jsou to nějací úředníčci z Evropské unie.

Čím si vysvětlujete, že podpora Andreje Babiše je pořád tak velká? Zdá se, že Čechům střet zájmů vlastně nevadí.

Každá strana má nějaký typ voličů, oslovuje je. Myslím si, že čas ukáže, že Andrej Babiš byl falešný mesiáš, že stát nejde řídit jako firmu Agrofert. Že člověk musí být řádný hospodář a dobrý manažer a dávat šanci lidem, aby dělali dobrou práci. To premiérovi chybí a to si myslím, že Česká republika potřebuje.

Ivan Bartoš hovořil v Interview ČT24 také o svém středečním jednání s prezidentem republiky a snaze Pirátů prosadit rozpuštění Poslanecké sněmovny, a tak inciovat předčasné volby. Více naleznete zde.