Pokles HDP o 5,6 procenta není na potlesk pro vládu, řekl Dolejš. Podle Volného jde o dobrý výsledek

Události, komentáře: Propad ekonomiky v Česku (zdroj: ČT24)

Tuzemská ekonomika se loni propadla nejvýrazněji za dobu samostatné České republiky. Hrubý domácí produkt (HDP) klesl o 5,6 procenta, předtím šest let v řadě rostl. Předběžný odhad HDP v úterý zveřejnil Český statistický úřad. Loňský výsledek je však stále lepší, než očekávala Česká národní banka i ministerstvo financí. Šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO) řekla, že ji čísla naplňují mírným optimismem. O výsledku české ekonomiky debatovali hosté Událostí, komentářů.

Člen předsednictva hnutí ANO a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný řekl, že je potřeba uvědomit si, že taková situace, jaká nastala v loňském roce, tady nebyla osmdesát let. „Když to vezmu v kontextu toho, jaký výkon udělala Evropa, tak je to výsledek dobrý. Je vidět, že kondice české ekonomiky byla před začátkem koronakrize v dobrém stavu,“ uvedl. 

Vlády v posledních letech podle Volného dělaly dobrá opatření, která ekonomiku nastartovala. „Když začínala koronakrize, tak ostatní státy v Evropě už hodně klesaly v HDP, a my jsme byli pořád kolem tří procent,“ dodal. Přiznal ale, že Česko mělo velmi dobrý export a že průmysl ve druhém a třetím kvartálu fungoval nad očekávání dobře. 

V souvislosti s tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil, že v roce 2020 napumpuje do ekonomiky 1,2 bilionu korun, a přitom šlo pouze o čtvrtinovou částku, Volný řekl, že šlo o prognózy z jarního období, kdy krize začínala. Připomněl, že kdyby tyto peníze stát neuvolnil, byl by pokles HDP ještě výraznější. „Je tam spousta projektů, které dobíhají, a ty prostředky tam připravené jsou. Na to ještě přijde čas,“ řekl. 

Skopeček: Opatření vlády byla chaotická

Další místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS) ale opatření vlády zkritizoval. „Ten minulý rok bych opravdu vládu peskoval za to, jakým způsobem byla nastavena chaotická podpůrná opatření, jak se sliby nenaplnily. Je potřeba říci, že do toho více než bilionu korun ministryně financí započítávala i zvýšené důchody seniorům a podobně. Bylo to nesmyslné číslo od samého začátku,“ řekl. 

Skopeček také uvedl, že čím později se začnou opatření proti šíření koronaviru rozvolňovat, tím později se česká ekonomika vrátí do dobré kondice. Podle něj Česku způsobovala největší problém spotřeba domácností, která výrazně klesala. Připomněl, že například v Německu snížili DPH, aby podpořili nakupování. „Vždy jsem říkal, že lepší podpůrné opatření je lidem a firmám snížit daně a odpustit odvody, nechat ty peníze přímo u nich než vymýšlet složité přerozdělovací nástroje na straně vlády,“ zmínil. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Dolejše je nutné se více zaměřit na služby

Pokles HDP o 5,6 procenta není na „potlesk pro vládu“ ani podle poslance KSČM Jiřího Dolejše, uvedl ale, že je potřeba vnímat pozitivně to, že Česko je na tom lépe, než je evropský průměr. Dolejš řekl, že „dolů to táhnou“ hlavně služby. „Jestliže máme větší podíl průmyslu, tak pochopitelně máme i lepší čísla,“ řekl. Podle něj je třeba více podpořit i služby, které nyní trpí údajně nejvíc. 

„Asi se shodneme, že hodnota zdraví a lidského života je zásadní, ale pokud ty ekonomické lockdowny nevedou ke zlepšení nemocnosti nebo mortality, tak je to na pováženou. Já hodnotím kladně, že se vláda z toho jara v něčem poučila, průmyslové podniky mohly víc dýchat a nebyly ani vázány situací v zahraničí,“ poznamenal Dolejš. 

Co nastartuje růst ekonomiky?

Volný si myslí, že růst ekonomiky bude v Česku mnohem rychlejší než po minulých ekonomických krizích. „Pokud se toto uklidní, začne se ekonomika startovat. Půjde to, myslím si, velice rychle. Už rok 2022 může být velice milé překvapení, protože ten rok 2021 určitě zvládneme,“ uvedl. 

Skopeček řekl, že největším problémem jsou plošné restrikce. „Neexistuje něco jako chytré restrikce, které by reagovaly na to, kde skutečně se ten vir šíří více a kde méně, ať už se to týká jednotlivých regionů, nebo jednotlivých typů činnosti. Čím déle v těchto plošných restrikcích budeme, tím hůře se z toho ekonomika bude dostávat,“ upozornil. Důležité podle něj je také co nejrychleji proočkovat velkou část populace.