Očekávejme až 19 tisíc nakažených denně, varuje Dušek. Zlepšení by mohlo přijít nejdřív po 10. lednu

Úterní nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku byl nejvyšší od březnového začátku pandemie v zemi, přibylo 17 278 infikovaných. Laboratoře provedly 41 673 testů, podíl pozitivních vzorků tedy byl 41,5 procenta. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) prohlásil, že Česku se daří udržovat zásobu ochranných pomůcek na dva měsíce. Část opozice apeluje na vytvoření velkých očkovacích center. Nemocnice na Vysočině žádají pomoc vojáků. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek nepodpoří zmírnění opatření ani otevření skiareálů. Rychlé šíření nákazy je podle něj důsledek setkávání o Vánocích.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Od 1. března, kdy testy prokázaly nákazu koronavirem u prvních lidí v Česku, bylo v zemi zaznamenáno zhruba 777 tisíc případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí přes 126 tisíc lidí. V úterý mírně ubylo hospitalizovaných z pondělních 7103 na zhruba sedm tisíc. Asi tisícovka z nich je ve vážném stavu.

Od začátku epidemie zemřelo 12 436 lidí s covidem-19. V pondělí úřady zaznamenaly 124 úmrtí a v úterý devadesát, ale ministerstvo údaje o počtech zemřelých pravidelně zpětně doplňuje.

Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel přibližně 910 případů nemoci a na Rychnovsku 882. Osm stovek přesáhl nárůst nových případů v uplynulém týdnu také na Opavsku a Ostravsku. 

Dosud nejvyšší denní přírůstek nových případů zaznamenala za úterý Praha, kde testy odhalily 2034 infikovaných. Více než dva tisíce případů za den hygienici v hlavním městě evidovali podruhé – poprvé se tak stalo 29. prosince.

Ministr zdravotnictví nepodpoří otevření skiareálů

Rizikové skóre PES, které od středy zohledňuje hospitalizace, kleslo na 86 bodů a zůstává v nejhorším, pátém stupni. Od středy se mění metodika jeho výpočtu a začíná počítat s novým parametrem. Dosavadní sedmidenní průměr pozitivity ze všech provedených PCR testů nově nahrazuje podíl nakažených lidí přijatých do nemocnice s potížemi, u nichž dříve nebyl covid-19 zjištěný testem. Má to pomoci odhadovat, jak velký podíl nakažených lidí se nedaří testováním a trasováním odhalit.

Kvůli aktuálnímu nárůstu nepodpoří ministr zdravotnictví Jan Blatný na čtvrtečním jednání vlády otevření skiareálů ani žádné zmírnění opatření. Uvedl to na zasedání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Umožnit chce ale návštěvy v nemocnicích.

„Po vánočním období dochází pochopitelně k nárůstu počtu nakažených. Je to odraz masivního setkávání rodin v průběhu Vánoc. Já to nekritizuji, jenom to konstatuji,“ uvedl ministr.

Sociolog Daniel Prokop v reakci na to na Twitteru napsal, že před Vánoci kontakty stagnovaly a podle předběžných dat z průzkumů o svátcích díky omezení práce silně poklesly. „Kdybychom před svátky nerozvolnili a fungovala chytrá karanténa, mohlo to epidemii i utlumit. Takto se asi přenesla do rodin,“ uvedl Prokop.

Můžeme očekávat 19 tisíc nakažených denně, řekl Dušek

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je Česko ve fázi masivního komunitního šíření epidemie, která stále sílí a roste, lze očekávat až 19 tisíc nakažených za den. Vysoké počty jsou podle něj dané také dobrovolným antigenním testováním, díky němuž se daří odhalit zhruba čtvrtinu nových případů denně. „Dnes by bez nich bylo asi 12 tisíc pozitivních, ne 17 200,“ dodal ve středu odpoledne. Roste podle něj podíl seniorů mezi nakaženými, lidé nad 65 let mají až třetinové riziko, že kvůli covidu-19 skončí v nemocnici.

Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, je podle Duška zhruba 1,2 až 1,3. Prediktivní modely se podle ministra musely upravit na základě toho, že lidé restrikce méně dodržují. „Lidé přestali opatření respektovat. To nakonec vedlo i k tomu, že se opatření musela zpřísnit,“ řekl k tomu Blatný.

Změnu k lepšímu čeká Dušek nejdříve po 10. lednu, kdy se podle něho projeví opatření přijatá po Vánocích.

Nemocnice na Vysočině žádají o pomoc armády

Kvůli rostoucímu počtu nemocného personálu požádala armádu o pomoc Nemocnice Pelhřimov. Je to už třetí špitál z pěti, které zřizuje Kraj Vysočina, který vyžaduje asistenci vojáků. Kvůli covidu-19 je v karanténě nebo izolaci 21 pracovníků této nemocnice, počty infikovaných se zvyšují především v posledním týdnu, konstatuje mluvčí zařízení Alexandra Knapová. Nemocnice požádala armádu o deset vojáků na dobu od 11. do 25. ledna.

Armáda bude od pátku do 22. ledna vypomáhat zdravotníkům v Nemocnici Havlíčkův Brod. Podle informací na webu nemocnice se nyní stará o 94 lidí. Od pátku by s péči o ně mělo pomáhat deset vojáků.

V ostravské nemocnici zřídili už sedmou covidovou jednotku

Armáda pomáhá i v Městské nemocnici Ostrava (MNO), kde kvůli zhoršující se epidemické situaci musí znovu zvýšit počet lůžek pro pacienty s covidem-19. Ve čtvrtek otevře už sedmou jednotku s dalšími 14 lůžky. Přemění na ni oddělení kardiologie E. Obnoven byl také nepřetržitý provoz infekční ambulance.

„Znovu jsme byli nuceni reprofilizovat akutní lůžka na lůžka covidová. Jejich navýšeným počtem, 120 standardních a deset lůžek intenzivní péče, jsme se dostali na historické maximum a překročili počty ze začátku listopadu,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Podle něj je kvůli aktuální situaci nemocnice nucena rušit dovolené zaměstnanců a bude potřebovat další pomoc armády. „Již v pátek nám dorazí pomáhat 11 vojáků, zůstat mají zatím do 21. ledna,“ doplnil Uhlig.

Vývoj epidemie a očkování v Ostravě (zdroj: ČT24)

Česko si udržuje zásobu ochranných pomůcek, ujišťuje Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček prezentoval ve středu činnost Ústředního krizového štábu. Ten se mimo jiné zabýval žádostí moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO), aby začal koordinovat rozdělování zesnulých ke zpopelnění. Krematorium Ostrava totiž nestíhá zpopelnit všechny zemřelé.

Šéf krizového štábu konstatoval, že situace není dobrá. „Všichni víme, že Česká republika se pohybuje na evropské i světové špičce nárůstu počtu případů. Klíčové je udělat maximum proto, aby tomu tak co nejrychleji nebylo,“ prohlásil s tím, že je potřeba dodržovat opatření a věřit v jejich efektivitu.

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 6. ledna (zdroj: ČT24)

Podle Hamáčka se Česku daří udržovat přibližně dvouměsíční zásoby ochranných pomůcek pro zvládání pandemie. Pomůcky potřebné k očkování si zajišťují jednotliví zřizovatelé. Pro případ výpadků dodávek si ale Česko zajišťuje padesátiprocentní rezervu na úrovni Správy státních hmotných rezerv (SSHR). „Pokud by v některých nemocnicích došlo k problému, měli bychom to být schopni kompenzovat ze SSHR, nebo zápůjčkou například z fakultních nemocnic,“ doplňuje ministr vnitra. 

Část opozice žádá očkovací centra, věří v malé konzultace žáků s učiteli

Opoziční expertní tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 žádá vytvoření registru lékařů, kteří by byli ochotni se nad rámec svých povinností zapojit do práce velkých očkovacích center. Ta jsou podle týmu nezbytná k zvládnutí vakcinace v co nejkratším čase.

Místopředseda TOP 09 Lukáš Otys poznamenal, že Anticovid tým trvá na transparentnosti, co se týče počtu očkovaných lidí. Ministr zdravotnictví Blatný už v úterý uvedl, že by jeho úřad měl každý čtvrtek zveřejňovat týdenní údaje o dodávkách vakcíny a počtu očkovaných.

Opoziční tým by souhlasil s úpravou, že by v nižších stupních protiepidemického systému PES byly některé aktivity, například návštěva kulturní či sportovní akce, umožněny lidem s negativním testem na covid-19 nebo očkováním.

„Koneckonců i v zahraničí při vstupu na některá utkání dávno testování všech diváků fungovalo. Pokládáme to za rozumnou, správnou cestu, aby v tomto směru plošné testování zajistilo prevenci před dalším šířením nákazy,“ konstatuje místopředseda ODS Martin Kupka.

Po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) expertní tým věří, že i v pátém stupni indexu PES budou možné konzultace malých skupin žáků a studentů závěrečných ročníků ve školách. Do škol od pondělí chodí jen žáci prvních a druhých tříd ZŠ, otevřeny zůstaly jinak pouze mateřské a speciální školy. Zbytek žáků a studentů se učí distančně.

„Směrem k blížící se maturitní a závěrečné zkoušce to vidíme jako velice problematické a zásadní. Týká se to i praktické výuky zvláště závěrečných ročníků na odborných školách,“ okomentoval setkání s ministrem školství lidovecký poslanec Marek Výborný.

Zopakoval také žádost opozičního týmu, aby nebyla nařizována pracovní povinnost v nemocnicích studentům medicíny před závěrečnými státními zkouškami a maturantům. Podle opozice se nemohou adekvátně věnovat přípravě na dokončení studia.