Okamura nepravdivě osočil lidovecké europoslance, rozhodl soud. Má se jim omluvit

Předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura se má omluvit politikům KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a Pavlu Svobodovi. Okamura podle soudu nepravdivě napsal, že lidovci hlasovali v Evropském parlamentu pro uvalení sankcí na Česko za nepřijetí migrantů. Rozsudek není pravomocný, Okamura se proti němu odvolá.

Bývalý europoslanec Svoboda a Zdechovský, který v Evropském parlamentu zasedá stále, zažalovali Okamuru v prosinci 2018, byli přesvědčeni, že o jejich domnělém hlasování záměrně lhal. Podle soudu se ale neprokázalo, že by Okamura úmyslně poškodil pověst europoslanců, byť rozhodl, že jeho tvrzení o hlasování opravdu nebylo pravdivé.

„Žalovaný (Okamura) je osobou veřejně známou, je předsedou strany a řada lidí mu věří do posledního slova. Proto také tomu, co uvedl, veřejnost uvěřila,“ uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Dagmar Stamidisová. Okamura se závěrem soudu nesouhlasí, oznámil, že se odvolá.

Europarlament o sankcích ani nemůže hlasovat, upozornil Svoboda

Europoslanci se domnívali, že ve svých opakovaných vyjádřeních spojil dvě různá hlasování v Evropském parlamentu z května 2017, žádné z nich se však netýkalo sankcí pro Česko. Svoboda upozornil, že by Evropský parlament o sankcích pro členský stát ani hlasovat nemohl.

„Celé tvrzení pana žalovaného je totální lež. Evropský parlament nemá žádnou pravomoc hlasovat o sankcích členského státu, to může udělat maximálně Soudní dvůr EU. (…) A i kdyby ta usnesení byla o tom, co tvrdí žalovaný, tak my jsme hlasovali proti usnesením,“ shrnul.

Okamura řekl, že jeho výrok se týkal usnesení ohledně strategie pro Sýrii, které europoslanci za KDU-ČSL podpořili a které vyzvalo členské státy Unie, aby umožnily nalézt ochranu pro uprchlíky i prostřednictvím programu jejich přesídlování a přijímání.

„Když někdo hlasuje pro přijímání uprchlíků ze Sýrie, je to podle mě sankce pro Českou republiku. Z mého pohledu je to podraz, já si za tím stojím. Přijímání migrantů je proti bezpečnosti České republiky,“ prohlásil.

Podle nepravomocného rozsudku se ale má Okamura omluvit. Jednak má omluvu pronést na jednání Poslanecké sněmovny, jednak ji vyvěsit na svém facebookovém profilu.

Dostali jsme tisíce výhrůžek smrtí, řekl Zdechovský. Politik musí snést kritiku, kontroval Okamura

Lidovečtí politici před soudem řekli, že je Okamurovy výroky zasáhly jak v profesním, tak i v osobním životě. „Já a moje rodina jsme obdrželi přes tři tisíce výhrůžek smrtí, museli jsme dostat policejní ochranu. Opakovali nám, že jsme vlastizrádci, že nás oběsí, že patříme do plynu,“ popsal Zdechovský. Svoboda měl potíže i v práci – učí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. „Pokud mám věrohodně přednášet evropské právo a být nějakou autoritou, tak mě tvrzení, že jsem vlastizrádce, také poškodilo,“ poukázal.

Okamura ujistil, že politiky, o nichž se vyjadřoval, nechtěl poškodit. „V rámci veřejné debaty jsem pouze prezentoval svůj názor,“ dodal. Domnívá se však, že veřejně činní lidé by měli dokázat snést větší míru kritiky. Před soudem řekl, že i on dostává výhrůžné zprávy. „Nikdy by mě nenapadlo, abych se kvůli tomu obrátil na soud. Považuji to za součást politické práce,“ uvedl Okamura.

Kritický výrok pronesl o europoslanci Zdechovském a také Mikuláši Peksovi (Piráti) později také premiér Andrej Babiš (ANO). Že „jsou vlastizrádci, měli by bojovat za české zájmy“ o nich řekl před rokem, když se zúčastnili delegace Evropského parlamentu, která se zabývala otázkami případného střetu zájmů předsedy české vlády ve vztahu ke skupině Agrofert. Později se Babiš za svá slova omluvil.