Povinné testování ve firmách? Některé ho už praktikují, dobrovolně a na své náklady

Události ČT: Některé firmy testují zaměstnance na vlastní náklady (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce naléhat na firmy, aby dohlédly nejen na povinné nošení roušek, ale aby zaměstnance také pravidelně testovaly. Některé společnosti už to praktikují, ovšem na vlastní náklady. ČT zjistila, že testování by mohla vláda povinně zavést v těch největších firmách. Zatím kabinet ve středu rozhodl, že stát bude kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům. Nárok na příspěvek bude na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou měsíčně. O termínu spuštění projektu bude teprve rozhodnuto.

Některé velké společnosti se už dříve rozhodly, že budou testovat – dobrovolně a na vlastní náklady. Nechtějí riskovat omezení výroby kvůli případné nákaze. V nejpostiženějších okresech přímo ve firmách pracovníky testují i mobilní odběrové týmy.

Například v Plzeňském kraji už fungují tři armádní odběrové týmy. Ve středu se testovalo například ve firmě Kermi, která vyrábí radiátory, otestovali tam asi čtyři stovky lidí. Své zaměstnance na vlastní náklady testuje i sama společnost, nemá ale dostatečné kapacity a tak pomoc od armády využila. „To je jediná šance, jak můžeme zachytit bezpříznakové zaměstnance,“ uvedl jednatel firmy Petr Holeček.  

Zájem o takovou formu testování mají v Plzeňském kraji desítky firem. Mobilní odběrové týmy by tak měly být k dispozici až do 10. března.

Testuje se také na Trutnovsku, které patří mezi nejpostiženější regiony v zemi. Ve spolupráci s tamní nemocnicí testuje své zaměstnance firma Juta. Používá PCR testy a od minulého týdne také ty antigenní. „Dali jsme si za cíl, že budeme testovat pravidelně, každý týden, všechny zaměstnance v trutnovském okrese,“ řekl ředitel firmy Jiří Hlavatý.

Už několik měsíců se testuje v dukovanské elektrárně

Testovací stan stojí také před jadernou elektrárnou Dukovany. Od listopadu loňského roku tam otestovali zhruba 1600 lidí – kromě zaměstnanců elektrárny také zaměstnance dodavatelských firem. Momentálně tam odebírají vzorky čtyřikrát týdně.

„Testování je prováděno externími dodavatelskými odbornými firmami. Za celou dobu se nám podařilo odhalit pouze desítky nemocných pracovníků. Musím říct, že díky tomu se nám daří v rámci celé elektrárny udržovat ten počet nemocných na minimální úrovni,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Testování je dobrovolné a plně ho hradí firma. 

Škodovka: Testujeme a motivujeme k dodržování opatření

Testování antigenními i PCR testy zdarma nabízí svým zaměstnancům také mladoboleslavská Škoda Auto.

„To je jedna z věcí. Druhá věc je motivace k tomu, abychom dodržovali ta pravidla, takže máme speciální tým, který situaci sleduje, nejenom tým, který v případě výskytu někde okamžitě dezinfikuje pracoviště, ale i tým, který kontroluje,“ řekl vedoucí výroby vozů Marek Jancák. Firma otestuje stovky zaměstnanců denně. 

Zkušební testování zahájila také firma MANN+HUMMEL Service v Nové Vsi na Třebíčsku. Snaží se splnit podmínky ministerstva zdravotnictví, aby jim testy mohly být hrazeny prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění. „Bude to samozřejmě na dobrovolné bázi dle zájmu ze strany našich zaměstnanců, ale i dále budeme asi řešit nějaké klíčové skupiny,“ řekla za firmu Monika Jičínská.   

Testují se i filmaři

Na striktním testování trvají také filmové produkce, české i zahraniční. S antigenními testy začali už loni na jaře. Vzorky pravidelně odevzdává například herečka Martha Issová, a to i přesto, že sama už covid prodělala. „Já to třeba beru tak, že v této době práci mám a ještě takovou, která mě baví a je příjemná. A tohle je to nejmenší, co pro to můžu v takové situaci udělat,“ řekla. 

Podmínkou jsou i ochranné pomůcky. „Je to samozřejmě nepříjemnost. Ta práce je dost stresující i tak, teď chodíme při natáčení celý den v respirátoru. Ale je to o zvyku. Kdybychom natáčeli v poušti, tak nám bude zase horko,“ přiblížil režisér Jan Hřebejk.

Státní fond kinematografie v reakci na pandemii vydal soubor doporučení, jak se při natáčení před covidem chránit. Dodržovat je musí i zahraniční štáby. Ty loni v Česku natočily 25 filmů a seriálů. Jejich práci ale prodlužuje a prodražuje i povinná karanténa po příjezdu do země.