Česko má k dispozici oficiální překlad unijního auditu k údajnému střetu zájmů premiéra Babiše

Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo oficiální český překlad k auditu Evropské komise ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Závěry auditu dostalo Česko už v listopadu, podle zprávy je premiér ve střetu zájmů. Babiš toto dlouhodobě odmítá. Od pátku, kdy byla zpráva předána na stálé zastoupení v Bruselu, běží lhůta pro českou odpověď.

Česko má podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka od 17. prosince tříměsíční lhůtu na odpověď. Během ní musí české úřady informovat, jak uvádí do praxe doporučení Komise. Babiš ale už dřív k závěrům auditu uvedl, že střet zájmů nemá a ani mít nemůže, protože Agrofert neovládá a neřídí.

Dokument Komise zahrnuje navazující korespondenci k auditnímu řízení, které řeší premiérův střet a vyplácení dotací a které se v Česku uskutečnilo počátkem roku 2019. Skládá se z osmistránkového dopisu a zhruba 200 stran příloh.

Evropská komise požaduje mimo jiné prověrku projektů firem z holdingu Agrofert, které spadají pod operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Server iRozhlas.cz upozornil na to, že případné chyby v unijních dotacích, které přesáhnou částku 10 tisíc eur, tedy zhruba 270 tisíc korun, musí české úřady ohlásit Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).