Shoda na volebním zákoně si žádá mnoho kompromisů, otázkou zůstává korespondenční hlasování

Hosty Událostí, komentářů byli Radek Vondráček (ANO), Marek Benda (ODS) a Vojtěch Pikal (Piráti) (zdroj: ČT24)

Ve středu 7. dubna  by měli poslanci definitivně schválit novelu volebního zákona. Byly nutné kompromisy, aktuální podoba zákona ale pravděpodobně projde, shodli se ve středečních Událostech, komentářích předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) a Vojtěch Pikal (Piráti). Problematickou otázkou by ale mohlo být korespondenční hlasování.

„Musím ocenit, že po té energii, co jsme do toho vložili a na začátku po nějakých sporech, tak každý dokázal v něčem ustoupit,“ řekl Radek Vondráček s tím, že doufá v hladký průběh schvalování. „Jsem přesvědčený, že budeme mít od 1. července účinný nový zákon,“ dodal.

Optimistický je také Marek Benda. „Myslím, že jsme ve shodě, která bude sněmovnou vysoce podpořena, a pevně věřím tomu, že pak pokorně půjdu do Senátu a Senát také najde většinu pro schválení,“ uvedl.

Ústavně právní výbor sněmovny podpořil ustanovení, že Česko bude mít pro volby do sněmovny dál 14 obvodů kopírujících kraje. Doporučil i minimální hranice pro úspěch koalic: 8 procent pro sdružení dvou stran a 11 procent u tří. Rozhodl i o tom, jak rozdělit mandáty, které zbudou po přepočtu hlasů. V takzvaném druhém skrutiniu má nakonec rozhodnout automatický systém, do výběru tak nebude zasahovat vedení stran.

Právě o dělení ve druhém skrutiniu se vedly spory. „Dnes (ve středu – pozn. red.) jsem říkal na výboru, že si myslím, že můj návrh byl lepší. Ale podpořil jsem návrh pana poslance Vondráčka, který jako svorník mezi komorami přišel s tím, že raději uděláme automat, než abychom tady připustili, že nám to Senát v nějaké podobě vrátí,“ podotkl Benda.

Totožný návrh původně přišel od Pirátů. „Role politických stran je určitě důležitá, ale končí sestavením kandidátní listiny. Ve volbách mají rozhodnout voliči přímo a o těch kandidátech, které si zvolí, nemá následovat ještě nějaké nepřímé dohadování pár hodin po volbách na základě aktuálních pocitů a nálad,“ zdůvodnil postoj strany Vojtěch Pikal.

Piráti se také veřejně vyjádřili na zasedání sněmovny, že by jim nejvíce vyhovoval čistě poměrný návrh poslance Marka Výborného (KDU-ČSL). Nakonec se rozhodli pro variantu, která zvýhodňuje, byť méně než dosud, silnější stranu. „Každý musel z něčeho ustoupit, takže my jsme ustoupili z toho, že jsme chtěli nižší klauzule pro koalice,“ řekl Pikal. Dodal, že se jedná o kompromis, díky kterému vznikne dostatečně spravedlivý zákon.

Spor se vedl také o to, zda se vydat cestou jednoho nebo 14 volebních obvodů. První variantu chtělo ANO. „Pro nás to byl opravdu stěžejní bod, ze kterého jsme ustoupili,“ řekl Vondráček.

Mezi pozměňovacími návrhy je i korespondenční hlasování

Poslanci budou o novém volebním zákonu v závěrečném třetím čtení hlasovat ve středu 7. dubna dopoledne. Ve hře jsou nyní ale pozměňovací návrhy. Podle Pikala se tři z nich týkají korespondenčního hlasování ze zahraničí. Právě tato otázka by mohla způsobit problémy.

„Ve sněmovně podle dnešního (středečního – pozn. red.) výsledku jednání ústavně právního výboru spíše neprojde. Pak budu muset věřit tomu, že Senát, který většinově tento návrh podporuje, že udrží střídmost,“ upozornil Benda.

Korespondenční volbu nyní nechce ANO. Podle Vondráčka je nutné nejprve zacelit problémy, které našel Ústavní soud. „Myslím si, že by se tomu měla věnovat ta sněmovna, která bude sestavena na základě svobodných voleb. A není nic špatného na tom, když se tomu bude věnovat rok a když se to udělá pořádně, ale cpát to teď do našeho, jistě velmi kvalitního, ale narychlo dělaného zákona mi přijde nepatřičné,“ zdůvodnil.