Britská varianta koronaviru byla na Trutnovsku ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků

Na Trutnovsku byla na začátku ledna zjištěna britská varianta koronaviru ve více než šedesáti procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech a v Praze v méně než desetině, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Britský kmen covidu-19 se podle zjištění České televize potvrdil i u dvou zdravotníků v nemocnici Mostiště u Velkého Meziříčí. Vláda bude podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) ve čtvrtek také řešit opatření v nejvíce postižených regionech Česka. Rizikové skóre PES dál zůstává na 71 bodech, proti úterý však klesla všechna čtyři sledovaná kritéria epidemie.

Index PES od poloviny ledna odpovídá čtvrtému stupni opatření proti šíření nákazy. V zemi ale nadále platí nejpřísnější pátý stupeň, změna se kvůli naplněnosti nemocnic nechystá. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předminulý týden řekl, že index PES už nemá pro určování opatření význam.

Reprodukční číslo kleslo k dnešnímu dni o dvě setiny. Přiblížilo se tak k hodnotě jedna, pokud by kleslo pod ni, znamená to, že epidemie zpomaluje. Vyšší než jedna je číslo s výjimkou jednoho dne od začátku února.

Na hodnotu indexu má vliv také průměr počtu nakažených na  sto tisíc obyvatel za dva týdny, který se až do úterý několik dní zvyšoval. K dnešku klesl přibližně o pět na 912 nakažených na sto tisíc obyvatel za uplynulých 14 dní. Nižší je také čtrnáctidenní průměr pozitivně testovaných mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u nichž byla nákaza zjištěna až v nemocnici.

Testy v úterý odhalily více než deset tisíc nakažených

Laboratoře v Česku odhalily v úterý 10 165 nových případů koronaviru, zhruba o tisíc více než před týdnem. Poprvé od 13. ledna tak denní nárůst nakažených překonal desetitisícovou hranici. V nemocnicích je s covidem 5921 pacientů, podle revidovaných údajů ministerstva zdravotnictví klesl jejich počet za den zhruba o dvě stě. S nakázou dosud v Česku zemřelo 17 642 lidí.

Aktuálně je v zemi zhruba 97 tisíc nakažených, většina má mírný průběh nemoci. V těžkém stavu leží v nemocnicích 1058 pacientů. Od loňského března, kdy epidemie koronaviru v zemi propukla, se tak prokazatelně nakazilo už 1 055 415 lidí.

V úterý bylo pozitivních 32,4 procenta testovaných. Je to nejvyšší podíl od 10. ledna. Nad třicetiprocentní hranici se podíl dostal po dvou dnech. Sedmidenní průměr pozitivních testů je přibližně 28 procent.  

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) vláda ve čtvrtek projedná cílená opatření proti šíření koronaviru v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, uvedl po zasedání Ústředního krizového štábu, kterému předsedá. Oba regiony jsou nyní epidemií nejvíce postiženy. Hermetické uzavření covidem nejvíc postižených regionů se ale nechystá, řekl Hamáček. O plánech pro Karlovarský a Královehradecký kraj byli hejtmani informováni.

Celkově se podle Hamáčka v Česku na zhoršující se situaci s covidem podílí vzrůstající podíl takzvané britské mutace koronaviru, která je agresivnější než dosavadní.

Na Trutnovsku byla britská mutace ve více než 60 procentech

Rozšíření různých variant koronaviru, včetně britské mutace, není podle odborníků ze SZÚ Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Česku rovnoměrné. Vzorky z Trutnovska a Náchodska zkoumal ústav mimo jiné kvůli tomu, že Česká republika dostala už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možném rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci na Trutnovsku a vysoká zátěž tamní nemocnice. Tato nová varianta je o 30 až 70 procent nakažlivější, k nákaze stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut.

Nově se s touto nákazou potýká například i nemocnice Mostiště na Vysočině. Britský kmen se potvrdil u dvou lidí.

Královéhradecký kraj patří k regionům, kde byla britská mutace už dříve potvrzena. Právě na Trutnovsku se podle ministerstva zdravotnictví nyní šíří nákaza ze všech okresů v České republice nejrychleji. 

Do testování byly zařazeny i vzorky z pražské laboratoře, celkem SZÚ prověřil přes 90 vzorků.  

Podle Babiše měli hygienici postupovat stejně jako loni v Litovli a Uničově

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že hygienici měli šíření epidemie koronaviru na Chebsku, Sokolovsku a Trutnovsku už dávno řešit modelem, jaký použili loni v Litovli, Uničově a Července na Olomoucku. Oblast, kde žije na 24 tisíc lidí, byla loni uzavřena od 16. do 30. března.

Podle Babiše měla konat hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Já ji vyzval, aby už konečně hygiena zásadně dělala opatření, včera opakovaně,“ uvedl. Problém na Sokolovsku, Chebsku a Trutnovsku podle něj trvá už dlouho. Dotaz ke spokojenosti s prací Rážové ponechal bez komentáře. 

Premiérův poradce a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula doplnil, že specificky loni hygiena postupovala také v Moravskoslezském kraji a nákaze v OKD. Není podle něj důvod, aby tam, kde se nákaza šíří rychle, nebyla jiná opatření. „To je cesta, jak eliminovat to obrovské zatížení,“ konstatoval. 

Na Chebsku a Sokolovsku může kvůli covidu dojít na omezení pohybu lidí na nejnižší možnou míru, vyplývá z informací karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN). Mělo by jít i o dohled nad používáním ochranných pomůcek, dodal. Uzavření okresu Trutnov, případně jiného regionu v Královéhradeckém kraji, není  podle tamního hejtmana Martina Červíčka (ODS) ve hře.

Česko podle Babiše neuvažuje, že by očkovalo Sputnikem V před schválením v EU

Premiér s expertním týmem epidemiologů a virologů je ve středu na návštěvě Srbska, kde chce získat informace o vakcínách i lécích na koronavirus. Před odjezdem uvedl, že země očkuje už i ruskou vakcínou Sputnik a také čínskou variantou. Podle Babiše se ale nepočítá s tím, že by Česko začalo ruskou vakcínou očkovat dříve, než ji Evropská léková agentura (EMA) schválí.

„Takhle neuvažujeme. Jde o to, že pokud by se nám podařilo získat nějaké množství, nějaký příslib a náš Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) by schválil dokumentaci a čekalo se na schválení EMA, mohli bychom získat nějaký čas a náskok,“ uvedl. Připomněl svou starší neúspěšnou iniciativu, aby se v unijních zemích rozvážely očkovací látky firmy AstraZeneca ještě předtím, než je EMA schválí.

Brífink premiéra Babiše před odletem do Srbska (zdroj: ČT24)

Srbské úřady dosud registrovaly k použití americko-německý preparát firem Pfizer a BioNtech, ruský Sputnik V a také látku čínské farmaceutické společnosti Sinopharm. Všemi přípravky se již začalo očkovat. Podle informací z minulého týdne Srbsko naočkovalo proti covidu-19 už více než půl milionu lidí.

Premiér považuje za zajímavé, že v Srbsku si občané mohou vybrat, kterou vakcínou proti covidu-19 se nechají naočkovat, uvedl po jednání se srbskou premiérkou Anou Brnabičovou v Bělehradě. Čínská vakcína je podle Babiše v Srbsku velmi populární i proto, že je dodávána s injekční stříkačkou a jehlou. Země podle něj objednala čtyři miliony dávek vakcíny od Sinopharmu a dva miliony dávek ruského preparátu Sputnik V. Česká delegace podle něj v Srbsku získala velké množství informací o procesu vakcinace.

Brnabičová uvedla, že Srbsko má se všemi využívanými vakcínami výborné zkušenosti. Rusko podle ní připravuje i další vakcínu Sputnik Lite. Srbsko zároveň jedná s Ruskem o možnosti vyrábět vakcínu Sputnik V na území balkánského státu. Ve čtvrtek by měla dorazit delegace z Ruské federace.

O čínské vakcíně se vůbec neuvažuje

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru pro ČT před zatím neschválenými vakcínami varovala. „Myslím, že bylo dobré rozhodnutí, že každá vakcína, která přijde na trh, projde schvalovacím procesem EMA. To znamená, otevřete knihy, ukažte klinická data, dokažte, že vakcína je bezpečná,“ uvedla. 

Na rozdíl od ruské vakcíny Sputnik V ale Evropská unie ani česká vláda o pořízení očkovací látky z Číny neuvažuje vůbec. Mimo jiné i proto, že podle mezinárodních studií nevykazuje vysokou účinnost. Zájem o ruskou vakcínu je ale reálný, a to i přesto, že Kreml v úterý oznámil, že ruský výrobce vakcíny zatím nemá kapacity na uspokojení všech zájemců. 

Babiš s expertním týmem podobnou cestu absolvoval v pátek do Maďarska, kde jednal s několika ministry i svým protějškem Viktorem Orbánem. Poznamenal poté, že česká delegace v Budapešti získala mnoho informací o řešení koronavirové pandemie, vymáhání dodržování opatření, zajišťování vakcín proti covidu-19 nebo fungování hygienických stanic.

Maďarské úřady daly na konci minulého týdne souhlas k použití ruské vakcíny Sputnik V, země tak začne vakcinaci touto látkou ještě před tím, než své doporučení vydá Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Babiš v pátek uvedl, že pokud by Česko mělo možnost získat i jinou než v EU schválenou vakcínu, mohlo by zvážit podobný postup jako Maďarsko. Podmínečnou registraci v Maďarsku získala také čínská vakcína Sinopharm.

Koalice Spolu prodloužení nouzového stavu nepodpoří

Koalice Spolu se definitivně rozhodla nepodpořit žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, uvedla na tiskové konferenci ve sněmovně předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vadí, že s nimi vláda o řešení pandemie dostatečně nejedná nebo třeba i to, že Babiš v této situaci odletěl na návštěvu Srbska.

„ODS, TOP 09 a lidovci říkají, že v situaci, kdy už zítra (ve čtvrtek) čeká sněmovnu debata o nouzovém stavu, premiér odletí na jednání do Srbska, které nic moc podle nich nezmění na situaci třeba kolem nedostatku vakcín v České republice,“ přiblížila z Thunovského paláce redaktorka ČT Mariana Novotná.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že jednat o podpoře prodloužení nouzového stavu je možné do poslední chvíle. Hovořit chce tak nejen s opozicí, ale i s hnutím ANO. A nevyloučil, že by vláda mohla v krajním případě vyhlásit i nouzový stav nově, i když to podle právníků může být protiústavní. 

Premiér už zároveň uložil ministrům řešit situaci, která by nastala, kdyby sněmovna neumožnila vládě nouzový stav prodloužit. Před odletem do Srbska řekl, že doufá, že opoziční strany zapomenou na politiku a budou myslet na zdravotnictví. Bez nouzového stavu nebude možné řešit situaci v nemocnicích přeplněných pacienty s covidem-19, varoval.

Babiš také uvedl, že považuje za klíčové, aby Česko dokončilo první fázi očkování, v které bez registrací připadly vakcíny lékařům, lidem v domovech seniorů či zařízeních sociální péče. „Abychom už měli jednotný rezervační systém,“ zdůraznil.

Od poloviny ledna se mohou v Česku k očkování hlásit lidé starší 80 let. Babiš o víkendu slíbil, že navrhne, aby se od března otevřela registrace a rezervace na očkování pro lidi starší 60 let.