Spor o hidžáb na zdravotnické škole je u konce. Soud ho zastavil

Městský soud v Praze pravomocně zastavil kauzu muslimské studentky, které pražská střední zdravotnická škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek. Potvrdil tak rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Studentka loni v dubnu svou žalobu stáhla. Zdůvodnila to obavami z nenávistných útoků, kterým kvůli kauze čelí. Škola se ale chtěla soudit dál a proti zastavení řízení se odvolala.

„Rozhodnutí soudu I. stupně potvrzeno,“ píše se ve zkráceném usnesení Městského soudu v Praze zveřejněném v justiční databázi, kterým se řízení pravomocně zastavilo.

Obvodní soud pro Prahu 10 se měl původně případem zabývat znovu, když mu v prosinci 2018 kauzu vrátil k novému projednání Nejvyšší soud. Muslimka však loni na jaře vzala žalobu zpět, protože podle své advokátky Radky Korbelové Dohnalové čelila kvůli kauze dlouhodobému vyhrožování a měla obavu z dalších nenávistných útoků.

Škola se proti stažení žaloby postavila, ale obvodní soud její argumenty neuznal a nepravomocně loni v červenci řízení zastavil. To nyní pravomocně potvrdil i Městský soud v Praze.

Na výuku bez šátku

Somálská dívka uváděla, že opustila pražskou Střední zdravotnickou školu v Ruské ulici, když ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si při teoretické výuce sundala hidžáb. To je šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena.

V roce 2016 dívka školu zažalovala, domáhala se omluvy a 60 tisíc korun. U obvodního soudu ani městského soudu neuspěla, ale Nejvyšší soud loni rozhodl, že zákaz šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl a Česko nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů.