Černínský palác si předvolal ruského velvyslance a vyzval k propuštění Navalného

České ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Aleš Chmelař protestoval proti odsouzení opozičního lídra Alexeje Navalného a brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům v Rusku. Resort vyzval Moskvu k okamžitému propuštění opozičního politika. Podle ruského velvyslanectví je vměšování Prahy do vnitřních záležitostí Ruska nepřípustné.

Moskevský soud v úterý Navalnému změnil dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, po kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky. Jeho obhájkyně Olga Michajlovová už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý prohlásil, že se jednalo o vykonstruovaný proces. Rozsudek měl podle něj jasnou motivaci – umlčet opozici – a Evropská unie by se měla znovu vrátit k tématu sankcí vůči Rusku. O víkendu ministr také odsoudil zásah ruských bezpečnostních složek při demonstracích za osvobození Navalného. Řekl, že násilným potlačováním opozice a svobody slova Moskva porušuje své závazky o dodržování lidských práv.

„Pokusy o vyvíjení tlaku na činnost justičních orgánů v naší zemi ze zahraničí nelze vnímat jinak než jako nepřátelské akce, které porušují mezinárodní právní normy,“ vzkázalo v prohlášení ruské velvyslanectví. Tvrdí, že v otázkách ochrany lidských práv včetně svobody projevu a shromažďování jedná ruská strana v souladu s normami ruské legislativy a mezinárodních závazků.

Řešte si vlastní problémy, vzkázala ruská ambasáda

Zároveň ruská ambasáda upozornila na údajný dvojí standard české diplomacie v otázkách dodržování lidských práv. Poukázala třeba na případ zakladatele portálu Wikileaks Juliana Assange, kterého USA viní ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů.

Otázky podle velvyslanectví vyvolává také absence reakce Prahy na jednání bezpečnostních orgánů při potlačení demonstrací v USA, Francii, Nizozemsku, Německu nebo samotném Česku, kde policie v říjnu zasáhla proti demonstrantům na Staroměstském náměstí. „Doporučili jsme české straně soustředit se na řešení vlastních problémů v oblasti lidských práv, na které byla Praha opakovaně upozorňována, a to i v příslušných mezinárodních organizacích,“ píše ruské velvyslanectví.

Navalného zadržela policie 17. ledna, hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té opoziční politik obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina. K závěru, že Navalného otrávili agenti tajné služby FSB dospělo i nezávislé vyšetřování skupiny Bellingcat. Kreml obvinění popírá.

Země EU se na trestu pro ruské činitele neshodly

Osvobození Navalného žádali lidé na demonstracích. V neděli bezpečnostní složky zadržely přes pět tisíc lidí, o týden dříve zhruba 3500. Také v úterý se konaly protesty, policie podle ruského serveru OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky, zadržela přes tisíc demonstrantů.

Minulý týden jednali ministři zahraničí zemí EU, kteří se však neshodli na potrestání ruských činitelů odpovědných za Navalného uvěznění. Některé země chtěly dát přednost jednání s ruským vedením, šéf unijní diplomacie Josep Borrell proto vyrazí začátkem února do Moskvy apelovat na propuštění opozičníka.

Český prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru na rozhlasové stanici Frekvence 1 označil dění kolem Navalného za „naprostou šaškárnu“. „Neměl by předstírat, že patří k těm politikům, kteří jsou proti Putinovu režimu. On je totiž jenom proti Putinovi, a to je zatraceně velký rozdíl,“ domnívá se Zeman. Vyjádřil také přesvědčení, že Navalnyj je ruský nacionalista.