Počty nakažených rychle rostou i v jiných okresech, než které vláda zavřela

Od pátku nebude možné – až na výjimky – cestovat do nebo ze tří okresů, kde je vůči počtu obyvatel relativně nejvíce lidí nakažených koronavirem. Takové rozšíření nákazy právě na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku dávají odborníci do souvislosti s výskytem nakažlivější varianty i s častějšími kontakty mezi lidmi. Vláda se nyní nechystá podobně izolovat i další oblasti republiky, ale koronavirus se v posledních dvou týdnech šířil v některých okresech v Čechách ještě rychleji než na Trutnovsku. Naopak na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených klesají.

Podle vyjádření expertů souvisí velké rozšíření koronaviru v Karlovarském a Královéhradeckém kraji s nakažlivější variantou nemoci. „Ale proč zrovna v těchto třech oblastech? Proč se dostala tam a ne jinam? To nikdo neví. Počítejme s tím, že se časem dostane všude,“ podotkl Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny Petr Smejkal si myslí, že v západních Čechách přispívá k většímu šíření nákazy i sociální skladba regionu. „Co se týče východních Čech, tam hrál významnou roli fakt, že je to rekreační oblast. Rekreační pobyty byly asi důvodem zvýšených kontaktů a větší mobility,“ míní.

Trutnovský okres je jednou z nejhůře zasažených částí republiky již řadu týdnů, počty nakažených vůči počtu obyvatel jsou zhruba dvojnásobné oproti republikovému průměru. V posledních dvou týdnech bylo na Trutnovsku pozitivně testováno 2720 lidí v přepočtu na sto tisíc obyvatel, celorepublikový dvoutýdenní průměr činí 936 případů na sto tisíc obyvatel.

Momentálně to však již není nejvíce, oba okresy v Karlovarském kraji, které také čeká od pátku uzávěra – tedy Chebsko a Sokolovsko – mají o trochu více nových případů vůči množství obyvatel.

Navíc při pohledu na to, jak se mění denní přírůstky, je patrné, že na Trutnovsku šíření nákazy přece jenom zvolňuje, i když denní počty nových případů ještě rostou. Velmi rychlý růst nově nakažených však v posledních dvou týdnech zažívají jiné okresy. Je tomu tak na Chebsku a Sokolovsku, ale i na Karlovarsku a problematická začíná být situace i v Plzeňském kraji, zejména na Tachovsku a Rokycansku.

Docela příznivá je naopak epidemická situace na většině Moravy a ve Slezsku, kde počty nově nakažených v posledních dvou týdnech vesměs klesaly.