Česko s výsledkem auditu Evropské komise ohledně Babiše a Agrofertu nesouhlasí, uvedlo ministerstvo

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenské fondy, do nichž vložil svůj majetek, konstatuje závěrečná zpráva z auditu, který souvisí s dotacemi pro firmy z holdingu Agrofert. Tu nyní zveřejnila Evropská komise. Zpráva tak i po vyjádření českých úřadů potvrzuje dříve publikovaná zjištění. Dotace, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Babiš střet zájmů znovu odmítl. A s výsledkem tohoto auditu nesouhlasí také ministerstvo pro místní rozvoj.

Z právního pohledu je podle vedoucího tiskového oddělení ministerstva Viléma Frčka pozice Česka taková, že ze strany řídicích orgánů nedocházelo a nedochází k porušování právních předpisů, včetně uplatňování zákona o střetu zájmů.

„Ve věci střetu zájmů dosud neexistuje pravomocné soudní rozhodnutí. Pouze soudy mohou v rámci ČR závazně vykládat právní předpisy, avšak takovým výkladem zatím české orgány nedisponují. Česká republika přijala většinu nápravných opatření požadovaných závěrečnou zprávou auditu Komise, včetně opatření týkajících se střetu zájmů,“ uvedl.

Přesto ministerstvo na základě požadavku Evropské komise pozastavilo předkládání žádostí o platbu u projektů, které označila za problémové.

Hodnocení je konečné

Hodnocení evropských auditorů je konečné. Podle Frčka nicméně nadále probíhá komunikace ohledně plnění takzvaných nápravných opatření. Na závěrečnou auditní zprávu odeslalo Česko svou odpověď v květnu loňského roku a následovala další korespondence – Evropská komise reagovala v českém znění v prosinci 2020 a v březnu 2021 pak odpověděla ČR. České orgány ve svých reakcích Komisi opakovaně uvedly, že řídicí a kontrolní systémy byly nastaveny v Česku v souladu s unijními a vnitrostátními pravidly upravujícími otázku střetu zájmů a že na této pozici ČR trvá.

Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů, a uvádí, že Česká republika žádné peníze Bruselu vracet nebude. „Je to účelový a zmanipulovaný audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů,“ uvedl po zveřejnění dokumentu. Nevládní protikorupční organizace Transparency International ale v reakci uvedla, že to byla ona, kdo upozornil podnětem Evropskou komisi na Babišův střet zájmů.

Předseda vlády doplnil, že novele zákona o střetu zájmů označované lex Babiš plně vyhověl a svou bývalou firmu Agrofert převedl do svěřenských fondů. „Vždy jsem dodržoval a dodržuji všechny právní předpisy,“ uvedl. V sobotu pak doplnil, že považuje za nepřijatelné, aby „nějací úředníci“ vykládali české zákony. Česká republika podle něj nebude nic vracet a musí se bránit.

Závěrečná zpráva Evropské komise: Premiér Babiš je ve střetu zájmů (zdroj: ČT24)

„Premiér má přímý zájem“

Podle auditorů je pro závěry zásadní, že Babiš jmenoval všechny činitele fondů, které může i odvolávat.

„Pan Babiš tudíž oba svěřenské fondy ovládá a prostřednictvím těchto svěřenských fondů ovládá také skupinu Agrofert,“ konstatuje zpráva s tím, že premiér má přímý ekonomický zájem na úspěchu Agrofertu.

Podle zprávy byl ohrožen nestranný výkon Babišových vládních funkcí, neboť se podílel na rozhodnutích, která měla dopad i na Agrofert. Zároveň se podílel na rozhodování o tom, jak budou rozděleny unijní peníze v Česku.

Česká republika by podle zprávy zároveň měla vrátit dotace, které společnost neoprávněně získala z Evropského fondu pro rozvoj venkova a Evropského sociálního fondu po zmíněném datu.

„Na všechny související výdaje již vykázané Komisi na tyto operace by proto měla být uplatněna stoprocentní finanční oprava a související příspěvek z veřejných zdrojů u těchto programů by měl být rovněž zrušen,“ uvádí zpráva.

„Krádež za bílého dne“, konstatují Piráti a STAN

Na dotčená ministerstva a také na podnik Lesy ČR a společnost Čepro se v sobotu odpoledne s výzvou, aby přestaly porušovat zákon a začaly vymáhat nezákonně přidělené peníze daňových poplatníků, obrátí předsedové volební koalice Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan.

„Audit Evropské komise se zabýval neoprávněným čerpáním evropských dotací, ovšem stejné předpisy se týkají rovněž národních dotací a veřejných zakázek. Spočítali jsme, že během tří let získal koncern Agrofert neoprávněně přes dvacet miliard korun. Největší položkou z této částky jsou veřejné zakázky přidělené společnosti Čepro a státním podnikem Lesy ČR,“ uvedl analytik Pirátů Janusz Konieczny, proč dopisy směřují na Lesy ČR a Čepro.

Závěrečná zpráva podle Pirátů a STAN není překvapením. „Bylo to jasné od počátku a tato zpráva to jen definitivně potvrdila: Andrej Babiš je ve střetu zájmů, rozhoduje o dění v Agrofertu, je příjemce peněz z něj a zároveň jeho vláda rozhoduje o dotacích z peněz nás všech. Když se nad tím zamyslíme, je to krádež za bílého dne. Zkrátka si postupně privatizuje tento stát a využívá jej pro svůj soukromý byznys,“ shrnul předseda Starostů Vít Rakušan.

Také podle šéfa ODS Petra Fialy se potvrdilo, že Babiš má střet zájmů. Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský uvedl, že by měl Babiš kvůli výsledkům auditu opustit post premiéra. Podle europoslance za hnutí ANO Ondřeje Knotka ale předseda vlády postupoval podle zákona a zveřejněné informace nejsou ničím novým.

Vymáhat způsobené škody na koncernu Agrofert musí podle předsedy ODS Petra Fialy vláda. „Není možné, aby dotační byznys premiéra platili čeští daňoví poplatníci. A je potřeba konečně zastavit tento obrovský střet zájmů, který ČR i české občany poškozuje,“ uvedl na Twitteru s tím, že i o tom budou říjnové volby, do kterých jdou občanští demokraté v koalici Spolu s TOP 09 a lidovci.

Neoprávněné dotace má Agrofert vrátit, ČSSD vládu neopustí, říká Hamáček

V řešení střetu zájmů platí podle vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka to, že neoprávněně vyplacené dotace by měla bývalá Babišova společnost Agrofert vrátit, aby nehrozilo, že to zaplatí čeští poplatníci. Vládu ale sociální demokraté zhruba pět měsíců před sněmovními volbami opustit kvůli kauze nechtějí, a to vzhledem ke křehké stabilitě, řekl Hamáček. Piráti ani úřednická vláda by podle něj nebyli dobrým řešením.

 „Sociální demokracie v této fázi a vzhledem k situaci nebude dělat nic, co by dále destabilizovalo situaci. Popravdě řečeno, potom co mám za sebou v těchto dnech a týdnech, z představy, že to řeší Piráti nebo úřednická vláda, mě jímá hrůza,“ uvedl s odkazem na epidemii koronaviru a diplomatickou roztržku s Ruskem

Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz, zda by komunisté i kvůli střetu zájmů premiéra podpořili nějakou formu zkrácení mandátu menšinové vlády ČSSD a hnutí ANO, kterou přestali ve sněmovně oficiálně podporovat, neodpověděl. „Jde o konflikt našeho občanského zákoníku se zákonodárstvím EU. Podle českého zákona je svěřenský fond v pořádku a EU ho nerespektuje,“ uvedl ke kauze.

Komise zahájila audit v roce 2018 na podnět protikorupční organizace Transparency International. Zpráva auditorů byla hotova koncem roku 2019 a od té doby probíhala komunikace mezi Bruselem a českými úřady, kvůli níž odmítala unijní exekutiva závěry auditorů zveřejnit. Některá média je však publikovala již dříve a tvrdila, že by Česko mělo do unijní pokladny vracet přes 400 milionů korun.

Dolanský: Česká republika by mohla být krácena na budoucích dotacích

Zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský připomněl, že v srpnu 2018 se změnila legislativa EU o střetu zájmů a na základě toho pak začal vznikal tento audit.„Pokud by Brusel a Evropská unie skutečně dospěly k závěru, že se vyplatily peníze, které neměly být vyplaceny, tak v budoucnu by Česká republika byla krácena na budoucích dotacích.“

Dodal, že Česko má nyní stále možnost se dohadovat o takzvaných korekcích a má také možnost obrátit se na Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku v dovolání. Tuto možnost čeští politici už dříve nevylučovali.

Dolanský rovněž zmínil, že v současném příběhu jde o první audit, který se zabýval strukturálními fondy. Druhý audit se zabývá čerpáním zemědělských dotací. „Ten zatím ještě neskončil, nebyl finalizován, česká strana se ještě dohaduje s Komisí na podobě samotného auditu. A zatím neunikl do médií.“ 

Závěry auditu jsou absurdní, uvedl mluvčí Agrofertu

Závěry auditu Evropské komise jsou podle mluvčího firmy Agrofert Karla Hanzelky absurdní. Ví o nich ale zatím jen z médií. Jde primárně o záležitost mezi Komisí a Českem, s Agrofertem nikdo žádné řízení nevedl, sdělil. 

„Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv. Všechny dotační projekty byly schváleny úřady a také kontrolovány bez nálezu jakýchkoli zásadních závad,“ uvedl Hanzelka.

Babiš, kterého mluvčí označuje jako někdejšího akcionáře, podle něj učinil vše, co po něm novelizovaný zákon o střetu zájmů požadoval. „Tedy vložil akcie svých firem do svěřenských fondů. Agrofert ani jeho dceřiné společnosti neřídí a neovládá a ke střetu zájmů nedochází,“ dodal Hanzelka.