Délka rozhodování o volebním zákonu nevrhá na Ústavní soud nejlepší světlo, připustil Rychetský

Pavel Rychetský byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Politické strany začínají vymýšlet varianty nového volebního zákona. Ústavní soud zrušil část pravidel. Volby do sněmovny přitom budou už za osm měsíců. Rozhodnutí Ústavního soudu ostře zkritizoval premiér i ministryně spravedlnosti. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský připustil, že rozhodování ohledně volebního zákona trvalo dlouho a může to vrhat negativní pohled na fungování instituce, přesto za verdiktem stojí. Rychetský byl hostem Interview ČT24.

„Připouštím, že to, jak dlouho to soudci zpravodaji trvalo, nevrhá nejlepší světlo na fungování Ústavního soudu. Musím ale říct, že to odvedené dílo je kvalitní, ten nález nikdo nekritizuje,“ prohlásil Rychetský. Zároveň ale dodal, že parlament má dostatečný časový prostor, aby novelu volebního zákona schválil. 

Rychetský hájil práci soudce zpravodaje a ohradil se proti tomu, že soud rozhodl až po třech letech a ne dříve. „Pan profesor Jan Filip je akademik. Na volební systémy patrně největší odborník naší republiky,“ podotkl s tím, že pracoval na stanovisku po celou dobu. 

Předseda Ústavního soudu zdůraznil, že napadená úprava byla nepochybně protiústavní. „V tom, že v kombinaci těch nestejně velkých krajů,  s tím takzvaným přepočtem odevzdaných hlasů na mandáty, docházelo ke hrubému porušení základního ústavního principu rovnosti hlasů ve volebních procesech. Takže my jsme museli zasáhnout,“ vysvětlil.

Nový zákon až po volbách?

Rychetský zároveň upozornil, že je nepřípustné, aby Ústavní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí až po volbách. Hrozilo by podle něj, že by je mohl někdo napadnout. „Volby by proběhly podle volebního zákona, který byl prohlášen za protiústavní. Ono odkládat učinnost nálezu Ústavního soudu, kterým se ruší nějaké ustanovení, protože je protiústavní, to je ošemetná věc,“ podotkl. 

Vláda versus Ústavní soud

Rychetský se ohradil proti kritice premiéra a ministryně spravedlnosti. „Já jsem na urážky zvyklý, ale dotýká se mě to kvůli všem mým 14 kolegům, protože to je něco tak nehorázného. Do médií z úst ministra spravedlnosti pustit už jenom spekulaci, že ti soudci jednali pod vlivem slíbených výhod, tak to budou ostatní kolegové těžce nést, považuji za svoji povinnost se jich zastat,“ uvedl. Dokonce řekl, že byl šokovaný, jaká hysterie kolem nálezu propukla.

Ústavní soud zrušil ve středu část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nově také koalicím stran stačí pro vstup do sněmovny pět procent hlasů.