Ke zvládání pandemie může pomoct víc peněz pro nemocné, navrhuje část politiků

Víc peněz pro pacienty v izolaci nebo karanténě? (zdroj: ČT24)

Ke svědomitějšímu přístupu k pandemii by Čechy mohla motivovat finanční podpora – a jistota, že na marodění nebudou tratit. Myslí si to Piráti i ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) a navrhují mimořádné kompenzace za nemocenskou a karanténu způsobenou nemocí covid-19. Vláda by o tématu mohla jednat v pondělí, ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale nesouhlasí s možností, že by měli být pacienti s covidem protežování na úkor lidí s jiným onemocněním.

V odběrovém místu v pražské Bulovce v prosinci, kdy se spouštělo antigenní testování, navyšovali kvůli velkému zájmu kapacity. Nyní je menší zájem vidět už u registrace. Na PCR test sem ve všední den přijde zhruba 250 lidí,  na antigenní o stovku více – denní kapacita odběrů je přitom tisíc.

„Je to v pořádku, jste negativní,“ zněl výsledek jedné z testovaných. Pokud by tomu tak ale nebylo, mělo by to – kvůli karanténě – dopad na její příjem. Přemýšlela proto i o tom, že by na testy nešla. „Pro mě je důležitější, abych byla zdravá a nepřenášela to, než že bych byla doma deset dní zavřená,“ vysvětila. Souhlasila však, že pro některé lidi může být pokles příjmu zásadní.

O možnostech, jak lidi motivovat, aby se nebáli na testy chodit, se proto od loňského roku diskutuje na úrovni vlády. „Bylo by dobré, aby se lidé nebáli jít, když jsou pozitivní, do karantény. Pokud nejdou, tak přenášejí vir, a to je špatně,“ zdůraznil premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle Maláčové by byl lepší jednorázový příspěvek

Opakovaně se mluvilo o zvýšení nemocenské. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) ale lepší cestou může být jednorázový příspěvek. „Otázkou je, jestli to má jít ze zdravotního nebo sociálního pojištění. Cesta jednorázového finančního příspěvku v řádu několika tisíc korun mi přijde jako ta správná,“ uvedla.

S konkrétním návrhem má podle ní ale přijít ministr zdravotnictví. Ten však vidí problém v rozdílném přístupu k dalším nemocem. „Jak vysvětlíte člověku, že když má nádor a je doma, tak dostane šedesát procent (z platu) a když má covid, tak dostane osmdesát procent: Já to vysvětlit neumím,“ konstatoval v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) Jan Blatný (za ANO).

„Dávat peníze někomu za to, že je nemocný, není optimální. Sice za to nemůže, ale eticky jsem proti tomu, aby lidé, kteří mají covid, byli zvýhodňováni finančně oproti lidem, kteří mají jinou nemoc. To si neumím představit,“ dodal.

Smysluplné a spravedlivé by mu to přišlo až ve chvíli, kdy by někdo chtěl rozhodnout o celkovém navýšení pro všechny nemoci. „Ale já nejsem ten, kdo o tom bude rozhodovat, ani kdo to bude doporučovat,“ doplnil.

Piráti navrhli tři řešení, vláda by mohla rozhodovat v pondělí

Mezitím pirátští poslanci přišli se třemi variantami řešení – mimořádná nemocenská ve výši 80 procent, kterou by hradil stát, vyšší náhrada mzdy, kterou by zaměstnavateli stát proplácel, nebo jednorázový příspěvek. Sněmovnou ale ani jedna možnost neprošla, protože podle ministrů má takovou změnu navrhnout vláda.

„Každý den uzavření stojí obrovské peníze. Když porovnáte náklady třeba na jednorázový příspěvek, to by bylo v řádech sta milionů korun měsíčně. Je to výhodné,“ hájí myšlenku kompenzací místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olga Richterová (Piráti).

„To nemá žádný smysl. Jednak je to věc, která není tak jednoduchá. A za druhé stimulační podnět bude fungovat trošičku jiným způsobem,“ uvedl místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS).

Za loňský březen až prosinec stát eviduje přes dva miliony neschopenek – v karanténě bylo přes 340 tisíc lidí. Možnost navýšení nemocenské by mohla být jedním z témat pondělního jednání vlády.